Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
6868 vizualizări 10 nov 2014

Cu o săptămână mai devreme decât se gândise, iniţial, premierul prezidenţiabil Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a dat demisia din funcţie. Cu faciesul grav şi vorba apăsată, el a declamat: „Nu accept sa încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca MAE să încalce legea pe considerente politice electorale ale domnilor Băsescu si Iohannis, nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatutului alegerilor în turul doi, pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate!”. După care eroul-martir „legii şi legalităţii” şi-a strâns hârtiuţele şi, aruncând publicului o ultimă privire, pe sub ochi, a ieşit din scenă.

Această dramoletă politică, născută parcă dintr-un brain-storming al scenariştilor de campanie angajaţi de dl Ponta, reprezintă o nouă băşcălie aruncată votanţilor din străinătate şi susţinătorilor lor de acasă. Acestora, dl Corlăţean – care pretinde că n-are bază legală pentru a înfiinţa noi secţii electorale în afara graniţelor – le transmite că mai bine demisionează, decât să cedeze cerinţelor lor, pe care, de altfel, nici nu le consideră legitime (exercitarea dreptului constituţional de a alege), ci politice, în sprijinul candidatului ACL, Klaus Johannis. Speranţele românilor din diaspora că, pe 16 noiembrie, nu vor mai sta la cozi ore-n şir şi vor ajunge toţi să voteze, se năruie, dar creşte încrederea candidatului Victor Ponta în propria victorie, obiectiv pentru care dl Corlăţean se sacrifică la ordin, un pic şi cu plăcere.

Premierul Ponta ignoră complet protestele civice din străinătate şi din ţară, dar se străduieşte în schimb – aşa cum s-a văzut  în conferinţa de presă ulterioară demisiei ministrului – să acrediteze ideea stupidă a unei capcane întinse de domnii Băsescu şi Iohannis. Adică dl Iohannis, care a câştigat majoritatea voturilor diasporei, n-ar cere mai multe secţii ca să ia şi mai multe voturi, ci ca să încalce MAE legea prin înfiinţarea lor şi, pe această bază, să conteste rezultatul votului.  Este un raţionament de Gâgă, care arată că dl candidat Ponta şi gaşca nu prea mai ştiu cum să gestioneze situaţia şi s-au apucat să amplaseze şi ei o capcană pentru proşti.  Nu le-a trecut prin cap că rezultatul ar putea fi contestat şi dacă mii de oameni nu-şi vor putea exercita dreptul de vot din vina exclusivă a organizatorilor scrutinului.

Legea 370/2004, pentru alegerea preşedintelui, aia pe care nu vor dumnealor s-o încalce, zice la articolul 10 că, în localităţile cu o populaţie de peste 1000 de locuitori, se organizează o secţie de votare la 1000-2000 de alegători. Proporţia nu a putut fi respectată în străinătate din motive lesne de înţeles, MAE preferând ca, în majoritatea ţărilor europene, să înfiinţeze o secţie la 10-15 mii. Chiar şi acolo – vezi cazul localităţilor italiene Rignano Flaminio şi Verbania, prezentat de Hotnews – unde autorităţile locale oferiseră spaţii, logistică şi protecţie, MAE a refuzat să organizeze vreo secţie în plus, punând mii de români pe drumuri. Aceeaşi lege spune, la Articolul 12, paragraful 3 că organizarea si numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin,  aşa că nu văd ce ilegalitate ar fi comis micul vertical Corlăţean lucrând strict pentru cetăţeni, nu pentru Victor Ponta. Iar, dacă avea nevoie de asigurări suplimentare, o nouă ordonanţă de urgenţă - după alte două, care au modificat legea anul ăsta – n-ar fi fost un efort prea mare. Dar să ne păstrăm optimismul, cum ne îndeamnă noul şef al diplomaţiei, Teodor Meleşcanu, care promite că va face totul. Domnia sa, deşi a pierdut de două ori prezidenţiale, a gândit mereu pozitiv şi uite ce bine a ajuns.
   

 

Citește și: