Gandul.info
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
22284 vizualizări 10 apr 2017

O să încerc să le răspund scurt la cele două întrebări care ne-mpiedică să discutăm la modul : "Ce-i mai bine de fapt, pentru România?" 

În primul rând, nicicând nu i-a fost mai bine României ca în Monarhie. Toată perioada noastră renascentistă, ca ţară, ca naţiune şi prestigiu, a avut loc în cei peste 80 de ani de Monarhie. Mai precis, aşa cum spunea şi Mircea Eliade, cea mai fericită vreme a fost in Interbelic.  

De-acolo ne vin toate marile valori şi nume pe care le rostim opriţi într-o gară şi întrebaţi repede cine sunt oamenii cu care ne mândrim cultural. 

Nu există ceva mai bun în ce-a creat această naţiune în materie de stat, reformă şi cultură.

Cei mai mari maeştri, cea mai tare monedă, cea mai puternică poziţionare ca ţară au fost în timpul Monarhiei. Proiectul care a avut cel mai mare succes în istoria României a fost Monarhia însăşi.

Ca să rezolvăm şi problema legalităţii ei, Republica România este instalată ilegal, nu pentru că s-ar fi furat voturi la primul referendum pentru noua Constituţie de după '89 sau pentru că alegerile din '47 au fost furate de către comunişti, ci pentru că abdicarea Regelui Mihai I de România nu a fost validată de către Parlamentul din momentul abdicării, moment care ne bântuie şi astăzi. 

În altă ordine de idei, România este cea mai favorabilă ţară europeană Monarhiei, dintre toate ţările foste Monarhii. Există, aşadar, o încredere pentru Monarhie, care, în mare parte, este datorată figurii istorice a Regelui Mihai I de România, ultimul conducător de ţară din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rămas in viaţă. Un om de patrimoniu mondial, decorat de către câştigătorii celui de-al Doilea Război Mondial, şi, despre care, spaniolii şi britanicii ne spun, la treia bere, că nu-l merităm.

Nu cred că poporul este o problemă în alegerea acestei forme de guvernământ, ci mentalitatea şi cultura clasei politice în frunte cu preşedintele ei.

Azi, nu mai are mai nimeni prea mari îndoieli: ne conduc proştii şi hoţii aleşi de către proştii şi hoţii care votează. Pentru că acestea-s modelele care li se oferă. Dintre noi, pentru noi, cu noi. Câţi preşedinţi vreţi să mai alegeţi pentru a fi "încă o dată" dezamăgiţi!? Cel puţin regele e crescut de mic pentru funcţia asta. E deasupra partidelor din născare.

De ce azi, în 2017?

Se crede la modul comun, între cei care s-au născut în Republică, cum că Monarhia ţine de o perioadă "apusă". E ca praful de puşcă, calul şi telegrama în secolul hyperspace-ului în 6D. Pe scurt, nu mai e de actualitate. Există 12 state europene monarhii constituţionale, care vor şi Azi această formă de guvernământ. Şi pentru că, aşa cum relevă un studiu făcut in ultimii ani, fatalmente şi "întâmplător", cele mai emancipate ţări din UE sunt Monarhiile, începând cu Marea Britanie şi terminând cu Monaco.

Cu cine, mă, nene?!! 

Despre rege se spunea in 1990 că e prea bătrân. Astăzi, după 27 de ani, aud acelaşi reproş: e prea bătrân. Cu toate astea, e un singur om care ar putea fi rege in România, cel căruia i s-a uzurpat tronul in 1947 cu forţa tancurilor ruseşti, iar acela este Regele. Ce va urma după Mihai I de România este o altă discuţie naţională. 

Regele nu trebuie să joace fotbal, să bea whiskey până-n zori, să se urce în remorcă cu ţigara aprinsă, să se ducă în Piaţa Victoriei să reziste sau să înjure pe stadioane. Regele trebuie să fie un model de comportament, aspiraţie şi mediere. 

Prin natura ei, Casa Regală promovează elitele, oamenii educaţi. Astăzi, cei mai needucaţi dintre noi conduc instituţii care altădată aparţineau celor mai educaţi dintre noi.

Dacă e să fim însă sinceri, este clar că românii nu vor renunţa la voluptatea de a-şi alege "unul de-al lor" pentru a vota-o pe Principesa Margareta a României. Şi pe principele Duda, cel mai contestat membru al Casei Regale şi singurul român de la Curte, dacă e s-o luăm după gene. Pentru că problema la noi e întotdeauna personală şi dacă nu e, devine. Aşa cum pentru români DNA-ul este Codruţa, pe care ar vota-o azi "preşedintă" înaintea lui Johannis,  Monarhia este, pentru români, Regele Mihai. Doar El o merită pentru că "a suferit pentru ea."

Cu toate că, sunt deja vreo cinci ani de când pasiunea Prinţului Charles de  Wales pentru România a început să prindă foarte tare la români. Şi dacă hotărârea Reginei Elisabeta a Marii Britanii de a schimba succesiunea tradiţională în favoarea popularului nepotul William va rămâne nestrămutată, atunci am putea începe o nouă viaţă cu Carol al III lea de România. 

Dar pentru asta, clasa politică ar trebui să se transforme într-o generaţie paşoptistă.  

Însă, din Teleorman, nu a fost nimeni coleg cu Bălcesu, Rosetti, Ghica sau Kogălniceanu.

p.s. 1. Azi s-a născut Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen - d. 27 septembrie 1914, Sinaia), domnitorul Principatelor Unite Române, primul rege al României, membru şi preşedinte de onoare al Academiei Române din 15 septembrie 1867.

Sub domnia sa de 48 ani, cea mai lungă din istoria ţării, România şi-a cucerit Independenţa de stat, a devenit monarhie constituţională şi s-au pus bazele consolidării statului român modern. 

p.s. 2. Cel mai bun fim din toate timpurile despre Regele Mihai I de România îl puteţi urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=bC9MmPSuf1s 

 

Citește și: