Clarice DINU
Clarice DINU
8880 vizualizări 9 feb 2014

În urmă cu doi ani, când Sorin Frunzăverde a plecat din PDL, Emil Boc, cu lacrimi în ochi, se agăţa de microfoane ca să audă toată lumea că  ”un pedelist adevărat nu îşi vinde sufletul, iar casa părintească nu se vinde niciodată”. Astăzi, prin anunţul înscrierii sale în Fundaţia Mişcarea Populară, Emil Boc nu a vândut casa părintească, a trecut-o pe numele altcuiva. Pentru că mutarea sa nu are de-a face atât cu o gestionare atentă a propriei cariere politice, cât cu o (re)legitimare a Elenei Udrea, după încercarea eşuată de acum un an, de la Congresul PDL.

Emil Boc merita mai mult. Cu siguranţă mai mult decât Elena Udrea a cărei realizare politică majoră este relaţia privilegiată cu Traian Băsescu. Şi atunci? Probabil mulţi încearcă să caute explicaţii elaborate pentru alegerile pe care, de-a lungul timpului, Emil Boc le-a făcut şi care, în ultimă instanţă, l-au trimis înapoi la Cluj. De multe ori lucrurile sunt însă mai simple: Emil Boc nu poate să-şi înfrunte mentorul, preferând să fie un pion. Altfel nu se poate explica susţinerea sa necondiţionată a Elenei Udrea care a avut un rol important, dacă nu decisiv, la prăbuşirea guvernului PDL şi a partidului pe cale de consecinţă. În acest moment, chiar dacă s-ar da de trei ori peste cap ca în poveste, Elena Udrea nu reprezintă nici viitorul şi nici dreapta românească, ci, cel mult, dorinţa unui singur om, de a o vedea astfel.

E greu de crezut că Emil Boc a uitat peste noapte istoria recentă trăită împreună. Uitându-ne cu nu prea mult timp în urmă, o găsim, în 2011, pe Elena Udrea în tandem cu Traian Băsescu cerând schimbarea ”cât mai repede” a lui Boc şi înlocuirea sa cu un tehnocrat/independent pentru recâştigarea încrederii populaţiei după măsurile de austeritate luate în 2010. Ba chiar a votat de două ori în şedinţele conducerii democrat-liberale pentru plecarea lui Emil Boc. Scenariul recâştigării încrederii românilor a fost abandonat însă rapid atunci când s-a pus şi problema retragerii sale ca urmare a deficitului de imagine care îl atrage asupra partidului.

În aceeaşi perioadă, Elena Udrea, în fruntea unui minister care gestiona miliarde de euro, a lucrat intens pentru consolidarea influenţei sale în partid şi în guvern, fapt ce a dus la o slăbire a legitimităţii lui Emil Boc. Practic a preluat controlul, odată cu pixul prin care semna alocărea fondurilor către teritoriu. Un an mai târziu, când în al 12-lea ceas, prin demisia lui Emil Boc, s-a încercat salvarea PDL, aflat într-o cădere necontrolată, Elena Udrea s-a agăţat cu toate forţele de scaunul de ministru, fiind mai mult dată afară şi nu plecând, aşa cum a încercat să transmită public, ca un sacrificiu necesar.

Emil Boc merita mai mult decât pe Elena Udrea. Doar judecând după anul 2012, când în plină ofensivă a USL s-a dus, a candidat şi a recâştigat primăria Clujului, în vreme ce Elena Udrea, ca şefă a PDL Bucureşti, a predat, prin absenţă, Capitala USL-ului, pentru ca după câteva luni să-şi abandoneze propriul colegiul de deputat din sectorul 6 pentru a-şi negocia în fieful PSD o victorie, la Roman.

Emil Boc merita să revină la şefia PDL. Dacă ar fi candidat împotriva lui Blaga, la Congres, cu siguranţă ar fi câştigat. A ales însă să meargă încă o dată pe mâna lui Traian Băsescu care pusese viitorul democrat-liberalilor în mâna Elenei Udrea. Un eşec. S-a întors la Cluj şi a aşteptat un nou semnal.

Revenirea sa în prim-plan alături de Fundaţia Mişcarea Populară, năşită de Traian Băsescu, nu este o rampă de relansare a lui Emil Boc, ci o încercare de credibilizare a Elenei Udrea care, după toate aparenţele, se pregăteşte să preia oficial conducerea Partidului Mişcarea Populară. Iar ascendentul pe care Emil Boc îl mai are în rândul pedeliştilor i-ar fi de folos.

Nu este exclus, totuşi, ca Emil Boc să aibă încredere în continuare în instinctul politic al lui Traian Băsescu. Asta nu înseamnă însă că şi alegerile preşedintelui sunt cele corecte. Deocamdată, în logica unei certitudini suficiente, Emil Boc nu pare decât să fi fost ascuns după fustele Elenei Udrea.

 

 

Citește și: