Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3256 vizualizări 14 ian 2018

În paralel cu încercarea beligeranţilor de capacitare a unui număr cât mai mare de susţinători, în vederea confruntării de mâine, din CEx, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declanşat o urecheală violentă a celor doi apt-combatanţi, în piaţa virtuală.

Dacă n-ai şti cine e creatorul postării, ai putea jura că e scrisă de Dumnezeul tuturor preşedinţilor social-democraţi, de la facerea lumii politice, până azi.

Ba, dincolo de asta, textul mi se pare a fi chiar o declaraţie de preluare a puterii de sub autoritatea respectivilor, pentru a fi plasată sub aripa unui nou şi intransigent lider al obedientului Kiseleff.

Însă, pe cât de populistă este postarea primarului, pe atât de lipsită de responsabilitate asumată mi se pare a fi aceasta.

Găsim aici, pe de o parte, concluzii tranşante de genul: „PSD este dominat de tensiuni generate de împărţirea în tabere, grupări, zone de interes. Greşit!” sau „Cei doi lideri, preşedintele şi premierul, au obligaţia de a înceta imediat disputele politice!” sau „Au greşit amândoi, amândoi trebuie să îndrepte lucrurile!” sau „A fost o greşeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu şi Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice. De cealaltă parte, premierul a ştiut când a fost numit care era structura guvernului. Dacă nu-i plăcea „Trabantul”, cum îl numeşte acum, nu trebuia să se suie în el” sau „Le cer celor doi lideri să se gândească în primul rând la români!” sau Cei doi lideri au OBLIGAŢIA să găsească o cale de colaborare!” sau finalul apoteotic: Aşa nu se mai poate continua!”, iar pe de alta parte, 10 referiri greţos-populiste, înghesuite în doar câteva rânduri: „Cel mai mult pierd cetăţenii” sau „Românii aşteaptă foarte mult de la noi” sau „…să se gândească în primul rând la români” sau „E o obligaţie în primul rând faţă de cetăţeni” sau „…susţinere pentru proiectele bucureştenilor” sau „…stagnarea proiectelor Capitalei” sau „…mai multă muncă pentru cei care ne-au votat” sau „mai multă colaborare în beneficiul românilor” sau „…fac apel la sentimentele naţionale” sau „să învăţăm de la înaintaşii noştri!”.

Aşa un perdaf, găunos, n-am mai văzut/auzit de la cuvântările cu „vituperaţie” ale tovarăşei Alexandrinei Găinuşe – membru CPEx -, post cărora jar mâncai.

Ce înseamnă să ai memoria scurtă…

Păi, scandalul Grindeanu, care s-a încheiat cu moţiune de cenzură, cine oare l-o fi întreţinut şi amplificat?! Dar unde s-o fi aflat Gabriela Firea atunci când Dragnea a venit de mână cu Grindeanu şi ni l-a prezentat ca fiind cel mai bun produs (după el) al PSD? Dar prin ce nisipuri o fi băgat capul primăriţa, atunci când Liviu Dragnea l-a propus pe Tudose pentru şefia celui de-a doilea guvern PSD?

Şi de ce nu i-o fi atras atenţia ministrului Carmen Dan, la momentul potrivit, să nu declanşeze scandalul, prin cerere de demisii la cald, din ordinul lui Dragnea?!

Şi de ce nu spune, oare, nimic, despre faptul că şi minştrii din Trabant au fost nominalizaţi tot fără prea multe consultări?

Şi de ce nu şi-o fi făcut mea culpa inclusiv Gabriela Firea, care plăteşte, din banii noştri, zecile de mii de poliţişti locali inexistenţi, care lasă pedofili, violatori şi alte astfel de specimene, să le umble pe sub nas, prin Bucureşti?

Şi unde o fi, astăzi, Gabriela Firea, când, în loc să o consilieze pe Carmen Dan să plece, liniştit, spre casă, de vreme ce chiar Poliţia i-o cere, inclusiv premierul şi jumătate din guvern, dumneaei e preocupată doar de soarta celor doi, în abstract: „Au greşit amândoi, amândoi trebuie să îndrepte lucrurile!”.

Dacă primarului i-ar păsa mai mult de „ţară, de popor, de Româniaaa”, decât de propriul viitor în partid, aşa cum pretinde, ar înţelege că aici nu mai e vorba de vechi dispute politice între cei doi, ci de faptul că guvern în care să fie Carmen Dan ministru şi minister pe care să-l conducă nu mai au credibilitate; că, dacă nu pleacă Dan, premier căruia îi conduce Dragnea guvernul pas cu pas şi zi de zi nu mai poate avea, vreodată, credibilitate; şi că, pe cale de consecinţă, un lider de partid care vrea doar premieri obedienţi, în care scop distruge guvern după guvern, nu poate avea credibilitate; şi nici partidul şi nici ţara.

În consecinţă, cred că postarea Gabriele Firea, în care „pretinde urgent de la cei doi”, este doar o încercare de recalibrare a imaginii sale la vârful partidului, în vederea atingerii ţintelor viitoare.

Citește și: