Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2558 vizualizări 31 mar 2018

Factori interni - eliminările lui Orban

Dacă m-ar fi întrebat, cineva, lunile trecute, „Crezi că va fi Ludovic Orban omul care să bage pumnul în gura criticilor săi?”, aş fi răspuns, fără crâcnire: „Nici vorbă să fie în stare de aşa ceva”.

Cine să-l fi putut uita pe actualul lider al PNL, când muşca, înfometat de adevăr, din beregata foştilor săi şefi de partid, Antonescu şi Tăriceanu. „Vorba” Adrianei Săftoiu, pe Facebook: „Vai, dragă Ludovic, cât de critic ai fost la adresa foştilor preşedinţi Tăriceanu şi Antonescu. (…) Puterea e întotdeauna cel mai bun test pentru caracter. Inclusiv pentru cei care acum îţi recită partitura. (…) Sunt motive mult mai serioase, decât cele imputate colegilor propuşi pentru excludere, care ar trebui să ne facă să lăsam capul în jos!”.

Ei bine, da, aşa era cândva cântăreţul libertăţii de exprimare în PNL. Până azi, când cei care nu sunt cu Ludovic sunt, vezi bine, împotriva lui, în cel mai direct stil bolşevic.

Situaţie care l-a făcut să declanşeze, violent, operaţiunea „eliminarea din partid”, patent Dragnea, în Kiseleff: mai întâi, eliminarea lui Daniel Zamfir, pentru că semnează proiecte de lege, alături de parlamentari pesedişti. (Întrebarea este dacă, ăştia toţi, la un loc, scriu legi pentru sau împotriva cetăţeanului, aşa cum a fost cazul pactului PNL-PSD care a dat administraţia locală, în majoritate, pe mâna social-democraţiei, prin adoptarea legii privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Iar acesta nu este, nici pe departe, singurul exemplu de blat, în rău şi în detrimentul partidelor mici, al celor două partide mari); apoi eliminarea liderilor filialei sector 3, pentru că nu l-au trimis pe Negoiţă „în Madagascar”, ca urmare a generării unor taxe mari pe parcări – ca să vezi, pe Zamfir l-a eliminat că a cerut taxe/dobânzi mai mici pe credite; apoi, „eliminarea” intempestivă a lui Petre Roman, din motive de critică la lider; evident şi prin urmare, eliminarea din partid a tuturor celor care „nu dau cu parul” în adversarii politici, pe parcursul viitorilor trei ani, indiferent dacă aceştia vor mai fi făcând, vreodată, şi vreun lucru bun (vezi proiectul spitalului metropolitan, propus în 2016, de Buşoi, „furat” şi relansat de Firea, şi respins de consilierii PNL, pentru că nu mai e de „culoare” liberală).

Măsuri care creează tot mai multe tensiuni şi nemulţumiri în Modrogan.

Factori interni - autoeliminările celorlalţi

Prea grăbiţi ca să mai aştepte eliminările lui Ludovic, peste o sută de liberali s-au propus, ei înşişi, pentru expulzare: organizaţia PNL Nehoiu, preşedintele acesteia şi consilierul local, Radu Bularcă, au îngroşat rândurile PMP. „17 dintre cei 20 de membri ai Biroului Executiv şi 120 de membri de partid au decis să dea curs invitaţiei PMP de a unifica dreapta într-o singură forţă care să acţioneze pentru binele cetăţenilor” se arată într-un comunicat.

Nehoiu nu este prima organizaţie care sare în barca lui Traian Băsescu, ci se alătură Filialei PNL Italia, organizaţia Diaspora, precum şi altor conduceri de filiale şi filiale, din teritoriu (de exemplu Bistriţa şi Dolj). E drept că s-au înregistrat, şi invers, câteva mişcări: dinspre PMP spre PNL, acestea din urmă părând, însă, mult mai fireşti decât celelalte.  

Factori externi – semnale puternice transmise de partidele existente

Deşi nimeni nu ar fi crezut în urmă cu un an, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, înregistrează creşteri în sondaje. În primul rând, în disputa directă pentru Cotroceni, cu Liviu Dragnea. Apoi, şi în lupta directă cu alţi posibili candidaţi, fie PSD, PNL sau USR. Cu siguranţă, această poziţie se va reflecta într-o viitoare încredere acordată de electorat ALDE, chiar dacă Tăriceanu nu va candida, în cele din urmă, pentru Cotroceni. Nu este exclus ca, aflată pe trend pozitiv, formaţiunea liberalilor-şi-democraţilor să convingă un număr de nemulţumiţi liberali (rămaşi cu USL în suflet) spre a se apropia de Tăriceanu-ALDE.

Dacă Ludovic Orban va continua „şarja” dictatorială în PNL, este foarte posibil, de asemenea, ca un număr important de membri (liberali în cuget şi simţiri, şi atraşi de de flexibilitatea useristă de exprimare) să treacă la USR, atât la Bucureşti, cât şi în ţară.

Factori externi – „inamicul” Cioloş”

Nu în ultimul rând, „factorul extern”, Dacian Cioloş. Acesta va deveni, în cel mai scurt timp, inamicul public numărul unu al PNL.

Aşa cum spuneam, aici, nu-l văd pe fostul premier tehnocrat să-i ofere, pe tavă, lui Orban (închipuit lider al opoziţiei), noul său partid, „Mişcarea România Împreună”.

O fi vrând, Cioloş, România Împreună, dar nu cu Ludovic Orban şef.

În aceste condiţii, nu se vede, din păcate, un viitor prea roz, pentru PNL în perspectivă medie. Nici măcar unul galben-orange. Mai repede un galben-pal, care, nici nu-l va băga în ATI, dar nici nu-l va face să arate ca un partid foarte-foarte sănătos. Evident, din punct de vedere politic…

Citește și: