Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2256 vizualizări 29 iun 2018

Omul a ridicat oastea de strânsură a opoziţiei şi s-a aruncat, ca un berbec (nu ca un berbece), cu capul în  zid. În capul lui afectat de întâlnirea cu betonul, o cafea în doi, cu Kelemen Hunor, s-a transformat, chipurile, în negociere. O negociere din care n-a ieşit decât persiflarea aromată, ca o palincă de prune, nuanţe tot mai prezente în relaţia maghiaro-română (vezi declaraţia lui Kristof Terhes în chestiunea gazelor naturale româneşti).

Cam aşa s-au desfăşurat „negocierile” liderului liberal cu potenţiali susţinători ai moţiunii de cenzură, eşuată în urmă cu două zile.

Numai şi pentru această naivitate patent, liberalul nostru de frunte, pe care Băsescu l-a rebotezat „Şică Mandolină”, nu poate emite „terţa” zdrobitoare din poziţia de dirijor al Opoziţiei.

Dar care Opoziţie? Întrucât ultimul sondaj al lui Palada este mai tare decât pumnul în gură, administrat lui Mihai Goţiu în studiourile B1.

Conform scorurilor relevate de un sondajul Sociopol - despre care se spune că, de fapt, este o reglare de conturi între Dragnea şi Tăriceanu, pentru Cotroceni, fiind comandat de liderul PSD -, dacă s-ar încumeta careva să organizeze alegeri duminică, n-ar strânge la urne decât 30 la sută dintre români, 41 de procente dintre aceştia preferând PSD.

Deci, dacă ne-am lua după Palada (afară de o eroare de plus-minus 10 la sută), ar mai pune ştampila pe social-democraţie puţin peste două milioane de români, cam două treimi faţă de scrutinul din 2016.

Dar, să nu ne grăbim la bucurat precum fata mare la măritat, întrucât PNL ar fi votat, în aceste condiţii de un singur milion de alegători.

Şi, totuşi, nu ştiu exact-exact ce să spun de sondajul lui Palada, întrucât sociologul mai amestecă în reţetă o variabilă, şi anume „estimarea emigraţiei informale”, ceea ce ar urca participarea la vot spre 47 de procente.

O fi, e posibil, dar tot mi se pare mult, în această ultimă variantă numărul votanţilor PSD ajungând la trei milioane şi jumătate - plus câteva sute de mii, faţă de rezultatul de acum doi ani -, în condiţiile în care, trebuie s-o spunem, partidul se află pe un trend negativ.

În sfârşit, e posibil ca votanţii tradiţionali ai PSD să fi rămas, in corpore, pe poziţii, nesimţind, în vreun fel oarecare, dezamăgiri şi angoase vizavi de prestaţia guvernului Grindeanu-Tudose-Dăncilă-Dragnea.

Mult mai gravă se arată, însă, situaţia PNL/Opoziţiei incipient „unită”, care, practic, nu pare să fi fructificat politic nimic în contextul agitaţiei/nemulţumirii sociale produse de erorile/manevrele/legiferării pro domo, ale puterii actuale.

Şi mai mult, Palada îl scoate din joben pe ALDE, partidul lui Tăriceanu, plasându-l pe locul trei, cu 12 la sută, caii patru şi cinci aliniaţi la start fiind USR şi Mişcarea România Împreună condusă de Dacian Cioloş, cu câte şapte procente.

Pe fondul acesta, cel puţin îngrijorător, Orban decontează toate eşecurile PNL, ale dreptei în general, fiind căpăcit de peste tot.

Ultimul bodicec i-a fost dat, aseară, de Viorel Cataramă, figură tot mai prezentă în piaţa politică a ultimei perioade, omul care, în opinia colectivă, încearcă să preia poziţia de lider al PNL.

Potrivit recentelor declaraţii ale acestuia, aflat în studioul A3, actualul preşedinte ar fi devenit o „persoană nefrecventabilă”, neputând fi luat în calcul pentru funcţia de premier. "Traian Băsescu, USR, Victor Ponta, UDMR, toţi au declarat la unison că Ludovic Orban nu e o persoană frecventabilă şi că nu se poate face nimic cu acesta ca premier. (…) Dacă această urmărire in rem (declanşată în urma plângerii penale depuse de Orban împotriva premierului Dăncilă - n.a.) se va termina cu o clasare a dosarului, atunci mai primeşte domnul Orban încă o lovitură. Poţi da guvernul jos, dar nu poţi pune nimic în loc, pentru că nimeni nu îl acceptă pe Ludovic Orban. Trebuie, pe cale statutară, ca domnul Ludovic Orban să fie înlăturat din funcţie".

Dacă Viorel Cataramă consideră că poate face faţă unei ciocniri frontale cu PSD, aşa cum a reuşit Traian Băsescu, după ce l-a detronat pe Petre Roman de la cârma PD, ridicând partidul în sondaje (implicit pe el însuşi), şi ieşind astfel dintr-o criză accentuată, atunci e posibil să fie acesta momentul său.

Iar dacă nu, lucrurile îi pot fi fatale, legându-şi numele, inclusiv, de aneantizarea PNL.

Citește și: