Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3312 vizualizări 27 ian 2018

În CEx-ul de validare a noilor miniştri, desfăşurat în Kiseleff, a avut loc un episod care, la prima vedere, pare neverosimil.

Secretarul general adjunct, supărat pe rectorul Universităţii din Suceava, Valentin Pop - viitorul ministru al Educaţiei, acceptat/susţinut de echipa Dragnea -, pentru că vorbeşte în prea multe dezacorduri (dar supărat şi pe Liviu Dragnea, după cum se va vedea), a arătat că Popa nu poate fi susţinut pentru Educaţie, în detrimentul Ecaterinei Andronescu, câtă vreme, aceasta din urmă deţine cea mai mare notorietate din partid, „chiar mai mare decât a mea - (a lui Ştefănescu - n.a.)”.  „Dacă ieşim cu această propunere vom avea mai probleme. Voi cei care îl susţineţi pe Popa nu o să puteţi explica", a adăugat el. În acel moment, Dragnea, la fel de supărat, l-a întrerupt pe vorbitor, declanşând nebunia. Schimbul de replici a fost, după cum a confirmat Ştefănescu, următorul: 

Dragnea: „Nu îi faci un bine lui Cati cu vorbele astea”.

Ştefănescu: „De ce îţi permiţi să mă întrerupi?”.

Dragnea: „Îmi permit pentru că pot”.

Ştefănescu: „Şi eu pot să te întrerup. Pot să spun lucruri nespuse care te întrerup pe tine de tot”.

Dragnea: „Te întrerup pentru că sunt încă preşedintele partidului”.

Ştefănescu: „Încă!”.

Cum s-ar spune, Codrin Ştefănescu, indiferent la propriile-i „dezacorduri”, precum şi la cele ale lui „Genunche”, s-a trezit oripilat de „dezacordurile” lui Popa atât de tare, încât l-a ameninţat pe Dragnea cu „întreruperea de tot”.

Pobabil că pe Ştefănescu l-a supărat foarte tare respingerea Ecaterinei Andronescu, nu atât pe linie gramaticală, cât, mai degrabă, din punct de vedere al strategiilor care se doreau aplicate pe axa Firea-Andronescu-Ştefănescu.

Întâmplător, dar surprinzător, această împerechere de opinii a mai fost sesizată în seara CEx-ului de descăpăţânare a lui Tudose.

De o parte, echipa Firea, care s-a poziţionat în joc de glezne: primarul Capitalei a declarat, iniţial, că rămâne de văzut ce se va întâmpla în şedinţă, dar că partidul trebuie să rămână unit, să nu fie decimat, iar luptele interne să fie lăsate deoparte. La rândul lui, camaradul Robert Negoiţă, aşezat de-a dreapta Gabrielei, a susţinut că strângerea de semnături pentru susţinerea lui Dragnea, de la baronii moldoveni, este „profund neprincipială”. (Curat neprincipială, dar Dragnea nu uită şi nu iartă).

De cealaltă parte, Codrin Ştefănescu, unul dintre cei patru care s-au abţinut la votul pe retragerea sprijinului premierului.

Acum, pe lista cu propunerile de miniştri a Gabrielei Firea, depusă în CEx (şi decimată de Liviu Dragnea şi echipa) s-a aflat şi Ecaterina Andronescu, care a fost sărită la numărătoare. Tot acum, Ştefănescu face un scandal monstru, ameninţându-l pe Dragnea cu suprimarea politică din cauză că Andronescu n-a prins portofoliul Educaţiei.

Nu ştiu de ce, dar am senzaţia că, prin cele trei propuneri ale sale (din care a rămas doar una), Gabriela Firea a încercat/forţat ocuparea unei poziţii importante în guvernul Dăncilă, ceea ce i-ar fi conferit un plus de putere în partid, urmând ca, eventual sprijinită de Ştefănescu şi unii dintre apropiaţii săi, să preia, în timp, la un „necaz” al actualului lider, frâiele partidului.

Iar de aici să-şi organizeze, în linişte, campania pentru prezidenţiale.

E doar o presupunere, dar parcă prea din cale-afară de exagerată a fost reacţia de nervozitate a lui Codrin Ştefănescu împotriva lui Dragnea, pe subiectul Andronescu, „propunerea” lui Firea, ca să nu-ţi dea de gândit…

Citește și: