Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
15783 vizualizări 28 apr 2015

Nu e nicio surpriză că evenimentul dedicat celor trei ani de guvernare V.V. Ponta a fost, în mare parte, despre Traian Băsescu. Câteva observaţii, pe scurt:

1. 3 ani! Cu trei ani de mandat, dl. Ponta îl ajunge pe Emil Boc şi, în condiţiile în care deocamdată nimic nu pare să-i scurteze drumul, intră în galeria celor mai longevivi prim-miniştri postdecembrişti, alături de Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu (fiecare cu câte patru ani). Marea performanţă a guvernării Ponta este că a reuşit să stea bine pitită: dacă deschizi televizorul sau citeşti o bună parte a presei, nici n-ai spune că omul acesta conduce România de 3 ani, ci Traian Băsescu.

2. Colega mea Sorina Ionaşc a remarcat că, din aşa zisul bilanţ de 60 de minute făcut de premier în faţa parlamentarilor, doar 10 minute au fost dedicate propriu-zis realizărilor guvernării. Restul, atac politic. Asta ne confirmă încă o dată că premierul se comportă, chiar şi după preluarea totală (guvern, parlament, administraţie locală, instituţii, presă) a puterii în România, ca un politician aflat în opoziţie. În primii ani de mandat, susţinea că nu-l lăsa Băsescu să facă treabă. Acum cine nu-l lasă? Klaus Iohannis? Să fim serioşi: noul preşedinte a arătat până acum că este un personaj al fanfarelor militare şi al aforismelor pe Facebook, nicidecum un „cenzor” serios al guvernării. PNL? O glumă: singura forţă care ar putea să facă opoziţie în România este ea însăşi prinsă în complicităţi lucrative cu PSD în Parlament, ca să nu spun că duce mai departe - chiar cu un soi de mândrie - moştenirea unor guvernări corupte care taie, evident, orice pretenţie de alternativă la actuala guvernare (la fel de) coruptă.

3. Dl. Ponta ne spune, pe un ton glumeţ, că un „obiectiv parţial realizat” al guvernării sale este „Băsescu şi Udrea la închisoare”. Inutil să spunem că nu premierul sau partidul de guvernământ trimit oameni la închisoare. Ar fi tragic să fie aşa, dar e doar încă o prostie bufă din partea unui om care se împăunează cu realizările altora (aici, ale DNA), ca să-i iasă bilanţul la vopsea.

4. Singura formă de opoziţie care nu-l lasă pe dl. Ponta să facă treabă, aşa cum l-a învăţat partidul că se face „treaba”, rămâne DNA. Este, de altfel, şi singura instituţie care poate întrerupe tentativa d-lui Ponta de a prinde un mandat complet, la fel ca marii săi înaintaşi, fapt recunoscut de însuşi primul ministru: „Rămân premier până în 2016 doar cu voia DNA-ului”.

Singura cale să ieşim din această ficţiune la scară naţională pusă în scenă de Guvern TV este să ne uităm puţin în jurul nostru: vedem autostrăzi nesfârşite, spitale şi şcoli noi, sate înfloritoare cu apă curentă, canalizare şi asfalt, aşa cum ni se promiteau în 2012? Gândul va începe săptămâna aceasta să prezinte guvernarea V. Ponta dincolo de lozinci: cifrele seci ne vor arăta, din păcate, o altfel de realitate: Ponta – 3 ani. Pentru proastă guvernare.
 

Singura formă de opoziţie care nu-l lasă pe dl. Ponta să facă treabă, aşa cum l-a învăţat partidul că se face „treaba”,...

Posted by Florin Negruţiu on 28 Aprilie 2015

Citește și: