Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
5045 vizualizări 16 iun 2019

Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, ne-a anunţat, ferm, în contextul emoţiei generate de moartea poliţistului din Timiş, Cristian Amariei, că va da în judecată trupa Paraziţii, din cauza mesajului ofensator administrat poliţiştilor români, în piesa "Antimiliţie".

„Trebuie să avem judecători pricepuţi la cântat. Sindicatul va da în judecată trupa pentru melodia aia. Nu se poate aşa ceva, într-o ţară democrată”, a spus Surugiu, la un post tv.

E curios că liderul sindical a descifrat abia acum, la trei săptămâni de la lansarea albumului, „ofensa adusă autorităţii”, în amintitul text.

Personal, sunt de acord că unele pasaje au o vehemenţă exacerbată, cu atât mai mult cu cât fac referire la poliţişti, în general, fără particularizări (unele reieşind, totuşi, din context), pe fondul unui conţinut explicit. Ştim însă, de asemenea, că hip-hop-ul/rap-ul nu e un cadril şi nici gavota, ci o descărcare socială, o caricaturizare abruptă (o luptă fără prizonieri) a unor aspecte/indivizi/grupuri în tuşe groase, a tarelor sociale. Iar unii dintre poliţişti sunt atinşi – să nu ne facem surprinşi – de astfel de tare.

Însă, de aici şi până a considera că hip-hop-ul/rap-ul (mişcare recunoscută, în esenţă, ca fiind o manifestare culturală, dusă, uneori, la extrem), este un atac la imaginea Poliţiei din România, şi trebuie stârpit, ca atare, este o cale infinită.

Sigur, n-aş fi avut, poate, această abordare dacă, după moartea câtorva poliţişti aflaţi în misiune, liderul SNAP, Iulian Surugiu, ar fi fost la fel de scrupulos la datorie şi ar fi dat, imediat, în judecată conducerea MAI, a înzestrării, pe aceia care, din motive obiective (de unde să ştie ministrul Carmen Dan cu ce se mănâncă un atac armat), poartă răspunderea tragediilor întâmplate în ultimul timp. De unde să aibă ministrul habar ce înseamnă să te lupţi cu crima organizată din România, înarmat cu „celebrul” pistol de jucărie, „Carpaţi”.

Poate că aş fi avut la fel de puţin habar despre respectiva piesă de muzeu dacă n-aş fi fost instruit, în anii 77-78, cu un astfel de pistol, inclusiv la acea vreme, un fel de „piesă de panoplie”.

Agitaţia sindicatului în discuţie, manifestată într-un caz de „ofensă socială” printr-un act de frondă, ar fi fost mult mai productivă dacă s-ar fi manifestat şi în cazul uciderii poliţiştilor aflaţi în misiune, slab dotaţi din punct de vedere al înzestrării/înarmării corespunzătoare.

După moartea poliţistului Cristian Amariei, Iulian Surugiu a semnat o Scrisoare deschisă, postată pe site-ul SNAP, adresată mai multor instituţii din România, inclusiv MAI.

Prin intermediul acesteia, „ca urmare a ultimelor evenimente petrecute la nivel naţional” şi „pentru o bună funcţionare a Poliţiei Române şi pentru ca poliţiştii să poată oferi în continuare un serviciu de calitate în slujba societăţii”, supune atenţiei responsabililor amintiţi faptul că sunt necesar a fi îndeplinite, imediat, cel puţin două cerinţe: „Reformarea Poliţiei Române şi „Modificarea legislaţiei şi întărirea autorităţii poliţistului – acum, după cea de-a patra victimă, din ultima perioadă – încheind regulamentar epistola – „Cu deosebită stimă, Iulian Surugiu”.

Spre deosebire de liderul ofensat, mai ales, de producţia „Paraziţii”, şi abia pe urmă de faptul că poliţiştii sunt trimişi pe străzi, să stopeze fărădelegea, cu „mâinile goale” – în condiţiile în care mult-stimatul ministru Dan susţine, şi azi, aproape cinic, că: „În cazul în speţă, IPJ Timiş avea disponibil echipamentele potrivite. (…) Dacă aş putea, prin demisia mea, să redau viaţa acelui poliţist. vă asigur că aş face-o fără să stau pe gânduri” -  liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, l-a avut în vedere, în primul rând, pe cel care poartă răspunderea lipsei de dotare a poliţiştilor, ministrul Carmen Dan, căruia i-a cerut, pe bună dreptate, demisia, şi nu lui Cheloo, de „la Paraziţii”: „80 la sută din efective sunt dotate, în acest moment, cu pistoale Carpaţi, model 74. (…) Sunt situaţii în care (poliţiştii, n.a.)  nici nu au pistol, nu există armament în dotare, nici chiar acel Carpaţi. Deci cam aici suntem”, a spus Coarnă.

În consecinţă, nu textul prea vehement, ce-i drept, al „Paraziţilor”, aduce prejudicii şi insecuritate Poliţiei Române, în primul rând, ci, mai ales, lipsa crasă de interes şi de răspundere a celor care conduc MI.

Foto: Mediafax Foto / Răzvan Chiriţă

Citește și: