Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
8034 vizualizări 18 dec 2014

Cu un mic efort de documentare, dăm peste discursul cu accente polemice al dlui Ponta însuşi, rostit din capul mesei: „Avem azi şi ordonanţa de urgenţă cu aleşii locali. Eu îmi asum - spunea cineva că plec din ţară; nu plec, plec puţin mai târziu. Cred, în primul rând, că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate. Că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei şi azi s-au trezit pedelişti cu Blaga şi cu Iohannis. Deci, cât o să fie termenul: 45 de zile exact cât a fost în legea PDL-PNL pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să-şi respecte alegătorii. Primarii nu sunt sclavi pe moşia lui Blaga şi Iohannis. Pot să fie liberi şi pot să-şi servească alegătorii şi nimic altceva”. Aşadar, prim-ministrul Victor Ponta îşi asuma OUG 55/2014, care suspenda, 45 de zile, interdicţia de a schimba partidul, aplicată aleşilor locali, aceeaşi ordonanţă care a mânat spre PSD aproape 500 de primari, aceeaşi declarată, miercuri, neconstituţională de către CCR.

Decizia Curţii nu a produs nici efecte juridice, nici vreun gest de persoană responsabilă, din partea celui care şi-a asumat-o.  „Cine a trecut să-i fie de bine, şi cu asta basta. Aşteptăm să vedem motivarea deciziei CCR în Monitorul Oficial”, zice un deputat PSD, la prima citire. Iar a doua nu va aduce nimic nou, deoarece Curtea Constituţională se spală pe mâini şi paseză Parlamentului – adică majorităţii care a adoptat ordonanţa - competenţa de a hotărî soarta aleşilor care au migrat. Şi nu cred că PSD şi compania se va grăbi să-i lase pe traseişti fără mandat, să-i întoarcă la matca originară ori să corecteze în alt fel situaţia politică, electorală şi administrativă creată de o manieră neconstituţională.

Poate că judecătorilor CCR nu li se pare gravă suspendarea unui articol de lege prin ordonanţă de urgenţă şi,  de aceea, nu au trimis, Parlamentului, un set de recomandări precise, pe care acesta să le urmeze când va pune de acord legea de adoptare a ordonanţei cu decizia de neconstituţionalitate, dată de Curte. Cazul de faţă, care a creat un precedent, nu este însă unul de trecut la „şi altele”. Ca să-i ofere partidului de guvernământ şi prezidenţiabilului său avantaje electorale, Executivul a suspendat, de data asta, o interdicţie, dar mâine, poimâine, întrerupe, din raţiuni politice, exercitarea unui drept. Avocatul Poporului, numit de partid, nu se bagă şi ordonanţa e adoptată de Parlament, ce facem atunci? Ne uităm cum se dezvoltă răul şi este încălcată Constituţia, judecătorii dând din umeri: „Asta e! Nu mai putem repara!”? Am constatat că ţipă de răsună în toată Europa, când Guvernul se leagă de domniile lor.

Cât despre premierul Ponta, aflat în plin proces de reinventare politică, nu mă aştept să demisioneze din cauză că a încălcat Constituţia, cu scopul de a dobândi foloase electorale necuvenite, în dauna celorlalţi competitori. Cel mai probabil, dacă nu va tăcea chitic, va disjunge cauza: şi-a asumat, dar nu e responsabil.

Citește și: