Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
9846 vizualizări 18 sep 2014

Aproape zece ani, a controlat tensionata partidă politică, câştigând de cele mai multe ori, pierzând pe mize mici, câteodată, iar alteori, plusând la cacealma. Cu vreo şase luni înaintea ieşirii oficiale din joc, dl Băsescu, căruia îi mai rămăseseră câteva atuuri, s-a transformat, brusc, în chibiţ. Abia de curând am aflat cauza: şi-a pierdut acuitatea vizuală, confundă cărţile şi-i vede ca în ceaţă pe ceilalţi jucători.

Preşedintele Băsescu nu reuşeşte să distingă trăsăturile prezidenţiabilului liberal Klaus Johannis - „o necunoscută”, „un om ascuns”, „neclar”, în opinia domniei sale. ”Îl văd tăcut, îl văd introvertit, aşa, un candidat la Preşedinţie trebuie să fie un om deschis, un om despre care să ştii tot”, spune dl Băsescu, care mărturiseşte că a râs singur, în birou, când l-a auzit auzit pe candidatul PNL afirmând că şi-a făcut cele şase case din meditaţii. În final, îl cercetează cu lupa politică pe „din 2009, premierul Grivco”, „instrumentul politic” al lui Dan Voiculescu şi Victor Ponta, somându-l să împărtăşească naţiunii profesiunea sa de credinţă  („Cine eşti, Iohannis? În ce crezi?”).

Unele zone vizate de preşedinte sunt într-adevăr tulburi – investiţiile imobiliare, de exemplu -, iar dl Iohannis, dacă nu vine o explicaţie mai bună decât banii din meditaţi şi chirii, va rămâne cu tinicheaua cu mărunţiş legată de curea, precum şeful statului cu imorala achiziţie a apartamentului din Mihăileanu, pe care, deşi a promis, nu l-a mai dat înapoi. Transparenţa în privinţa modului în care şi-a dobândit averea ar trebui să fie, pentru orice candidat, care se pretinde cinstit, o chestiune fundamentală, în rest, nu este nevoie să arate, precum o candidată, ce desuuri poartă. În orice caz, temperamentul introvertit nu-l face mai puţin potrivit pentru funcţia prezidenţială, decât pe un extrovertit, care hăhăie la fiecare apariţie publică, iar şansele ca un taciturn să spună prostii politice sunt mai mici decât ale unui locvace.

Cât despre Grivco, dl Băsescu a uitat că şi domnia sa a găsit, acolo, „soluţia imorală” în 2004 şi că a format un Guvern Boc cu partidul lui Ponta, în 2008. Probabil însă că bârna din propriul ochi nu a văzut-o niciodată.

În calitate de chibiţ, preşedintele îi dă sfaturi şi-i ţine pumnii Elenei Udrea, candidata în care are mai multă încredere decât în toţi ceilalţi, fiindcă „nu a miniţit niciodată”. Cum şefa PMP, cotată în sondaje cu 8 la sută, este sigură că are mari şanse să intre în turul doi al prezidenţialelor, dl Băsescu îi netezeşte drumul, lovind în cel pe care-l consideră rivalul ei direct, singurul obstacol în calea participării dnei Udrea la runda finală. Aşadar, este de aşteptat ca atacurile la adresa candidatului liberal – rivalul-ţintă - să crească în intensitate, două fiind temele cu oarecare impact popular, conturate până acum – casele şi omul neclar. Dl Băsescu vorbeşte pentru nehotărâţi şi pedeliştii din ACL, aruncând, cu perfidie, sămânţa îndoielii în privinţa caracterului dlui Iohannis, descris drept mincinos,  slab, ascuns, adică un dubios periculos.

Poate  că, dacă doamna Elena Udrea ar avea mai mult din maica Tereza, decât dintr-o mondenă râzgâiată, comentariile preşedintelui ar prinde la oameni. Aşa însă ar putea fi interpretate, la pachet cu războiul personal purtat împotriva lui Victor Ponta, drept o încercare a dlui Băsescu de a demonstra că încă influenţează viaţa publică. Dacă nu cumva şi-a pierdut şi luciditatea şi crede, sincer, că doamna Udrea va câştiga, iar dumnealui va sta în capul mesei, din nou jucător.

Citește și: