Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
11359 vizualizări 8 iun 2012

Nicuşor avea o tobă, bum, bum, bum! Toată ziua, vrei, nu vrei, bate-n tinicheaua ei. Cling, clang! Echipa Nicuşor Dan sent you a message. Delete. Echipa Sorin Oprescu niciun message. Pentru că el a demonstrat că se poate. Cine se-ndoieşte că se poate mă-sa-i curvă.

Şi totuşi primar în Bucureşti este Oprescu Sorin, nu Dan Nicuşor. Citesc şi mă minunez. Pe site-uri, bloguri şi Facebook, tratate despre Nicuşor Dan. Pro şi contra Nicuşor. Oamenii deştepţi îl susţin, oamenii şi mai deştepţi spun că oamenii deştepţi n-au înţeles nimic. Despre Sorin Oprescu, toată lumea a înţeles că se poate.

Da, se poate orice. Se poate să fii primar în funcţie fără să te intersectezi cu contracandidaţii tăi în campanie. Se poate să-ţi organizezi o dezbatere finală în compania trioului fioros Ponta-Crin-Constantin şi să ţi se permită o poliloghie fără sens despre om şi viaţă. Se poate ca după patru ani de mandat să vii ca o fată mare (sic!), ca un Băsescu ceva mai cărunt şi mai dezlânat, luptându-te vitejeşte cu "ei". Cine sunt "ei", Sorin Oprescu? Cine sunt "ei", despre care spui că ţi-au dezgropat morţii? Cine sunt "ei" care nu te lasă să faci treabă în Bucureşti? Acesta era momentul să-i spui pe nume. Câteva sugestii: Elena Udrea, Adriean Videanu, consilierii PDL, mafia imobiliară. Greşesc? Sau poate prietenul la cataramă Silviu Prigoană?! Nume, date, documente - lucruri concrete pe care oamenii oraşului au dreptul să le vadă, măcar în campania electorală. În loc să facă asta, Sorin Oprescu vorbeşte impersonal şi solemn, exact ca acum patru ani, despre un sistem cu care, de altfel, a coabitat foarte bine în primul său mandat la Primărie.

Blatul trăzneşte ca o gură de canal. Auziţi refrenul la televizor: alegerile sunt o plictiseală, jocurile sunt făcute, Oprescu iese cu 60 la sută. Complicitatea generală a atins cote nebănuite. Nimeni nu vorbeşte despre lucrurile sensibile, deoarece fiecare, la un moment dat, a tras un mic tun. Municipalitatea este o sursă infinită de bani. Dacă ajungeţi să vorbiţi vreodată cu cineva care are o cât de mică legătură cu administraţia Capitalei, nu se poate să nu vă izbească un cuvânt din jargonul profesional, folosit obsesiv: manglă. O manglă, două mangle, substantiv comun. Cutare a dat o manglă - a făcut o învârteală, din care a scos rapid nişte bani. A aprobat un bloc de patru etaje pe 300 de metri pătraţi, între două case istorice. A dat jumătate din Parcul Circului. A retrocedat câteva vile unor cumpărători de drepturi litigioase. A tăiat nişte copaci pentru un turn de birouri. A dat nişte spaţii comerciale din fondul primăriei în Centrul Istoric. A dat un contract de reabilitare termică. A aprobat, a schimbat, a transferat, a puzuit şi puguit, a încasat. Cutare este câştigătorul real al alegerilor de duminică şi el este în toate partidele, imparţial, independent şi mult mai bogat decât vă puteţi închipui.

Despre toate acestea aş fi vrut să discutăm în campania electorală. Dar vrea cineva cu adevărat să dezbată lucrurile acestea? Politicienii mimează competiţia (culmea blatului: sectorul 2, unde Neculai Onţanu e concurat chipurile de un tip de verde care se prezintă drept "familist" şi de unul de roşu care se prezintă drept susţinător al lui Oprescu), presa e plictisită sau cointeresată. Avem de-a face, iată, cu o premieră grotescă: alegeri perfect autiste, fără niciun fel de discuţie. Cu tupeu, o castă de învârtiţi cer duminică votul unui oraş de locuitori epuizaţi.

"Nu om fi noi îngerii de pe pamânt, dar nu suntem, domne', mincinoşi. Unii vor să strângă tot. Dacă tot vor să fie îngeri, să ne lase şi să se ducă la cer", a explicat, joi seara, Sorin Oprescu, într-un monolog televizat care a ţinut loc de speech final.

Şi-n timp ce primarul în funcţie îşi prezintă originala viziune despre viaţă, lume şi manglă, majoritatea oamenilor cărora le pasă de oraşul ăsta se ocupă de sexul îngerilor: o fi sau nu o fi bun Nicuşor Dan? Ce şanse să aibă acest Nicuşor ciufulit şi firav ca un diminutiv, în faţa lui Sorinache, în oraşul tuturor şmecheriilor?!

Începe weekend-ul, hipsteri, sus în maşină, încolonarea spre Balcic şi Valea Prahovei. Aţi dat Like, v-aţi făcut datoria de cetăţeni. Corporatişti, trezirea de dimineaţă, să nu prindeţi coloană pe DN1! Încărcaţi-vă iphoanele ca să vedeţi duminică seară, în direct şi în exclusivitate, rezultatele votului din Bucureşti.

Citește și: