Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2523 vizualizări 23 ian 2018

Forumul Mondial de la Davos a început astăzi. Elitele economiei, finanţelor şi politicii se adună în Alpii elveţieni la un fel de nuntă planetară cu dar (taxele de participare sunt piperate din cale afară). Într-o atmosferă strălucitoare de bal geopolitic, se discută problemele fundamentale ale omenirii. Tema din anul acesta  - un viitor comun într-o lume fracturată. Nu prea încape sintagma ”lume fracturată” în scriptura globalizării, dar la Davos nimeni nu se împiedică în amănunte.

Anul trecut, primadona Davosului a fost preşedintele Chinei, Xi Jinping. Anul acesta va fi, fără îndoială, Donald J. Trump şi spectacolul cu care va încerca să-şi ridice ”America First” pe catargul globalizării.

Ce-ar fi putut să caute România într-o astfel de cumetrie cu  puternicii lumii?
La Davos, nămeţii sunt până la streaşină, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea – baletul obişnuit al aranjamentelor de culise, plictiseală mare.

Suntem prea ocupaţi cu proiectul nostru de ţară, ca să ne pierdem vremea cu futilităţi. Şi-apoi nici Dragnea n-ar fi de acord s-o ardem prin Elveţia, unde ne-am putea nimeri nas în nas cu Soros (care ne-a surpat autostrăzile, ne-a pedofilizat poliţiştii şi ne-a băgat pe gât Declaraţia 600).

Îl lăsăm pe Emmerson Dambudzo Mnangagwa să-şi ia leapşa. Preşedintele din Zimbabwe a ajuns la Davos cu o megadelegaţie. Excelenţa Sa – deşi a venit la putere abia de vreo două luni – are un proiect de ţară.

Să lăsăm, deci, elitele de la Davos în plutonomiile lor şi să ne vedem de precariatul nostru (trei nopţi în Steigenberger Grandhotel Belvedere – cât un ajutor de şomaj până la pensie).

Cobor de versanţii Puterii şi, vorba preşedintelui Iohannis, ”mă concentrez” asupra Vasilicăi Viorica Dăncilă. Îi datorez un răspuns doamnei  Ecaterina Runcan, care pe 21 ianuarie, ora 10:28, mi-a scris: ”(...) am citit că te-ai alăturat celor care încearcă să înjosească în mod jegos pe doamna Viorica Dăncilă, prin diversiunea cu atribuirea încadrării Irakului, etc în Uniunea Europeană. E cât se poate de explicit că europarlamentarul Dăncilă se referă la statele Uniunii Mashrek şi a altor ţări din Peninsula Arabică - dânsa fiind membră a Parlamentului European pentru relaţiile cu aceste ţări. Din respect pentru adevăr (nu neaparat pentru persoane) cred că ar trebui să faci cuvenita rectificare”.

Aş face cu dragă inimă rectificarea, dacă  s-ar cuveni. Nu despre Irak a vorbit premierul desemnat, ci despre Iran şi Pakistan. ”Mashriq” în limba arabă înseamnă ”răsărit”, iar zona Ţărilor Mashriq cuprinde Libanul, Palestina, Jordania, Siria şi Irakul. Cât despre Peninsula Arabică, n-are mai mult de şapte ţări, iar Iranul şi Pakistanul nu se numără printre ele. Iranul şi Pakistanul sunt ”state membre” (ca să folosim într-o propoziţie sintagma premierului desemnat) ale ECO (Economic Cooperation Organization) sau ale aşa-numitului Pact de la Baghdad. Iată momentul istoric în care, cu generozitate, Vasilica Viorica Dăncilă bagă Iranul şi Pakistanul în UE:

Citește și: