Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2228 vizualizări 14 ian 2018

”Marşul ruşinii” împotriva corupţiei s-a desfăşurat ieri, la Tel Aviv, după încheierea Shabbatului, ca de obicei în ultimul an.

Subiectul cel mai fierbinte – Strippergate – escapada pornobahică din 2015 a lui Yair, fiul cel mare al premierului, cu limuzina şi garda de corp plătite de contribuabili, pe banii beizadelei magnatului Kobi Maimon, care primise în anul respectiv o concesiune pentru exploatarea gazelor în largul mării, la insistenţele prim ministrului, în valoare de 20 miliarde de dolari. Te scumpeşti la 400 de şekeli? l-a luat la rost Yair, în noaptea cu pricina, pe Nir Maimon, între nouă cluburi de striptis.  

Mii de cetăţeni şi-au strigat obişnuitele sloganuri –  ”Fraţi în războiul contra corupţilor!” , ”Ţara noastră nu e a Netanyahilor!”, ”Încă un Procuror General ca Mandelblit şi suntem pierduţi!” (referire la Avichai Mandelblit, în faţa locuinţei căruia s-a protestat luni la rând şi care a amânat în mod repetat cercetarea premierului în cele două dosare aflate sub ancheta poliţiei anticorupţie Lahav 433). Au apărut însă şi sloganuri noi: ”Bibi, du-te la Pussycat!” (unul dintre cele mai luxoase cluburi de striptis din întregul Orient Mijlociu, situat în Piaţa Atarim, pe malul Mediteranei) şi ”Să fii porc nu e kosher!”.

Câteva zeci de contra-protestatari (sper ca Guvernului să nu-i vină ideea khameneistă de a contrapune manifestanţilor din stradă membri fideli ai partidelor de coaliţie) au vociferat şi ei, numindu-i pe participanţii la ”Marşul ruşinii”... ”rasişti amărâţi”.
În timpul acesta, premierul Netanyahu (alături de Sara, binecunoscuta sa soţie) se afla pe aeroport, înaintea decolării spre India. Le-a prezentat ziariştilor un sumar al vizitei (după Ariel Sharon în 2003, care a fost nevoit să-şi întrerupă brusc şederea, Netanyahu e primul premier care în ultimii 15 ani vizitează India în fruntea unei impresionante delegaţii). Apoi, conform obiceiului, a tras un perdaf presei ”duşmănoase”, profund iritat de felul în care a acoperit scandalul  Strippergate.

Întrebat de ce nu-l mai însoţeşte fiul său Yair, aşa cum fusese programat, prim ministrul Israelului a răspuns: ”Soţia mea şi cu mine suntem în postura de mamă şi tată al unui fiu tânăr, care iubeşte statul Israel cu fiecare fibră a sufletului său. Vreau să vă gândiţi cum v-aţi simţi simţi voi, în cazul când copiii voştri ar fi călcaţi în picioare cu dezlănţuită cruzime. Spun asta nu doar pentru media, dar şi pentru persoanele publice care au întors capul cu făţărnicie. Vreau să profit de ocazie pentru a mulţumi  acelor mulţi, mulţi, mulţi cetăţeni ai Israelului, care săptămâna aceasta ne-au sprijinit, în ciuda tratamentului inuman la care am fost supuşi. Vreau să spun naţiunii, în seara aceasta, cât de mult o apreciem. Şi  mai vreau să le spun ceva – voi ne daţi puterea să continuăm!”.

Premierul Benjamin Netanyahu rămâne acelaşi, neîntrecut, maestru al autovictimizării.

Citește și: