Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1633 vizualizări 21 mar 2018

Discuţiile despre anul Centenar au început, după ştiinţa mea, încă din 2016. Un an şi jumătate, de când PSD a declanşat sarabanda guvernamentală, lucrurile n-au prea evoluat: din lipsă de timp, din lipsă de interes, din lipsă de cultură, şi, de ce să n-o spunem, din lipsă de patriotism angajat. Iar acum, după amar de timp, executivul a emis, de urgenţă, un act normativ de clarificare…

De clarificare a cui, de vreme ce noul ministru al Culturii, George Ivaşcu, a rămas „paralizat” – după cum s-a exprimat, personal - când a văzut ce idei erau incluse într-un proiect, aşa-zis, „iniţial”, ceea ce înseamnă că a fost abandonat/desfiinţat/paralizat.

„Această mare sărbătoare era de fapt o împărţeală în 2.042 de idei de proiect. (...) Era o lipsă de viziune şi un concept care să conducă. Oamenii, săracii, au pus acolo ceea ce credeau că e mai reprezentativ pentru ei. Exemple despre ceea ce am găsit: trebuia să editez o carte despre bolile cele mai frecvente din ultimii 100 de ani (...), reabilitare, reparaţii drumuri şi căi de acces (...), turneu de fotbal la care vor participa echipe din judeţ. Unele din cele 2.042. Le-am scos pe cele care în momentul acela m-au paralizat. (...) În primul rând trebuie pus stop acestor serbări care nu se constituie într-o mare sărbătoare", a explicat Ivaşcu.

La prima citire, l-am crezut. Ştiu că omul are iniţiativă, e întreprinzător, a făcut lucruri bune la viaţa lui, nu numai în actorie, ci şi în manageriat. Mi-am spus că or fi fost, într-adevăr, unele lucruri trăsnite, altele tunate (şi adunate, gen), idei fără orizont. Se mai întâmplă!

Bine, bine, dar câte proiecte erau şuie din 2042 fix? 10, 44, 513, 1918, câte? Ca să ştim unde ne aflăm, cât am realizat, cât mai e de lucru.

Şi, până să punem întrebarea, ne trezim cu răspunsul: Centenarul nu se va termina în 31 decembrie 2018, iar acţiunile aferente acestuia se vor desfăşura pe parcursul mai multor ani – zice Ivaşcu, senin.

Serios, facem „Anul Centenar 2018” până în 2028 sau ce?

Fireşte că, în aceste condiţii disperate, s-a unit de urgenţă până şi opoziţia noastră, veşnic dezbinată.

USR, PNL şi PMP au hotărât să iniţieze o moţiune simplă împotriva lui Ivaşcu, pe motiv că după un trimestru de an Centenar, „niciun proiect dedicat sărbătoririi Marii Uniri nu a fost aprobat şi început”. „Anul centenar trebuie să fie unul sărbătorit în spiritul Unirii de acum 100 de ani, dar acest lucru nu este posibil cu un ministru care refuză dialogul şi sabotează executarea unor lucrări de maximă importanţă ca monumentul de la Alba Iulia. Este inacceptabil că nu se doreşte urgentarea procedurilor pentru stabilirea proiectelor care vor beneficia de susţinere din partea guvernului.(…) De la  preluarea mandatului de ministru, George Ivaşcu a dovedit o lipsă totală de comunicare cu Parlamentul, refuzând patru invitaţii la discuţie în Comisia de Cultură, precum şi un dialog cu membrii Comisiei speciale de Centenar”, reclamă parlamentarii opoziţiei.

După care, îl acuză pe ministru că se mişcă prea încet, că a întârziat prezentarea strategiei sale pentru Centenar, şi că niciunul dintre cele 2042 de proiecte aflate în discuţie nu a fost aprobat de guvern. Nici chiar acela al monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

Asta da paralizie!

Şi pe fondul acesta al amorţirii ministrului (dar şi a opoziţiei, care nu a avut reacţie un an şi-un trimestru, până azi), Viorica Dăncilă emite Ordonanţa de Urgenţă privind clarificarea mecanismului de finanţare a proiectelor şi manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, care spune: „În contextul Centenarului Marii Uniri, ţinând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea proiectelor şi manifestărilor aniversare, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către instituţii diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care clarifică mecanismul special de bugetare şi finanţare, totodată oferind posibilitatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020”.

Adică, dacă tot e haos şi nu mai e timp să punem lucrurile la punct şi să cheltuim banii în anul Centenar, putem să-i cheltuim pe urmă, că se reportează.

Nu-i bai, că vedem noi pe ce…

Citește și: