Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
10988 vizualizări 22 feb 2015

I-au ajuns blestemele pungeştenilor, zic unii mai slabi de înger.  “O nouă victorie a lui Putin!”, conchid  geostrategii amatori. Au învins ecologiştii, exultă, în dulcea lor naivitate, prietenii naturii. E semn clar că începe războiul, iar cei de la Chevron „nu vor să pice pradă bombelor”, anunţă atotştiutorii.

În febra datului cu părerea, nimeni nu-şi permite o explicaţie simplă: explorările au constatat că rezervele nu sunt nici pe departe la nivelul estimat, iar prăbuşirea preţului la petrol face exploatarea lor nejustificat de scumpă. Vă reamintesc că premierului Ponta îi scăpase informaţia, la începutul lui noiembrie: “Se pare că nu avem gaze de şist. Ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu pot să vă spun mult mai mult decât atât, dar nu cred că ne-am bătut pe ceva care există”.  (Estimările fuseseră euforice).  Pe 22 ianuarie, după ce Chevron se retrăsese din estul Ucrainei şi anunţa retragerea din Polonia, preşedintele Iohannis observa: “Lucrurile s-au schimbat radical şi  exploatarea gazelor de şist, cel puţin în România, nu cred că mai este în zona rentabilităţii (…) Datorită creşterii preţului petrolului foarte mult, evident că a devenit interesantă această tehnologie, fiindcă a intrat în zona de profitabilitate şi atunci unele firme au dorit să înceapă măcar să prospecteze şi să încerce să exploateze. Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de şist este în scădere”. 

Mă îndoiesc că opinia publică românească va priza această explicaţie prozaică – rentabilitatea. Vor mai curge multe scenarii pe Siret, deşi adevărul e că, dacă i-ar fi adus profit, compania Chevron nu s-ar fi lăsat intimidată de concurenţa rusească, sau ruşinată de protestatarii de la Pungeşti, sau impresionată de retorica verzilor noştri. 

Citește și: