Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1519 vizualizări 19 oct 2017
Îşi spune sieşi “dinozaur tehnologic”. Foloseşte un telefon fix şi, la nevoie, mobilul unuia dintre secretari. Dar Suveranul Pontif  “înţelege logica internetului şi a reţelelor sociale”, ne încredinţează părintele Antonio Spadaro, redactorul şef al prestigiosului bi-săptămânal iezuit La Civiltà Cattolica, teoreticianul plin de vervă al ciberteologiei (reflecţia creştinismului în era internetului) şi autorul unor dialoguri esenţiale cu Papa.
 
E mereu dispus să-şi facă selfie cu tinerii, dintr-un raţionament pastoral profund, pe care îl explică exegetul său: “Când faci o fotografie obişnuită, subiectul e complet separat  de fotograf. În cazul unui selfie, subiectul şi fotograful sunt împreună, de aceeaşi parte; distanţa dispare”.
 
Într-un interviu acordat anul trecut unor ziarişti polonezi, părintele Spadaro a povestit primul său contact cu Summus Pontifex: într-o bună zi, la ora 6.55, a sunat mobilul – un număr necunoscut. A răspuns, totuşi, şi a auzit: “Bună dimineata. Papa Francisc la telefon!”.
 
Sâmbătă, 21 octombrie, la ora 18, la Roma, va fi lansată o nouă carte de dialoguri cu Papa -  Adesso fate le vostre domande (“Acum puneţi-mi întrebările voastre” – formula cu care Suveranul Pontif  se adresează corespondenţilor de presă la întoarcerea din  călătoriile apostolice), Editura Rizzoli, ediţie îngrijită de Antonio Spadaro, căruia îi aparţin două dintre cele opt convorbiri, care iniţial n-au fost destinate publicităţii.
 
E important de ştiut că Papa nu cere niciodată să vadă întrebările înainte, pentru că doreşte să creeze o punte de comunicare vie cu interlocutorul şi, cu toate că o vreme s-a temut de jurnalişti, acum răspunde cu încrederea că nu va fi răstălmăcit.

Citește și: