Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2594 vizualizări 4 iun 2018

Concisa punere în temă realizată de liderul ALDE, asupra temei, mi se pare, pe cât de elocventă, la suprafaţă, pe atât de absconsă, la interior.   

Între altele, Tăriceanu spune că, în perspectiva prezidenţialelor din 2019, coaliţia are două posibilităţi: „Una este să avem două candidaturi, din partea fiecărui partid, (câte una – n.a.) PSD şi ALDE”, corect. Cealaltă variantă, spune acelaşi politician, este „să avem o candidatură comună”. Şi mai corect!

Sigur că fiecare variantă enunţată doar de dragul de a fi enunţată ar putea declanşa o dezbatere tocmai bună să acompanieze o răcoritoare, într-un weekend canicular. Altfel, oricum ai lua-o, niciuna, în studiul nostru de caz, nu poate fi câştigătoare, coroborat cu înţelesul adânc al celei de-a doua teme abordate de Tăriceanu: cu privire la candidaturi, "nu am avut probleme şi nici opinii diferite, dar, de un an şi jumătate, cu o periodicitate perfectă, apar public informaţii că există tensiuni în cadrul coaliţiei; nu este nimic şi eu şi Liviu Dragnea trebuie de fiecare dată să dezminţim".

Cum vine asta?! Păi, uite cum: dacă fiecare partid din coaliţie va avea candidat propriu – adică ALDE, pe Tăriceanu şi PSD, (să spunem) pe Dragnea -, va câştiga, evident, candidatul opoziţiei oricare ar fi el. Întrucât, candidatul PSD va fi vota doar de majoritatea electoratului pesedist, iar reprezentantul ALDE, de către simpatizanţi şi membrii partidului, scoruri insuficiente într-o confruntare în (cel puţin) trei competitori grei.

Dacă, în schimb, coaliţia va marşa pe ideea „să avem o candidatură comună”, atunci, e şi mai sigură înfrângerea, pentru că „un comun”, fără scandal în familie, nu va putea fi altul decât Liviu Dragnea, de departe cotat sub procentul propriului partid, ca să nu mai vorbim de procentele contracandidaţilor.

Aşa cum s-a dovedit, din greşeală, exista şi „un comun”, care s-ar putea duce într-un tur doi de scrutin, alături de Klaus Iohannis. E vorba de Popescu Tăriceanu, scos de diverse sondaje din mulţimea politicienilor majorităţii parlamentare, care l-au creditat cu un scor net peste cel al reprezentantului PSD, Liviu Dragnea.

Numai că, legat de această ultimă variantă, există două „neconformităţi”: una, că PSD nu merge în alegeri cu un non-pesedist; a doua, care derivă, este că dacă Dragnea nu va fi „comunul”, niciun alt comun nu va exista.

În consecinţă, fără să fiu răutăcios, câtă vreme în coaliţia de guvernare va fi „linişte” şi „înţelegere”, Cotroceniul va fi al opoziţiei. 

 

Citește și: