Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
34105 vizualizări 20 aug 2014

Unul e îmbrăcat în portocaliu - culoarea condamnaţilor la moarte, celălalt e complet în negru. Unul are mâinile goale, celălalt va avea în stânga un cuţit militar.

Pe unul îl cheamă James, pe celălalt l-ar putea chema Yaʿqūb (Iacob). James wa Yaʿqūb, James şi Yaʿqūb, în mijlocul deşertului. Primul e un admirabil fotoreporter american de  război, al doilea – un militant ISIS, care se exprimă într-o engleză îngrijită, cu accent britanic. (Un musulman arab sunnit, şcolit la Oxford?). Pe film sunt câteva zeci de secunde de vorbărie de propagandă jihadistă (Unul recită un text învăţat pe de rost, celălalt debitează câteva lozinci despre Califat). Apoi, bărbatul în negru îi pune cuţitul la beregată bărbatului în portocaliu. Nu-l decapitează el, nici n-ar avea cum, cu un cuţit de bocanc. L-ar ciopârţi. Tocmai de aceea şi nu din pudoare, aici filmul e tăiat. În ultima secvenţă, apare doar James Foley, întins pe nisip... cu capul aşezat artistic deasupra mâinilor legate la spate.

Cine l-a decapitat pe James Foley? Banda dezlănţuită din spatele aparatului de filmat, care se distrează făcând economie de gloanţe. Cum au ajuns însă sceleraţii aceştia să lupte alături de rebelii anti-Assad, iar acum să cutreiere Irakul, am mai povestit, de unde au arme – am mai spus. De regulă, jihadiştii împuşcă în cap, pe la spate, cu automatul. ISIS - a cărei primă victimă de felul acesta e Foley – lucrează mai elaborat, escaladează alte dune ale atrocităţii, acolo, în pustiul credinţei, unde numele cel mai invocat e numele lui Allah.

Cine l-a decapitat pe James Foley? Politica occidentală în Orientul Mijlociu. Politica occidentală în Orientul Mijlociu a născut monştri, pe care acum e silită să-i privească în ochi - ochii aceia injectaţi de ură, care scapără dindărătul cagulelor. 

După treisprezece ani de război contra terorismului, după ce Bin Laden a fost stârpit, iar Al-Qaeda s-a francizat şi s-a cam ofilit, alţi fanatici jihadişti intră în scenă, cu revigorată imaginaţie drăcească. 

Citește și: