Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
7558 vizualizări 11 mai 2018

Pornind de la zicerea lui Napoleon că, dacă vrei să înţelegi politica unei naţiuni trebuie să te uiţi pe hartă, Avnery analizează decizia preşedintelui Trump de a scoate Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul.  

“Dacă trăieşti în Israel zilele acestea, ai impresia că imensul stat Israel dictează vasalului său american ce să întreprindă cu privire la Iran. Preşedintele Donald Trump ascultă şi respectă indicaţiile. Bibi cel Mare îi spune să rupă acordul cu Iranul, pe nici un motiv evident, iar el se supune. N-are de ales, sărmanul om. Însă apoi te uiţi la hartă şi, spre marea ta surpriză, descoperi că SUA e o ţară mare, în timp ce Israelul e o clipire, atât de mic încât numele său trebuie scris în afara graniţelor, în mare.

Deci, ce nu e în regulă? Geografia, fireşte, nu e unicul factor. Israelul are câteva milioane de aderenţi credincioşi, care sunt cetăţeni americani şi au o mulţime de bani. Totuşi. Se poate să avem o imagine greşită? Că Trump nu e un vasal al lui Netanyahu, ci invers? Că Trump dictează şi Bibi, cu toată fanfaronada lui, doar se supune? N-ar fi prima oară. În vremurile vechi, liderii comunităţii evreieşti din Palestina s-au străduit din greu să-l mulţumească pe imperatorul din Roma. Pe Nero, de pildă, omul care s-a bucurat să-şi incendieze propriul oraş şi lumea, în timp ce cânta la flaut sau la orice altceva.  

Donald Trump e Nero al timpurilor noastre, imperatorul noii Rome. Principalul său scop în viaţă e de a ieşi din afacerea cu Iranul, <cea mai prostă care a fost făcută vreodată>. De ce? Am ascultat cu atenţie şi n-am discernut alt motiv decât că acordul a fost întocmit de urâtul său predecesor, Barack Obama. Ce alt motiv a existat pentru anularea înţelegerii? N-am auzit nici unul. Acordul a oprit Iranul să continue construirea unei arme nucleare. Toţi experţii, fără excepţie (chiar şi din Israel), confirmă că Iranul şi-a respectat cu scrupulozitate angajamentul.

Într-adevăr, întreaga lume în afara Statelor Unite (şi a Israelului, fireşte) a decis să meargă mai departe cu înţelegerea.  Germania, Franţa şi Marea Britanie, trei puteri nu chiar nesemnificative, cred că acordul trebuie menţinut. La fel Rusia şi China, ţări nu mici. Cu excepţia Israelului. Majoritatea în Israel crede acum că Binyamin Netanyahu, Bibi cel Mare, îl ţine pe Trump în lesă. Bibi are o astfel de influenţă magică asupra lui Trump, încât preşedintele american trebuie să urmeze exemplul Israelului. Bibi e obsedat de Iran. Se trezeşte dimineaţa cu Iranul şi se duce la culcare cu Iranul. Nimeni nu pare să întrebe: de ce, pentru numele lui Dumnezeu?

Revenind la harta lui Napoleon: nu pare să existe nici un conflict de interese între Iran si Israel. N-au graniţă comună. N-au teritorii în dispută. De asemenea, nu au una dintre ţări resurse naturale pe care cealaltă ar dori să pună mâna. Dovadă: nu cu atât de mult timp în urmă, în vremea vieţii mele, Iranul a fost cel mai apropiat aliat al Israelului (cu excepţia vasalului nostru american, desigur). Iranul era guvernat de Şah, cu frumoasa lui uniformă şi frumoasa lui soţie (…)”.

Autorul aminteşte în continuare despre ajutorul iranian acordat Israelului în Irak, despre ajutorul israelian acordat Iranului în războiul cu Irakul, despre scandalul Iran-Contra, când israelienii au transferat armament american iranienilor. Si continuă: 

“Nu există un antagonism fundamental dictat de geografie între ţările noastre. Atunci ce e? Ei bine, e ideologie. Actualii conducători ai Iranului sunt extremişti şiiţi. Ei vor să devină stăpânii lumii musulmane. Arabii urăsc Israelul, în principal din cauza ocupării Palestinei. Deci, iranienii pretind că sunt marele inamic al <Micului Satan> (apelativul insultător la adresa Israelului, pentru a-l distinge de <Marele Satan> – SUA). Sincer, cred că guvernanţii din Iran nu dau doi bani pe Israel, exceptând faptul că le este un instrument util. Ura faţă de Israel e o armă în lupta cu lumea sunnită arabă, condusă de hiperactivul prinţ moştenitor saudit”.

Prin urmare – se întreabă Avnery – de ce e într-atât de obsedat Netanyahu de Iran  încât îi ordonă vasalului american să se îndrepte spre al Treilea Război Mondial? Cinicul adevăr: ca să deturneze atenţia de la problemele cu Justiţia ale amândorura.            

Citește și: