Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
15311 vizualizări 11 iul 2012

Să nu se amestece nimeni în treburile noastre interne. Nimeni nu ne spune nouă ce culoare să facem în baie. În casa noastră, noi suntem stăpâni, dacă vrem, dărâmăm toţi pereţii, chiar şi pe ăia de rezistenţă. Să nu ne mai dea nouă lecţii tuşa Merkel, că nu ea votează la referendum, ci poporul. Popohrrrul…

Poporul lui Nea Nicu n-a murit. Pe el îl gâdilă Victor Ponta sub bărbiţă, redându-i demnitatea pierdută în faţa marilor puteri. L-am auzit acum două seri pe tânărul premier al României rostind enormităţi ca o şulfă bătrână, fără să i se mişte niciun muşchi pe obraz. Nu mai vrem să fim "o colonie", să nu-şi mai permită niciun creştin democrat german "să ne jignească" poporul, a mitraliat fără să clipească dl. Ponta. Ulterior a anunţat că regretă afirmaţiile. Că s-a pripit. Cum să interpretăm acest răspuns la nervi dat cancelarului german Angela Merkel? O obrăznicie a unui june nerodat sau o încercare grosolană de a manipula naţionalismul cel mai primitiv din societate?

Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni. Întreaga lume a înnebunit, numai noi am rămas normali. Toate reacţiile străinilor faţă de abuzurile din România sunt parte a unei enorme propagande a lui Traian Băsescu. Ambasadorul american - mai băsist decât Băsescu, cancelarul german şi comisarul european pentru Justiţie - băsiste de teapa lui Macovei, până şi preşedintele Parlamentului European e băsist, deşi pişicherul face parte din aceeaşi familie politică cu Victor Ponta. ICR-ul lui Patapievici şi agenţii secreţi ai lui Meleşcanu au făcut, precum Mudava, un amplu exerciţiu prin care au spălat planeta pe creier. Noroc cu un grup de oameni vigilenţi, cocoţaţi în vârful gardului, care mai văd lucrurile limpede. Oficialii străini sunt fie manipulaţi, fie dezinformaţi, adevărul e la noi, pentru că pe noi ne vrea poporul român. Aşa-i că vă sună cunoscut? Lătrăm la toată lumea, apărându-ne coteaţa gata să se dărâme peste noi.

V-aţi întrebat ce i-o fi apucat pe toţi să se declare îngrijoraţi faţă de vulnerabilitatea statului de drept din România? Dragostea pentru Băsescu? Un răspuns bun doar pentru cei spălaţi pe creier. Sunt, desigur, mulţi concetăţeni care se întreabă cu ce drept se bagă ei în treburile noastre. Păi se bagă pentru că, din fericire, România nu este de capul ei. Târâş-grăpiş, mai mult împinsă de la spate, ţara aceasta a reuşit în ultimii 20 de ani să facă saltul democratic spre lumea occidentală. N-a obligat-o nimeni să adere la UE şi NATO. S-a angajat să respecte valorile vestice, adică regulile statului de drept, libertăţile individului şi independenţa justiţiei. E drept că la început mai mult din vorbe, că nu ne durea gura. Curând am fost nevoiţi să facem progrese considerate ireversibile, mai degrabă din obsesia occidentală de a ne trage după ei decât din propria noastră convingere. Aderarea a fost primită cu un larg entuziasm, mulţi români imaginându-şi că UE vine instant cu banii, ca o fraieră bună de buzunărit. Când a venit, în schimb, cu regulile şi birocraţia ei, cu procedurile de verificare, cu MCV-ul şi controalele, brusc ne-am simţit jigniţi. Ne-am simţit "colonizaţi", piaţă de desfacere, europeni de mâna a doua. Frustrarea s-a sedimentat peste un strat deja existent de antioccidentalism şi neaoşism venit din naţional-comunismul lui Ceauşescu. În acest mâl scormoneşte acum premierul Victor Ponta într-un mod nu doar populist, ci şi iresponsabil.

De ce a reacţionat lumea occidentală atât de dur la ceea ce se întâmplă zilele acestea în România? Pentru că s-a speriat. S-a speriat nu pentru că Ponta îl dă jos pe Băsescu. Cred că pentru mulţi Băsescu nici nu există. Ceea ce a produs cu adevărat stupefacţie e că, într-o ţară considerată stabilă, un grup de indivizi, motivând că lucrează în numele poporului, îşi permite să calce totul în picioare - reguli, proceduri, instituţii - pentru a prelua urgent puterea totală. Or, manualul de bune practici democratice ne spune că puterea se obţine doar în urma alegerilor, respectând toate regulile jocului şi arbitrii.

Ambasadorul american ne atrage astăzi din nou atenţia că o hotărâre a arbitrului - Curtea Constituţională - trebuie respectată. Mai sesizează cineva grozăvia? Un om din afară ne spune să ne respectăm propriile legi. La aşa afront, tot mai mulţi dintre noi n-au decât un răspuns: Du-te, tataie, în America ta, noi avem aici o problemă cu Băsescu. După ce l-om da noi jos, ne ocupăm noi şi de statul de drept. Dăm o ordonanţă de urgenţă şi se rezolvă.

PS. Victor Ponta, în urmă cu câteva minute, la Bruxelles, după o discuţie cu Martin Schultz, preşedintele PE: Vom respecta decizia CCR la referendumul din 29 iulie. Să vedem dacă-l ţine până acasă.

Citește și: