2872 vizualizări 6 mai 2019

Redăm integral editorialul publicat pe www.cristoiublog.ro

„Cum a devenit Viorica Dăncilă din Proasta lui Dragnea, Deşteapta lui Juncker

Nu pot să nu observ cum de ceva timp Viorica Dăncilă devine în presa anti-PSD, ba chiar şi în nucleul dur al acesteia – Presa TeFeL -istă – Proasta lui Dragnea, Deştepta lui Juncker. În basme sunt multe asemenea minuni cînd, pe pagina următoare, broasca rîioasă, dată peste cap cît ai întors tu pagina, se transformă într-o zînă bălaie, în rochie vaporoasă, scurtă ca a Răvăşitoarei, şi indiscutabil fecioară.

Dacă luăm seama la prăpastia care desparte imaginea de ieri a Vioricăi Dăncilă în presa TeFeL- istă de imaginea de azi, pe cale chiar de a se adînci, surprinza „cu frecarea la ochi” e cam de aceleaşi proporţii ca şi la lectura unui basm.

Ceea ce se numeşte în presa lumii Răsturnare de imagine îşi spune cuvîntul în ce-o priveşte pe Viorica Dăncilă.

Răsturnarea de imagine poate fi în două sensuri:
De la o imagine idilică la una mizerabilă.
De la o imagine mizerabilă la una idilică.

Viorica Dăncilă e azi la fel cu cea din momentul cînd Liviu Dragnea, spre stupefacţia de atac de cord a PSD-iştilor, a luat-o în braţe şi suind fără lift pînă la etajul cu biroul de premier al Palatului Victoria, a aşezat-o delicat, să nu se zdruncine, în fotoliul de premier şi i-a activat cipul din căpşor:

Plată şi totodată ieftină, ca un bănuţ de alamă, certată cu Limba română şi în divorţ cu Gramatica, o femeie simplă la vorbă şi la port, întruchiparea exemplară a visului leninist al vremurilor revoluţionare cînd orice bucătăreasă va putea fi prim-ministru.

Cu toate acestea, în presa anti-PSD, Viorica Dăncilă e acum alta. Nu mai trage de păr limba română (şi nu pentru că n-ar face-o, ci pentru că astfel de momente îi sunt acum trecute cu vedere). Nu mai e Proasta lui Dragnea. E deşteapta României. O femeie cu personalitate, mîndră de a nu depinde de nimeni. În filmul Elisabeta, pînă atunci fetişcana gata să fie dată cu picioarele în sus de orice cavaler, apare tunsă scurt, dată cu pudră masiv, pentru a fi lipsită de expresie, şi, proclamă cu glas uscat că e căsătorită cu Anglia. Viorica Dăncilă n-a pus cu capul pe butuc pe toţi cei plantaţi de Liviu Dragnea ca s-o împiedice a fi Cineva. Imaginea la care se ţese de zor e însă aceasta:

O Viorica Dăncilă căsătorită cu România.

Evident, nu cu ţara lui Liviu Dragnea, ci cu ţara lui Juncker şi Timmermans.

Răsturnarea de imagine constă fundamental în exagerarea unor amănunte pînă acum împinse în plan secund şi în estomparea altora, pînă acum exagerate. Se înţelege de aici că răsturnarea de imagine – mai ales în bine – se întemeiază pe anumite schimbări în personalitatea celui înscris deja în Proces.

Viorica Dăncilă se supune şi ea acestei reguli.
Şi-a schimbat mai întîi lookul.
A renunţat la coafura cu coc, în stilul tovarăşelor de five o’clock ale Tovarăşei, pentru părul lăsat pe umeri, gen, inimă zburdalnică.

Din punctul meu de vedere, Viorica Dăncilă putea să-şi pună şi perucă de despletită din reclamele la şampon, tot fără de vino-ncoa ar fi rămas.

C.T. Popescu, unul dintre cei care au insultat-o mîrlăneşte pe Viorica Dăncilă pe vremea cînd trecea drept Proasta lui Dragnea, a găsit deja în schimbarea de coafură temeiul unei încîntări.
Slavă Domnului că Viorica Dăncilă nu şi-a făcut rost de sîni siliconaţi. L-ar fi făcut pe C.T. Popescu să treacă de la încîntare, la cîntare.

Mult mai important, Viorica Dăncilă a început să dea semne că e pe cale să iasă de sub jugul asupritor al lui Liviu Dragnea. Atît prin interviuri date presei de casă a Noii Securităţi, cît şi prin şoapte strecurate presei amabile de membrii camarilei sale în război cu membrii camarilei lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă încearcă să ne convingă că e un fel de RPR pe cale de a proclama Declaraţia din aprilie 1964. Prin declaraţia asta, RPR se anunţa independentă de Moscova. Prin Declaraţia presupusă, Viorica Dăncilă va anunţa refuzul de a mai asculta de Liviu Dragnea.

Că Viorica Dăncilă nu-i mai răspunde la telefon lui Liviu Dragnea.
Că Viorica Dăncilă a luat-o spre Bruxelles, în timp ce Liviu Dragnea a luat-o spre Moscova.
Că Viorica Dăncilă s-a opus din răsputeri adoptării de către Guvern a OUG dorite de Liviu Dragnea. Doar peste trupul meu – ar fi zis ea. Şi Liviu Dragnea, amintindu-şi ce trup are, a renunţat.
Că Viorica Dăncilă şi-a propus să alunge din jurul ei pe toţi cei plantaţi acolo, sub acoperire de sfetnici, de Liviu Dragnea.
A început cu Anca Alexandrescu şi va termina cu Darius Vâlcov.

Sunt, după opinia mea, mărunţişuri prin raportare la ce înseamnă un premier independent, făcînd o politică proprie, în acord cu un program politic bine închegat şi o viziune originală asupra lumii.
Presa anti-PSD le ia, le cultivă harnic, le alintă pînă dau din coadă şi scoate din ele notele unui Război între Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea.
Deoarece Liviu Dragnea, printr-un proces invers a celui traversat de Viorica Dăncilă, e Bestia, Viorica Dăncilă trebuie să fie Frumoasa.
Nu cea din Frumoasa şi Bestia, ci Frumoasa din Pădurea Adormită.
În calea înfrumuseţării cu orice preţ îi stă trecutul recent, un trecut în care gafele defineau toate faptele şi vorbele Vioricăi Dăncilă.

Pentru Operaţiunea Răsturnarea de imagine, acest trecut activ video, nu reprezintă o problemă. Pentru că el nu poate fi schimbat graţie unei maşini a timpului ca în serialul Timeless, s-a găsit soluţia explicării gafelor.

Anca Alexandrescu unealta lui Liviu Dragnea strecura dinadins în textele scrise spre a fi citite de Viorica Dragnea greşeli gramaticale şi ea, biata victimă, le citea fără să tresară, ca şi cum ar fi băut un pahar de apă.

Cînd Viorica Dăncilă a fost proclamată Proasta lui Dragnea, prezentată opiniei publice sub acest slogan, mi-am exprimat îndoiala că imaginea ar fi adevărată. Şi nu pentru că aş fi stat vreodată de vorbă în această viaţă cu Viorica Dăncilă, ci pentru că din instinct refuz simplificarea prin care un om, fiinţă vie, de altfel, e redus la un clişeu butucănos.

Sub acelaşi semn, al respectării adevărului omenesc nu cred că Viorica Dăncilă e alta decît cea din primele zile ale Guvernului.

Mă refer, desigur, la notele de esenţă ale personalităţii şi nu la ambiţia de a nu mai fi un Constantin Dăscălescu al lui Liviu Dragnea.

Cu toate acestea presa anti – PSD o prezintă schimbată în bine din creştet pînă în călcîie.

Din cîte ştiu eu din postdecembrism la campania de vorbe dulci puţini rezistă să nu cadă în braţele duşmanului.”

Foto: Hepta

Citește și: