Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2094 vizualizări 18 mai 2019

Liderul ALDE forţează, astfel, mâna PSD, care, în situaţia - perfect plauzibilă -, în contextul căreia îşi va pierde pe drum propriul candidat (Liviu Dragnea, de exemplu), va fi nevoit să voteze, in corpore, „răul cel mai mic” pentru Kiseleff, şi anume pe Tăriceanu în confruntarea acestuia cu Iohannis.

Chiar dacă, în virtutea menţinerii propriului instinct de conservare treaz, la datorie, nu s-a exprimat lipsit de echivoc, gen „Declar deschisă cursa mea spre Cotroceni!”, preşedintele ALDE le-a cerut, sâmbătă, liberal-democraţilor de la Botoşani să lupte până la ultimul „suflu”, în alegerile europarlamentare, spre a arăta, prin scorul – necesar, excelent – obţinut, că Alianţa este o forţă ce-i poate oferi susţinerea în intenţia de a candida, cu şanse, la preşedinţie.

„Dacă vreţi să obţinem un rezultat bun la prezidenţiale, dacă vreţi ca eu să am o şansă reală în cursa prezidenţială (…) atunci haideţi să arătăm în această competiţie care urmează peste opt zile (alegerile pentru PE – n.a.), că suntem într-adevăr o forţă”, le-a cerut Tăriceanu oamenilor săi.

Că aliatul lui Dragnea în structurile de conducere ale statului a devenit cât se poate de serios pe temă o dovedesc, inclusiv, ultimele sale luări de poziţie (mult mai nuanţate)  faţă de unele abuzuri ale structurilor de forţă din guvernul Dăncilă, precum şi în raport cu anumite acţiuni care l-ar viza pe viitorul contracandidat, preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis.

Astfel, Tăriceanu nu se sfieşte ca, în mega-scandalul generat de acţiunea de „desant” jandarmeresc împotriva a 10 protestatari anti-Dragnea/PSD, de vineri, de la Topoloveni, în care oamenii au fost luaţi pe sus, băgaţi la dubă şi duşi la secţia de poliţie, să ia partea acestora: „Putem acuza politicienii de scandal în politică, dar nu cred că este cazul să vorbim de violenţe. Violenţe au fost în Paris, violenţe au fost în alte ţări unde au murit oameni pe străzi în înfruntări. (…) Cât priveşte manifestările unora, vreau să spun doar că pentru noi, cei din ALDE, contează în primul rând libertatea de exprimare, este esenţa acestui partid. (…) Cred cu tărie că ce trebuie respectat este dreptul fiecăruia de a protesta, daca aşa consideră” a spus Tăriceanu, pentru Mediafax.

Mai mult, acesta a adoptat o poziţie pragmatică şi în raport cu veşnic vehiculata temă a suspendării preşedintelui Iohannis, despre care afirmă că „nu e o jucărică pe care să o fâlfâim toată ziua”. Până la urmă, ţara trebuie să aibă o anumită stabilitate politică, a opinat al doilea om în stat, încercând să inducă în masa alegătorilor imaginea unui lider responsabil, care a trecut de faza în care politică părea o afacere desfăşurată, exclusiv, în propriul beneficiu.

Ca să nu mai spunem de faptul că şi-a încheiat ziua cu piciorul pe pedala de acceleraţie, la blană, arătându-ni-se în totală contradicţie cu, totuşi, curentul politic actual, generat de guvernarea PSD-ALDE: „Dacă vă imaginaţi că ideea de a nu mai lăsa piatră peste piatră în ţară este ideea pe care trebuie să mergem, eu nu o împărtăşesc!”.

Cu siguranţă, asta a durut, şi va genera, în continuare, migrene la cel mai înalt nivel.

E clar că Popescu Tăriceanu încearcă să-şi leapădă din mers, câte una, hainele vechi, îmbâcsite de politică partizană, urmărind să-i convingă pe români, dar şi pe ceilalţi europeni, că el reprezintă alternativa la preşedinţie.

Sincer vorbind, aşa cum stau lucrurile, astăzi, cu o jumătate de an înaintea alegerilor, că vrem, că nu vrem, în turul doi se vor bate Iohannis şi Tăriceanu. La această oră, nici Cioloş, nici vreun alt lider de partid, cu atât mai puţin Liviu Dragnea – potrivit tuturor sondajelor de opinie apărute în piaţă -, n-ar putea ridica pretenţii rezonabile.

Soarta celui de-al doilea om în stat depinde, însă, în continuare, de ambiţiile celui de-al treilea, precum şi de ambiţiile/orgoliile gărzii parlamentare a acestuia din urmă.

Oricum, acest conflict à trois devine din ce în ce mai incitant. 

Citește și: