3645 vizualizări 2 iun 2011

PDL are noroc cu preşedintele Traian Băsescu. Cum se apropie alegerile, acesta pune pe tapet o iniţiativă cu impact popular, menită să dirijeze traficul electoral spre magistrala portocalie. În 2009, a declanşat referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, chiar în ziua scrutinului prezidenţial, asigurându-şi, astfel, un avantaj incorect în raport cu ceilalţi candidaţi. Acum, a venit cu proiectul de revizuire a Constituţiei, dându-i partidului de guvernământ un os legislativ de ros, în speranţa că va mai pune pe sine, până la anul, puţină carne.
Multe din modificările propuse de preşedinte, deşi generează controverse şi unele sunt considerate neortodoxe, ar putea fi pe placul majorităţii populaţiei.
Prezumarea caracterului licit al averilor: în a doua cea mai săracă ţară din UE (conform Eurostat 2010), unde toţi politicienii şi bogaţii sunt taxaţi, automat, drept hoţi şi corupţi, o asemenea prevedere le dă satisfacţie celor 59 la sută dintre români care, de exemplu, nu-şi permit o vacanţă de o săptămână. Reţinerea, arestarea, percheziţionarea parlamentarilor fără încuviinţarea Camerelor, pentru fapte ce exclud declaraţiile politice şi voturile: cum parlamentarii se protejează între ei, ca în cazurile Năstase şi Ridzi, un asemenea amendament bucură iarăşi electoratul. Răspundere sporită pentru judecători şi procurori, vot deschis şi decizii transparente la CSM: n-ar vrea toată lumea să ştie de ce a fost repusă în funcţie judecătoarea Turcu?! Reţinerea pentru 48 de ore, în loc de 24: în acest du-te-vino pe la DNA, un popas mai lung al suspecţilor prin arest lasă impresia că vor scăpa mai greu de justiţie. Cota fixă, de 3 la sută, pentru deficitul bugetar consolidat: obligă guvernele, spre mulţumirea plătitorilor de taxe şi impozite, să cheltuie banii mai responsabil şi să nu se îndatoreze (nu se aplică însă Cabinetului Boc, care s-a împrumutat ca să plătească pensii şi salarii). Aceste propuneri rezonează cu dorinţele populaţiei, celelalte - care simplifică raporturile în triunghiul Parlament-Guvern-Preşedinţie - îi vor înfierbânta pe politicieni.
Este de aşteptat, aşadar, ca PDL, căruia îi lipseşte muniţia electorală, să tragă în toate direcţiile cu proiectul băsescian de revizuire a Constituţiei. Parcă îl aud pe Emil Boc şi propagandiştii tv de serviciu împăunându-se cu el şi trâmbiţând: "Reformă constituţională!", "Stop acumulării ilicite de averi!", "Parlamentarul şi cetăţeanul - egali în faţa legii!" etc. Având încă majoritate în legislativ, PDL se va grăbi să-l aducă în dezbatere, chiar dacă ştie că sunt slabe şanse să fie adoptat. Mişcările sunt calculate în aşa fel încât să ţină trează atenţia publicului. Opoziţia, dacă nu colaborează, riscă să piardă puncte electorale, fiindcă nu dă deloc bine, de pildă, să prezume că averile sunt dobândite legal, când o mulţime de aleşi şi bugetari sus-puşi se lăfăie în mai mult decât au câştigat. Luminoasa proiecţie pedelistă se întunecă, totuşi, pe alocuri: este greu să mai crezi în bunele intenţii ale unui partid, care a îndatorat România pe zece ani, are cei mai mulţi aleşi acuzaţi de corupţie şi voinţa populară, exprimată deja printr-un referendum, a uitat-o pe drum .

Citește și: