Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2480 vizualizări 23 feb 2018

Nu vorbesc aici de circul pe care fostul rector al Universităţii din Iaşi l-a făcut ieri seară pe holul ministerului, care i-a redus, între altele, la jumătate, credibilitatea mesajului, şi aşa subţire, potrivit declaraţiei preşedintelui Iohannis.

Vorbesc despre faptul că, fideli propriului joc de imagine, cei care i-au cerut, în backstage, să facă „ceva”, s-au dat, ulterior, la fund, insistând în a declara că nu e treaba lor ce a decis ministrul, dar că spusele sale i-a îngrijorat, iar cererea sa de final trebuie să-şi urmeze cursul.

Ce s-a întâmplat după discurs?

Ei bine, de la stadiul de „profesor universitar”-„rector”-„specialist penalist”, Toader a trecut la „sluga PSD”-„valetul lui Dragnea”-„membru al echipei penalilor”.

N-am văzut un guvern/partid care să facă front comun, ferm, cu „soldatul” său pe faţă: „Nici nu am intenţia să discut. Am spus de fiecare dată că justiţia trebuie să fie liberă şi că nu trebuie nimeni să interfereze în actul de justiţie. Am ascultat raportul la televizor, am văzut ce este în raport, am ascultat fiecare punct în parte. Totul trebuie să-şi urmeze cursul şi nu cred că trebuie ca eu să dau un verdict sau ca altcineva să dea un verdict”, a declara Viorica Dăncilă.

„De-abia acum, din seara asta, vă spun sincer, încep să întrevăd viitorul că o să fie mai bun. În sfârşit, cineva a rupt pisica. De-abia acum toate abuzurile, toate mizeriile, toată această toxicitate începe să fie probabil şi anchetată”, a comentat Codrin Ştefănescu, arătând ca unul care, parcă-parcă, a auzit ceva de unul, Toader.

În rest, toată omenirea l-a mitraliat pe ministrul fără piedestal: de la presa străină, la societatea românească, trecând prin grupele propriilor studenţi.

The Associated Press: ”Ministrul Justiţiei din România a solicitat concedierea procurorului şef anticorupţie, citând, ceea ce el numeşte îngrijorări seriase referitoare la modul în care şi-a desfăşurat activitatea”.

Reuters: „Ministrul Justiţiei din România solicită demiterea procurorului anticorupţie. (…) Ea (LCK – n.a.) conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială”.

AFP: „Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

Politico. eu: „Tudorel Toader a declanşat noi proteste de stradă în Capitală şi în marile oraşe după solicitarea de eliberare din funcţie a procuroarei-şef de la DNA”.

Financial Times: „Bucureştiul intră pe aceeaşi linie cu Budapesta şi Varşovia în privinţa respectării statului de drept. Stoparea luptei anticorupţie arată că aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut fără îndeplinirea unor condiţii serioase”.

În ţară, clasa politică îi atacă decizia, colegii universitari îl desfiinţează, studenţii îl reneagă („Studenţii ieşeni sunt solidari cu judecătorii”), ieşenii îl ironizează ("Tudorel, nu eşti ieşean / Marş la Dragnea-n Teleorman!”), artiştii îi bat obrazul („Ce ruşine, domnule Toader! Domnule Toader, unde mai predaţi? Le mai vorbiţi studenţilor despre dreptate, adevăr şi justiţie? Unde? Vă întreb pentru că vreau şi eu să vin la un curs... să stau într-o bancă cuminte şi să mă uit în ochii dumneavoastră. Atât.”, spune Oana Pellea), procurorul şef îl contrazice („Dacă ne uităm la dispoziţiile legii cu referire la modul în care pot fi revocaţi magistraţii Ministerului Public cu anumite funcţii de conducere, legea prevede anume care sunt cazurile respective, între care şi managementul defectuos, care trebuie constatat nu de către Executiv, ci trebuie constatat de instituţiile competente ale justiţiei, respectiv Inspecţia Judiciară, prezentat CSM, examinat în secţia de profil a CSM, dată o soluţie, adusă la cunoştinţa persoanei respective, care are dreptul să o atace”), preşedintele Iohannis afirmă că i-a displăcut prestaţia sa („Prestaţia pe care a avut-o aseară domnul Toader sincer nu mi-a plăcut, ceea ce a prezentat a fost lipsit de claritate. (…) Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea, legea prevede destul de detaliat condiţiile de revocare”).

Sărmanul! Aşa un simultan de nemulţumire n-am mai văzut de mult.

Interesant este că, la această „replică”, Ştefănescu intervine şi declară că, indiferent dacă preşedintele va propune, sau nu, revocarea procurorului şef DNA, acesta nu este în pericol de a fi suspendat. „Vor fi comentarii foarte acide, probabil, în spaţiul public şi o să fie o nemulţumire generală şi vor fi reacţii politice, dar ăsta nu este un motiv pentru suspendare, din punctul meu de vedere, dar vă spun, aşa ceva noi n-am discutat în partid”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD.

Ei bine, asta ar putea fi o ştire interesantă, apărută în piaţă după show-ul lui Toader: Kiseleff-ul nu-l va suspenda pe Iohannis dacă o ţine în post pe Kovesi!

De ce?! S-au speriat social-democraţii că au rămas singuri pe metereze, precum Conu` Leonida faţă cu „reacţiunea”, sau nu vor să stea, la poză, prea aproape de Tudorel, lăsându-l în bătaia puştii?

Citește și: