Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1372 vizualizări 26 sep 2019

După o cină de taină cu Netanyahu şi Gantz, aseară preşedintele Reuven Rivlin n-a mai avut încotro: i-a încredinţat celui dintâi mandatul pentru închegarea unei coaliţii în Knesset şi formarea Guvernului. La decizia lui Rivlin a contribuit şi jocul în două luntri al partidelor arabe de pe lista comună,

Preşedintele a ţinut să declare apăsat, încă o dată, că e nevoie de un guvern de uniune naţională. Aici e capcana întinsă de Marele Bibi. Dacă intră în Guvern cu Likud, Kahol Lavan al lui Gantz îşi încalcă principalele promisiuni făcute în campanie - că nu se vor alia cu un “penal” (Bibi), că vor forma un Executiv ateu (Netanyahu ar veni la guvernare cu “cocoaşa” partidelor ultrareligioase) - ceea ce îi va mina credibilitatea în următoarele alegeri. În plus, ca alianţă, Kahol Lavan are doi co-preşedinţi – Benny Gantz şi Yair Lapid – care au decis să guverneze prin rotaţie. Un Guvern de unitate naţională ar însemna ca, succedându-se doar Netanyahu şi Gantz în fotoliul de prim ministru,  Lapid ar fi lăsat deoparte, motiv de tensiuni. E exact ce urmăreşte Netanyahu.

În plus, Preşedintele a declarat aseară că propune schimbarea legii care prevede că, dacă premierul e “incapacitat” să conducă (aluzie la viitoarele probleme cu Justiţia ale lui Bibi), un interimar ]l va ]nlocui maximum 100 de zile, după care alegerile sunt obligatorii. Rivlin doreşte ca termenul să fie nelimitat. 

În conferinţa de presă, având mandatul în buzunar, Netanyahu a performat cu inegalabilu-i talent un super-spectacol al ipocriziei: un guvern de uniune naţională e soluţia, pentru că Iranul, pe zi ce trece mai agresiv, ameninţă securitatea ţării şi, dacă se va declanşa un război, economia va fi la rândul ei pusă în dificulatate, iar – nu în utimul rând, Planul Trump de pace în Orientul Mijlociu trebuie să găsească un interlocutor valabil la Ierusalim, Cele “trei provocări” enumerate ascund, de fapt, una singură: problemele personale ale lui Bibi. “Trebuie să formăm un Guvern cât mai repede, în câteva zile. Dacă nu voi reuşi, voi înapoia mandatul preşedintelui”, a concluzionat.

Pentru cine îl cunoaşte bine, planul său ar fi ca, după Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc, care începe pe 29 septembrie), să restituie mandatul, spunând că a făcut totul, dar…

Ca să înţelegem bine cum vor sta lucrurile în viitorul apropiat şi cum Netanyahu s-a aşezat din nou în poziţia de câştigător, trebuie să ne uităm cu atenţie în legislaţia israeliană. Preşedintele oferă mandat candidatului cu cele mai multe recomandări. Dacă acesta nu reuşeşte să constituie o coaliţie de cel puţin 61 de parlamentari, după 28+12 zile poate încredinţa altcuiva mandatul (în cazul dat, lui Gantz). Mai trec 40 de zile, Dacă nici al doilea nu reuşeşte, Preşedintele ţării este obligat să dea mandatul preşedintelui Knesset-ului (Parlamentului). Yuli-Yoel Edelstein are la dispoziţie 21 de zile să aleagă premierul dintre cei 120 de parlamentari, adică pe acela care strange 61 de voturi. Dacă niciunul nu reuşeşte să adune 61 de voturi, urmează noi alegeri. Dacă pentru preşedintele Rivlin acordarea mandatului de a forma Guvernul unui al doilea candidat (Gantz) nu e obligatorie, trecerea prin Knesset e obligatorie înaintea declanşării unor noi anticipate.

Aseară, Netanyahu a ţinut să precizeze că misiunea sa va fi foarte grea şi nu s-ar supăra dacă Rivlin ar trece direct la varianta alegerii în Knesset (care, evident, n-are nici o şansă). Prin urmare, în câteva zile va întoarce mandatul Preşedintelui, iar acesta i-l va acorda lui Gantz, care va claca şi se va ajunge în Knesset, tot fără nici un rezultat. Al treilea rând de alegeri în şase luni e variant care îi convine lui Bibi. Oricum, până când un nou premier – el însuşi, cum şi-ar dori – nu-şi va prelua mandatul, va rămâne în funcţie, cu imunitatea intactă.

Citește și: