407 vizualizări 4 dec 2009

• Teribil la Mircea Geoană a fost procedeul care poate fi numit, cu o expresie veche românească, a face "urechea toacă". De fiecare dată când a fost în dificultate - "Cum se numeşte institutul?", "Ce pieţe au câzut la export?" - dl. Geoană a încercat să ignore întrebările repetate ale d-lui Băsescu, făcându-se că n-aude, în vreme ce milioane de oameni le auzeau foarte clar. Nu pot să nu-mi amintesc de credinţa aproape religioasă a aparatului de partid ceauşist "tot ce ne facem că nu există, nu există". Acesta a fost şi miezul K.O.-ului în picioare suferit de dl. Geoană în momentul "glonţului de argint" (cum îşi numeşte dl. Băsescu loviturile pregătite să-l termine mediatic pe oponent). Zeci de secunde, dl. Băsescu i-a repetat "Azi-noapte, la întâlnirea cu Vântu, v-a plăcut?", iar struţul Geoană, cu capul băgat adânc în nisip şi fundul ridicat spre neoanele sălii, aştepta să treacă vântul. Restul e un ghiveci de ilogic şi grotesc, cu nuanţe horror: al doilea om în stat, care ar putea fi şi primul peste trei zile, se duce la cetăţeanul Vântu, în noaptea dinaintea unei confruntări politice decisive, ca să se justifice că l-a numit "malefic şi turbulent" într-un ziar! La care cetăţeanul Vântu spune că M. Geoană, prietenul său secret de 4 ani încoace, a venit "să se relaxeze"! Urmează o secvenţă de romance politic: Vântu şi Băsescu în parcare la Tâncăbeşti, şuşotind ascunşi de organele Securităţii lui Năstase - începutul unei alte frumoase prietenii care s-ar fi concretizat în sprijinirea discretă de către S.O. Vântu a d-lui Băsescu în 2004 şi a durat până "într-un anumit moment". Până în ce moment pot să spun eu, căci n-am uitat perioada în care eram singura voce critică la adresa d-lui Băsescu ce făcea vorbire la Realitatea TV. N-am uitat nici încăpăţânarea cu care dl. Băsescu refuza pe acelaşi post să-l numească "oligarh" (oligarhii - faza premogulară a gândirii băsesciene) pe dl. Vântu alături de d-nii Patriciu şi Voiculescu, ca să facă Crunta Treime, astăzi clasică. La insistenţele în direct ale subsemnatului, a făcut o concesie "imperială": "Bine, domnu' Popescu, pentru dumneavoastră, o să-l numesc oligarh financiar, căci nu e implicat în politică!"
După aceste secvenţe halucinante, cetăţeanul Ionescu ce altceva să înţeleagă decât că preşedinţii României ajung la Cotroceni numai cu condiţia legării unei frumoase prietenii cu dl. Vântu? Că în Evul Mediu feudalul avea "dreptul" primei nopţi", adică o poseda el primul pe proaspăta soţie a iobagului său, şi că acum dl. Vântu şi-a exercitat asupra d-lui Geoană "dreptul ultimei nopţi"?

• La Traian Băsescu, momentul de maximă înfiorare nu mi l-au dat calităţile atribuite fără să clipească de dl. preşedinte gen. Gabriel Oprea - în 2004, "hoţul hoţilor", "şeful mafiei lui Năstase", în 2009, ministru de Interne în guvernul Negoiţă, nici coţcăria debitată cu mâna pe Bibilie, "Juraţi că nu l-aţi lovit pe copilul Bogdan Istrăţoiu?" "Jur că nu l-am lovit cu pumnul în plex, nici cu pumnul în faţă" pentru a acoperi adevărul ce rezultă pe loc: candidatul Băsescu a lovit copilul cu dosul palmei, cum se vede şi în filmuleţul "editat computerizat", ci invocarea într-o emisiune de luptă electorală, în care se contabilizează puncte ca la box, a cazului unui copil bolnav de leucemie pe care mama lui, nume, prenume, localitate, n-are "câţiva lei" să-l îngrijească. Aşa ceva rezolvi pe tăcute dacă eşti om, iar dacă eşti o jivină politică hidoasă pe dinăuntru storci lacrimi electorale din suferinţa unui copil. Corect, dl. Băsescu nu loveşte copiii cu pumnul.

• Programele politice, economice şi sociale ale celor doi candidaţi au trecut în plan depărtat după emisiunea de joi seara. Duminică se va alege în primul rând între caracterele a doi oameni, între felurile lor de a fi, între miezurile lor morale pe fundalul cuverturii ridicate la un colţ de pe politica românească, lăsând să se vadă împerecherile şerpeşti de dedesubt. Eu mă duc la vot.

Citește și: