Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
12453 vizualizări 14 mai 2015

Româncele intră astfel în primele 8 la Foro Italico, performanţă cu care s-ar mândri orice mare putere a tenisului. Iar dacă Irina Begu, după ce a eliminat-o pe nr. 11 mondial, Angelique Kerber, o bate astă-seară pe Azarenka, va fi cea mai mare performanţă de echipă din istoria tenisului feminin românesc. 

Alexandra a pornit ezitant în faţa Makarovei. Condusă cu 4-1, a avut dintr-o dată revelaţia tacticii cu care poate s-o destabilizeze pe agresiva rusoaică. A început să-i trimită majoritatea mingilor în zona de centru a terenului, înghesuindu-şi adversara, nedându-i posibilitatea să mai lovească la lărgime, din unghiuri, situaţie în care înalta Makarova, cu braţe lungi, se simte bine şi pe forehand, şi pe rever. Apoi, a speculat o slăbiciune a semifinalistei de la US Open şi Australian Open: dacă reuşeşte să câştige punctul cu lovitură decisivă după cel mult 3-4 schimburi, Makarova capătă încredere şi e din ce în ce mai tare; dacă însă punctul se prelungeşte, răbdarea şi precizia ei scad cu fiecare lovitură.

Aşa că Alexandra s-a angajat într-un joc fizic intens, alergând până la a i se tăia respiraţia, anticipând direcţia loviturilor, pentru a trimite dincolo de fileu o minge în plus pentru Makarova. Rezultatul a fost teribil: rusoaica s-a dezintegrat psihic în setul 2, spunându-i disperată antrenoarei că Dulgheru dă totul înapoi – a pierdut, cred că e un record, nu mai puţin de 17 puncte consecutiv şi a încheiat în lacrimi de neputinţă.

Excepţională probă de inteligenţă, efort şi încredere a Alexandrei Dulgheru.

Meciul Simonei cu Venus a durat, practic, un sfert de oră. De la 2-2 încolo, legenda americană a fost afară din joc: rigidă, încercând să lovească „stâlp”, fără să flexeze genunchii, greoaie în deplasare, desincronizată la serviciu – 7 duble greşeli. Din când în când, dacă lovea fără să alerge prea mult, mai prindea câte o torpilă ca să nu uităm că e câştigătoare a 7 turnee de Grand Slam, dar în faţa vitezei de deplasare şi elasticităţii Simonei n-a avut nicio şansă. M-a bucurat faptul că Simona nu a părut niciun moment stresată de uriaşul prestigiu al surorii Williams cea mare şi a executat-o cu „mână rece”.

Şi astfel, vom vedea un sfert de finală între românce şi avem cel puţin o jucătoare în semifinalele de pe Campo Centrale. Ne aşteaptă, n-am nicio îndoială, un meci de mare dăruire şi frumuseţe pe care Simona şi Alexandra îl vor oferi lumii tenisului.
  

Citește și: