Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1617 vizualizări 8 aug 2019

Situaţie electorală dificilă, în Israel. Conform sondajelor, nimeni nu pare a reuşi să adune în Knesset cele 61 de mandate necesare formării unui guvern.  

Zilele acestea s-a vehiculat zvonul că preşedintele Reuven Rivlin e decis să încredinţeze de câte ori va fi nevoie alcătuirea unui majorităţi şi pentru nimic în lume nu se vor mai organiza alte alegeri.

Sâmbătă seara, într-un interviu televizat, Avigdor Lieberman declarase că, dacă Netanyahu nu va reuşi să formeze un guvern (în cazul în care Likud va câştiga cele mai multe mandate), va face apel la fruntaşii partidului să-şi abandoneze liderul şi să aleagă un altul în locul Regelui Bibi. Imediat, David Bitan, obedientul lui Netanyahu, a propus membrilor Likud un soi de declaraţie de fidelitate pentru Bibi, gest diagnosticat de Opoziţie ca simptom de paranoia politică.

Însă culmea campaniei electorale din Israel este că, de la dezvăluiri de corupţie şi înjurături, competitorii au trecut la acuzaţii reciproce de... antisemitism.

Partidele ultrareligioase ridică steagul antisemitismului la cel mai mărunt atac. Yair Lapid, co-liderul coaliţiei Albastru şi Alb, a avut proasta inspiraţie de a intra în conflict cu Rabbi Yakov Litzman, ministrul adjunct al Sănătăţii şi liderul Agudat Yisrael – formaţiune politică ortodoxă. Rabbi Litzman e un personaj toxic, cu o lungă istorie infracţională. Ultimele două infracţiuni, pentru care poliţia recomandă trimiterea lui în judecată, sunt abuz de încredere şi luare de mită. Ofuscat, l-a acuzat pe Yair Lapid de antisemitism pentru simplul motiv că a îndrăznit să-l critice. În scandal s-a aruncat imediat şi aliatul ultrareligioşilor, Netanyahu, aducându-i lui Lapid (a doua generaţie de supravieţuitori ai Holocaustului), dar cu glasul său de stentor, aceleaşi acuzaţii de antisemitism.

Nici simpatizanţii lui Yair Lapid n-au rămas datori, acuzându-l de antisemitism pe fiul lui Netanyahu şi pe Bibi însuşi, care nu l-a mustrat când, cu ceva vreme în urmă, a postat pe Facebook o imagine profund ofensatoare la adresa lui George Soros, preluată din propaganda extremei drepte.

 

Citește și: