Gandul.info
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
2164 vizualizări 28 iun 2017

Standardele de integritate promise ale preşedintelui s-au pierdut ca o casă naţionalizată din Sibiu, iar Dragnea şi-a făcut din evaluările guvernului Grindeanu hârtie igienică cu tricolor. Alegerea lui Tudose nu foloseşte nimănui: nici Ţării, nici lui Iohannis, nici lui Dragnea. Şi vă spun de ce.

Oricât aş fi de sigur că acest stat captiv serviciilor secrete este creaţia lui Băsescu, nu pot să nu-i dau fostului preşedinte dreptate când striga deunăzi la teve, cu vocea tremurândă vadimic: "Demagogie!".

L-am dat jos pe Grindeanu pentru că a picat la evaluare şi colaborează cu serviciile şi l-am pus pe Tudose pentru că a picat la evaluare şi colaborează cu serviciile?! Asta e demagogie pură sută la sută. De ambele părţi.

Da, da. Acelaşi Băsescu care a transformat România într-o ţară de delatori, denunţători şi hateri. Acelaşi Băsescu care se făcea că nu ştie dacă Tudose este acoperit sau nu... Dar avea dreptate!

Pentru că la acceptarea lui Tudose, Preşedintele nu numai că şi-a încălcat promisiunile făcute după "Colectiv", dar a încălcat, pe lângă legea bunului simţ, şi legea fundamentală a Statului. Sau, cel puţin, a fost complice la încălcarea ei.  Ca şi Traian Băsescu.

Că acest stat nu deţine o armată, ci armata îl deţine pe stat e mai mult decât o evidenţă, e o sfidare prin care Statul ne spune de fapt tuturor că "numai El va încălca legea în ţara asta! Din motive de siguranţă naţională!".

Iar Preşedintele Iohannis participă, în toată splendoarea sa de prim gardian constituţional, care poate şi are datoria să separe puterile în stat, la acest act.

După cum se se ştie, în ţara noastră numai ceilalţi încalcă legile. Serviciile secrete, Preşedintele şi şefa DNA, niciodată. Nici un lider de partid sau şef de serviciu secret nu a rămas nepedepsit dacă a susţinut altceva, în dauna trinomului Preşedinte-SRI-DNA. Iar preşedintele Iohannis perpetuează acest sistem.

De ce a acceptat Preşedintele un asemenea surogat pentru a scoate ţara din criză economică şi politică, încurajând numirea unui, şi nu ne-ar mira, colonel plagiator în fruntea guvernului, nu poate duce mai mult de trei explicaţii:

1. Prima tentaţie "tradiţională" a urii publice urbane a fost să-l demonizăm pe şiretul Dragnea că a înaintat această nominalizare în cadrul unui şah politic, în speranţa ca Preşedintele să-l respingă pentru a veni cu cel dorit sau pentru a arăta cât de rău intenţionat se opune el reformelor şi programului PSD.

2. Vrea să demonstreze pentru un plan B, C, D, E, de după alegerile pierdute, că PSD-ul, care trebuie făcut de râs zilnic în târg, are numai incompetenţi de pus acolo şi se gândeşte astfel la al doilea mandat ca sigur rezultat al dezastrului PSD.

3. "Mâna" serviciilor i-a şoptit în cască :

"Şefu', acest premier va face ce vrem noi, adică Dumneavoastră! Că matale sunteţi şeful nostru suprem. De ce să-şi facă Dragnea de cap cu Sevil şi Olguţa prin guvern? Noi ştim că omul nu este din gaşca Dragnea şi, la o adică, când va veni momentul despre care am tot discutat, îl detonăm pentru anticipate."

Dacă e să-l credem pe Dan Tapalagă, se pare că Preşedintele a transmis că nu va accepta altă nominalizare în afară de Tudose, singurul demnitar mai înalt cu şase centimetri decât Preşedintele României, atunci putem spune că varianta trei este cea mai plauzibilă.

Să te vezi cu Trump, Merkel şi Macron şi să-l ceri pe Tudose premier, asta înseamnă că Preşedintele se comportă politicianist cu o numire pe care şi-ar dori s-o controleze împreună cu prietenul lui Rareş Bogdan.

Culmea democraţiei româneşti ar fi ca Parlamentul să-i repereze onoarea Preşedintelui KWI picându-l pe „klingonian”, ceea ce ar putea scoate Opoziţia din pat. Patul parcă etern în care doarme România.

Citește și: