Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
19123 vizualizări 18 iul 2015

A fost… fucking amazing, ca să-l citez pe superstarul care a reuşit să scoată 60.000 de români din case şi să-i aducă vineri seara în Piaţa Constituţiei. Niciun politician şi nicio cauză n-au scos atâţia români în stradă în ultimii ani. O înregistrare ilustrativă aici.

Cred că Robbie Williams a fost cu adevărat sincer surprins când a văzut publicul. „Habar n-aveam că sunt atât de popular în România…adică ştiam că am succes în Marea Britanie, dar…” Un public frumos, civilizat şi cald, care-i ştia pe de rost cântecele, a ştiut să se bucure de muzică şi să se ridice la înăţimea spectacolului. Am văzut vineri seara o Românie vie, energică şi occidentală, care, altfel, pur şi simplu nu există în ştiri.

Avem public de Londra şi organizare de Bucureşti: cozi interminabile să-ţi iei jetoane, care să-ţi ofere accesul la alte cozi ca să-ţi iei apă, ca să ajungi în fine, invariabil la coadă la toaletă. Când ştii că ai vândut atât de multe bilete, când ştii că oamenii au rupt din bugetul lunar de la 200 de lei în sus ca să plătească intrarea, cozile tradiţionale au arătat pur şi simplu o lipsă de respect faţă de public din partea organizatorului român. Şi, cu toate acestea, oamenii s-au abţinut să facă scandal, preferând să accepte provocarea britanicului: „Let me entertain you!”

Nu-mi place să povestesc spectacole, pentru că de obicei marile show-uri nu sunt o înşiruire de melodii, un playlist pe care ţi-l pui acasă, ci un vertij de stări şi de emoţii. Iar spectacolul lui Robbie Williams a avut emoţie (personal, ca tată de băieţi, m-a atins duetul făcut cu tatăl său, Peter Williams, pe melodia „Better Man”), ironie şi autoironie nostalgică (da, acum 25 de ani nu mi-aş fi închipuit că voi merge vreodată la un concert al vreunui membru al trupei Take That), senzualitate (când aţi văzut ultima dată videoclipul de la „Rock DJ”?), dramă (rememorarea celor două perioade petrecute la dezintoxicare, omagiul către Freddie Mercury şi un „My Way” de final nu atât de glamoros precum cel de la Royal Albert Hall, dar sensibil, profund şi trist, cântat în intimitatea a 60.000 de voci).

Personal, nu-mi rămâne decât să sper într-o fericită întâlnire dintre Robbie Williams şi Bono de la U2 şi să-mi imaginez următorul dialog pentru încă 60.000 de fani:

- Am auzit că ai fost în România. Cum a fost?

- A fost fucking amazing. Ar trebui să mergi şi tu.

 

A fost bine

Posted by Florin Negruţiu on 17 Iulie 2015

 

 

Citește și: