Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
9807 vizualizări 12 sep 2012

În timp ce premierul Victor Ponta anunţa că informatorii fostei Securităţi nu vor mai candida în alegeri din partea USL - scăldând-o, însă, în privinţa celui mai notoriu dintre ei, dovedit în justiţie, amicul său politic Dan Voiculescu -, majoritatea parlamentară le dădea NUP foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Senatorii şi deputaţii nu mai blocaseră de patru ani, de la cazul Adrian Năstase, începerea urmării penale împotriva unora dintre colegii lor. Încercaseră, uneori, să tergiverseze avizele (cazul Ridzi), dar, în general, răspunseseră, prompt, cererilor procurorilor, încuviinţând chiar şi arestarea unora dintre acuzaţi (Cătălin Voicu, Mihai Boldea). S-ar fi putut crede că aleşii îşi schimbaseră mentalitea şi înţeleseseră că nu domniile lor judecă şi dau verdicte, ci justiţia, obstrucţionarea acesteia de către politic fiind de neacceptat într-un stat de drept. În ultimele luni însă, după trimiterea lui Adrian Năstase după gratii, parlamentarii şi-au revizuit atitudinea, ei ducând, individual şi în grup, o luptă neobosită, împotriva Parchetului şi a DNA, cu „generalii” Crin Antonescu şi Victor Ponta în primele rânduri.  
Condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a fostului prim-ministru pesedist a declanşat o salvă de discursuri furibunde despre politizarea justiţiei şi a condus la represalii împotriva completului de judecată, ministrul Titus Corlăţean solicitând CSM anchetarea disciplinară a magistraţilor, demers stopat mai târziu, fiindcă ar fi fost „susceptibil de interpretări eronate” pe plan extern, unde se vorbea de interferenţă în actul de justiţie. În apropierea referendumului de demitere a preşedintelui şi după acesta, tunurile i-au vizat pe judecătorii CCR (sesizare, fără succes, la ANI, împotriva Iuliei Motoc) şi, în special, pe procurori. Aceştia din urmă sunt descrişi public ca unelte ale lui Băsescu, cu comportament „stalinist”, „ale căror abuzuri reprezintă o lovitură de stat”. Declaraţiile au culminat cu autodenunţul la DNA al domnilor Antonescu şi Ponta, pentru a fi îndemnat cetăţenii să vină la vot, care s-a vrut o sfidare la adresa justiţiei, nu doar un gest de solidaritate cu secretarul general al PSD Liviu Dragnea, pus sub acuzare pentru obţinerea, în mod fraudulos, de foloase nepatrimoniale pentru partid, la referendumul din 29 iulie. În acest climat, era imposibil de imaginat că majoritatea uselistă va încuviinţa urmărirea penală în legătură cu acelaşi referendum, a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre. Cât despre dl Borbely, cercetat pentru relaţia dubioasă cu o firmă ce i-a renovat apartamentul soacrei şi-a obţinut un contract de la Mediu, el este beneficiarul votului „la pachet” cu demnitarul liberal.
Campania  antijustiţie, pe care o duce USL, urmăreşte să zdruncine bruma de încredere redobândită de cetăţeni într-o instituţie complet aservită politic, până nu demult. Ea nu schimbă dramatic percepţia populară, dar face mai mult rău României, la Bruxelles, decât zbieretele PD-L despre închipuita lovitură de stat. Nu mai este vorba de un partid de opoziţie, isterizat că pierde ultimul centru de putere, ci de alianţa de guvernământ, care, prin declaraţiile şi acţiunile liderilor ei, arată clar că şi-a propus să intimideze justiţia. În aceste condiţii, viitorul României în UE nu se anunţă deloc luminos. Dar domnilor Ponta şi Antonescu puţin le pasă. Nu-i interesează decât să sape zi de zi la temelia unei instituţii care, după 15 ani de tutelă politică, s-a emancipat, în sfârşit, făcând ceea ce pe vremea lui Ion Iliescu era de neconceput: să bage demnitari în puşcărie. Şi cu fiecare lovitură de târnacop, ei îl răzbună pe turnătorul Felix.

Citește și: