Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2155 vizualizări 2 feb 2018

Şi atunci, se pune întrebarea: ce diferenţă mai e între „Daddy-al lor” şi „Daddy-al nostru”. Răspuns: niciuna. Am remarcat asta acum o săptămână, când Ludovic l-a acuzat de „deviaţionism” pe Dan Zamfir. Ce cuvânt mare şi prost.

Ziceam aşa: „Şi dacă Daddy nu nu ne-a speriat destul, vom avea, în curând, de-a face şi cu micul dictator „Ludovic al II-lea” după Dragnea”. Şi aşa a fost.

A remarcat asta şi Adriana Săftoiu, şi chiar a avut curajul s-o spună, spre deosebire de alţii, ceea ce a fost just şi necesar.

În consecinţă, care ar mai fi deosebirea între Orban şi Dragnea (şi nu spun asta făcându-mă că-mi pasă de Orban, ca să-l „spăl” pe Dragnea)? Nu cele două personaje, vechi şi bine cunoscute, care îşi fac veacul politica românească, mă interesează, ci consecinţa modului lor de a organiza partidele pe care le conduc şi care ne conduc.

Dragnea şi-a adus lângă el oamenii pe care poate conta, care nu-i ies din cuvânt, cu care, la o adică, răstoarnă munţii (evident dacă, vreodată, TelDrum va câştiga licitaţia pe tronsonului de autostradă Comarnic - Braşov, şi va da drumul la lucrare).

Referitor la ceilalţi, e limpede, şi rămân la ce spuneam: liderul PSD nu iartă şi uită.

Dacă de partea lui Grindeanu n-au fost decât vreo doi-trei închipuiţi, care au plecat singuri, „garnitura Tudose-Firea” este în curs de a fi exemplar ciuruită: nea Nicu Bădălău a fost înlocuit, Ecaterina Andronescu a fost înlocuită, nici ăla mic de la TSD nu se simte prea bine, iar Robert Negoiţă s-a „auto-detonat” în faţa uşii, în Kiseleff, şi se va mai detona, atunci când îl va prinde consemnul. Cât despre Codrin numai de bine („încă”), pentru că doar atâta poate.

E limpede că „Daddy-Mână-Proastă”, n-are de gând să piardă partidul, pe mâna lui, astfel încât îşi foloseşte toţi „aşii” pe care îi deţine în manşetă.

Dar, în PSD, asta nu e nicio surpriză: Dragnea aplică o metodă consacrată pentru o cauză nobilă - păstrarea puterii sale în vârful Puterii.

Pe când Orban-Mâna-lui-Tamango i-a surprins pe toţi cu manevrele lui de anihilare a conştiinţelor liberal-democrate, mai ales pe cele pe care nu le are la inimă.

Dan Zamfir, primul pe care şeful liberal l-a sacrificat pe altarul intereselor bancare – după cum spune chiar „sacrificatul” –, îl acuză de laşitate.

”Ludovice, Ludovice…Nu te laşi de metehnele care te-au „consacrat” în PNL…După ce, in mod ruşinos, ai fugit de un răspuns când te-am întrebat care sunt actele de „deviaţionism” pe care le-am comis în activitatea mea la Comisia Economică, ai început sa înroşeşti telefoanele sa le ceri colegilor din Senat să mă schimbe de la Comisie. Ştiu. Te deranjează tare că îmi văd de treabă acolo. Te deranjează şi că deranjez interese”, a postat senatorul liberal pe pagina sa de Facebook.

După care, Orban l-a înlocuit pe Zamfir, cu mâna parlamentarilor obedienţi, cu Câţu, deşi şefului Comisiei Economice din Senat  n-a avut nimeni nimic să-i reproşeze.

A doua victimă a lui Orban a fost Adriana Săftoiu, care, ulterior l-a făcut pe Ludovic una cu pământul, acuzându-l de fraudarea alegerilor pentru preşedinţia grupului parlamentar din Senat

„Tot caut un cuvânt potrivit după ziua de astăzi, mai ales după ce s-a întâmplat în grupul PNL de la Senat (la deputaţi încă a fost parfum), şi încă nu îl găsesc. Am auzit astăzi că nu se votează oamenii după competenţe, ci e vot politic. Adică, votul politic nu ia în considerare competenţa, ci preferinţa şefului. (…) Sper că mulţi să se abţină să îl mai atace pe Dragnea cu argumentul că îşi pune în funcţii doar supuşii. Nici o diferenţă! Conform unui coleg, “susţineştem” ce vrea conducerea. Nu e tristeţe, e jale mare! Iar cea mai mare dezamăgire a mea a fost lipsa de demnitate. Să vină 22 să îţi spună că te-au votat, când la numărătoare au fost 12?”, a scris Săftoiu pe Facebook.

Ea susţine că, la Cameră, Orban ar fi făcut lobby, personal, pe lângă deputaţi, pentru ca Raluca Turcan – potrivit lui Orban, „preferata Cotroceniului” – să fie aleasă în locul său, la şefia grupului.

Nici fosta preşedintă liberală nu s-a lăsat intimidată de manevrele lui Ludovic Orban:

"Ceea ce este surprinzător... dacă vreţi să va dau o pată de culoare din interiorul şedinţei... este că toţi colegii l-au lăudat pe Daniel Zamfir pentru activitatea sa şi cu toate acestea au spus că trebuie să dea un vot politic şi să susţinem poziţia lui Ludovic Orban. Nu a existat nicio explicaţie, niciun motiv. Cred că aici este supărarea unora. Un şef de comisie care a avut o prestaţie extraordinară merită să aibă o explicaţie din partea celor care îşi doresc schimbarea. Bunul simţ te îndeamnă să dai această lămurire celui pe care îl doreşti să-l schimbi”, a afirmat Gorghiu.

În consecinţă, la ce să te mai aştepţi, în continuare? Eu cred că, aşa cum îţi conduci partidul, vei conduce şi ţara – adică discreţionar, pe criterii politice, indiferent la criteriile de competenţă şi implicare.

Domnule Orban, de astea suntem sătui. Dacă nu ne propuneţi altceva, în afara rezultatelor luptelor pentru prezervarea puterii personale în partid, atunci, mai bine mergeţi în linişte, în civilie!

Citește și: