Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1835 vizualizări 27 dec 2017

Bine, sigur, nici societatea civilă nu mai ce-a fost anţărţ, fie că s-a plictisit să mai reziste, fie că s-a plictisit să mai existe, fie că s-a plictisit să mai vorbească.

Astfel, 43 de „organizaţii civice” ale societăţii cu pricina au cerut o discuţie cu premierul, privind legile Justiţiei şi modificările pe Codurile Penal, într-o zi din perioada 27-30 decembrie.

Luându-i pe repede înainte, Tudose a zis aşa: „Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să transmit că sunt deschis la dialog”. Deci, „bla-bla-bla, bla-bla-bla, vă propun să ne vedem pe 27 decembrie. Crăciun fericit!”.

Aşa că, astăzi pe 27, la întâlnirea cu Tudose, de la Guvern, s-au prezentat şapte reprezentanţi ai organizaţiilor civice. Întrucât, aşa s-a negociat şi n-a fost loc să se exprime mai mulţi.

Cei şapte care, fireşte, n-au speriat pe nimeni, cu atât mai puţin pe Tudose, au avut pentru acesta din urmă trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi pe Justiţie, prorogarea aplicării legilor, până se pronunţă Comisia, şi demiterea imediată a lui Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral şi profesional”, pentru nimeni.

Ei bine, Mihai Tudose, în calitate de aburitor al celor şapte reprezentanţi, ai celor 43 de reprezentanţi, ai tuturor reprezentanţilor societăţii civile, a rezistat, el însuşi, asaltului reprezentanţilor care s-au grăbit să se întoarcă din concediul de Crăciun, şi le-a comunicat după două ore de negocieri „intense” că: nu va proroga aplicarea legilor prin OUG, că nu discută despre demisia lui Toader, şi că, vizavi de Comisia de la Veneţia se mai gândeşte. (Până când, probabil, se va decide, în acest sens, preşedintele Iohannis, ceea ce-l va lăsa fără obiectul muncii pe premier”.

Ce avem noi aici? Ei bine, o prestaţia lamentabilă a celor şapte magnifici reprezentanţi ai societăţii civile, care se dovedeşte a fi, cel puţin, la fel de slabă ca şi opoziţia politică parlamentară; un premier jucător, care se face, mereu, că e de partea europeană a politicii pesediste, pentru ca, imediat, să demonstreze contrariul, din precauţie şi de frica lui Dragnea&comp, sperând, totuşi, ca lumii să-i rămână în cap că el e mai maleabil, mai european, mai înţelegător, dar că, vezi Doamne, nu poate mai mult, pentru că nu se poate mai mult; că, de fapt, parlamentarii PSD - pe sub strategiile mărunte şi de conjunctură ale premierului - sunt hotărâţi să provoace slaba societate civilă, la pachet cu slaba opoziţie parlamentară, la manifestări disperate, pentru a pune pulanul şi copita calului pe grumazul demonstranţilor, iniţiind noi proiecte legislative, precum acela privind pragul de 200.000 de euro, pe abuzul în serviciu, şi scoaterea senatorilor, deputaţilor, pe preşedinte şi pe aleşii locali de sub incidenţa codului penal, proiecte propuse de un grup de pesedişti, cu „AKM” în frunte.

În măsura în care, multora dintre români le rămăsese ca unică variantă de avarie opoziţia societăţii civile, întâlnirea dintre Tudose şi „07”, de astăzi, a arătat că „nimic nu mai merge” şi „les jeux sont faits!”

Geaba voinţa lui Mihai Poliţeanu, reprezentantul „Iniţiativa România”, care promite: „Această întâlnire nu este îmbucurătoare din punctul nostru de vedere şi, evident, soluţia este, în continuare: proteste şi încă o dată proteste până când aceste legi ale Justiţiei şi modificările la legislaţia penală vor fi stopate cu totul”, dacă nema putirinţa.

De vorbe....

Citește și: