Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
15420 vizualizări 25 mar 2015

„Poziţia mea şi a PSD este aceea de a nu bloca acţiunile Justiţiei!” Cum cine? Victor Ponta. Când? În această dimineaţă. După ce am citit această postare scrisă pe Facebook de premier, m-am liniştit: nu se putea un mesaj mai clar că Partidul îl va scăpa pe Dan Şova de Justiţie. Cititorii ştiu că vorbim de un caz clinic: când dl. Ponta zice că e zi, fiţi siguri că e noapte.

O noapte lungă începe şi pentru PSD, partidul până mai ieri cel mai mare şi mai puternic din România. Apărând camarila premierului (Dan Şova este un vechi „asociat” al lui Victor Ponta, un fel de Sebastian Ghiţă aparent mai tont), senatorii PSD îşi sabotează practic viitorul politic şi realegerea în funcţii. În condiţiile în care DNA a ajuns la o popularitate uriaşă, să sfidezi opinia publică pentru a salva un şocâte opărit precum Dan Şova înseamnă curată sinucidere politică. Oricum, pentru mulţi dintre ei aceasta este cea mai mică grijă. Văd în salvarea lui Dan Şova propria salvare. Perspectiva celulei cu WC turcesc, în care uneori se imaginează înfricoşaţi, le provoacă frisoane şi-i face să se strângă ciopor unul într-altul. Parlamentarii pot, desigur, să repete la nesfârşit minciuna „amendamentului Ponta”, cum că nu blochează acţiunile Justiţiei. Cine-i mai crede după votul dat azi în Senat? Până şi cei câţiva chelneri care le servesc la TV interesele penale vor avea mari dificultăţi să le explice telespectatorilor de ce senatorul Dan Şova nu poate avea acelaşi tratament din partea Justiţiei ca orice cetăţean al acestei ţări.

Veţi spune că, totuşi, senatorii şi-au dat acceptul pentru Darius Vâlcov. Că asta arată că nu sunt simpli roboţi. Că au ajuns să discearnă între cazuri. Nu e aşa. PSD şi asociaţii lui din Parlament au încercat să limiteze pierderile, salvând ce mai putea fi salvat. Votul a fost consecinţa unui calcul politic: îl scăpăm pe unul, îl sacrificăm pe celălalt. După cum scriam, Şova nu e un fitecine. Prin Şova, procurorii pot ajunge periculos mai sus. Doar Victor Ponta a fost avocat-colaborator pe vremuri la „Şova şi asociaţii”.

Apropo de Darius Vâlcov, până mai ieri ministrul Finanţelor şi artizanul reformei fiscale pe care premierul Ponta a prezentat-o azi triumfalist drept cel mai bun lucru al guvernării sale: un cititor mă întreabă câte bonuri fiscale trebuie să strângă ca să-şi ia şi el un Renoir. Oamenii fac haz de necaz: un hău se deschide între popor şi această guvernare de cârdăşie care a pierdut orice contact cu realitatea.

Cel mai hilar moment: după modelul Vosganian, o nouă scenă a mirului. Senatoarea Jipa l-a miruit pe senatorul Şova cu mir adus „de la Sfântul Mormânt”, ca să-l scape de încercarea pregătită de procurori. De dimineaţă, Dan Şova însuşi ceruse mijlocirea divină a grupului parlamentar de rugăciune pentru ca, de Bunăvestire, Senatul să nu dea dezlegare la peştii cei mari. Ritualul „smintiţilor şi al mişeilor”, căutat solemn, dar lovit de un ridicol absolut, este piatra funerară care pune capac acestei adevărate case de nebuni care-şi zice Parlamentul României.
 

Să sfidezi opinia publică pentru a salva un şocâte opărit precum Dan Şova înseamnă curată sinucidere politică.

Posted by Florin Negruţiu on 25 martie 2015

Citește și: