Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
16762 vizualizări 10 iun 2015

S-ar putea ca în aceste zile să vă bată la poartă un domn care se recomandă premierul României. S-ar putea să se plângă că în ţara lui e dictatură şi o lovitură de stat dată de un procuror de 37 de ani. S-ar putea să reclame că democraţia este în pericol şi că prietenii şi colegii lui, parlamentarii, s-au baricadat în Casa Poporului, ca s-o apere.

Primiţi-l cu îngăduinţă. Verificaţi-i actele de identitate. Toate cele trei: cel de premier, cel de deputat, cel de preşedinte de partid. S-ar putea, totuşi, să fie un impostor. Premierul României este un român mândru care nu s-ar duce niciodată cu pâra la Înalta Poartă. El pune steagul românesc, cel mai mare din lume, pe crâncena redută. El are demnitate şi onoare şi nu-şi vorbeşte de rău ţara prin cancelariile străine. El îşi apără nevoile şi neamul şi, mai ales, sărăcia. S-ar putea ca sub masca lui de plăvan patriot să se ascundă, totuşi, Monica Macovei.

S-ar putea să vă spună că este ultimul bastion al civilizaţiei apusene. O să încerce să vă convingă că e un atlet al creştinătăţii, o să vă spună că, dacă pică el, dau iama muscalii în toată Europa. Ascultaţi-l cu îngăduinţă şi înţelegere. E ceva în aerul acesta carpato-danubiano-pontic care le ia minţile conducătorilor: şi alţii înaintea lui au fost loviţi de amoc. S-au închipuit lideri regionali, statui vivante la fruntariile Europei. Când alţii construiau catedrale, ei păzeau liniştea Vestului de strajă lacului rusesc, trăgând cu tunul în muşte. Deci nu e primul şi, vai, nici ultimul care-l bâzâie pe Putin. Daţi, totuşi, un telefon de probă la Moscova: dacă ţarul e în zaiafet şi bea şampanie, să ştiţi că e blat cu al nostru.

S-ar putea să vă spună verzi şi uscate, să vă toarne gogoşi cum o face la CNN-ul românesc. Va pretinde că vorbeşte în numele poporului care l-a ales şi în numele poporului care nu l-a ales, dar care are încredere deplină în el, deşi n-au trecut nici şase luni de când poporul l-a trimis democratic acasă. Ieri, preşedintele ales de popor - un neamţ - i-a spus acelaşi lucru: să plece! O să vă spună că nu poate să plece, pentru că-l obligă cetăţenii să stea, o să vă demonstreze că are o misiune - să facă bine pentru oameni. Daţi-i vânt, răcoriţi-l, serviţi-l cu rahat şi apă rece: este greu să fii alfa şi omega într-o ţară atât de mică, mai ales când începutul şi sfârşitul intră zilnic în coliziune în acelaşi trup chinuit.

S-ar putea să vă spună că nişte golani ies în stradă să-l dea jos cu violenţă. Luaţi telegramele din urmă cu 25 de ani şi daţi-le copy-paste când le trimiteţi acasă: înlocuiţi doar numele lui Ion Iliescu şi puneţi numele nepotului. Liniştiţi-I apoi cu duhul blândeţii: e nevricos şi imprevizibil şi capabil de orice când se simte ameninţat.

La final, puneţi-i o întrebare simplă acestui mare ban de Gorj şi de Urlaţi: din banii cui trăieşti ca un bimbaşă?

 

Daţi mai departe o „telegramă” către ambasade: „S-ar putea ca în aceste zile să vă bată la poartă un domn care se...

Posted by Florin Negruţiu on 10 Iunie 2015

 

Citește și: