Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2100 vizualizări 4 apr 2019

Primul act - Aflăm că PSD a încheiat un protocol cu Poşta Română, potrivit căruia „pensionarii primesc, odată cu pensia, o publicaţie din partea social-democraţilor cu materiale/mesaje anti-PNL”.

Actul doi - Ludovic Orban anunţă că PNL va da în judecată PSD „pentru că a încheiat un protocol cu Poşta Română, astfel încât pensionarii să primească, împreună cu pensia, un material electoral din partea social-democraţilor cu mesaje împotriva liberalilor”. Orban precizează că, în virtutea prevederilor protocolului încheiat între PSD şi Poşta Română, „fiecare poştaş va fi obligat ca, odată cu banii de pensie, să le livreze pensionarilor şi un material de campanie cu atacuri la adresa PNL”.

Actul trei - Poşta Română precizează, la rândul său, că distribuie materialele de informare PSD pe baza unui contract comercial plătit.

Actul patru - Orban prezintă un contract încheiat între Sindicatul Liber din Poşta Română şi PSD conform căruia „Poşta Română va furniza date personale ale cetăţenilor şi va participa la întâlnirile şi dezbaterile PSD în campania pentru europarlamentare”.

Ceea ce mi se pare a fi foarte grav.

„Poşta Română se angajează să dea PSD toate datele personale ale cetăţenilor. (…) Au zis că e oportun - încheierea unui contract între Sindicatului Liber din Poşta Română (SLPR) şi PSD - pentru că evoluţia şi beneficiile salariale care pot fi obţinute de sindicat sunt influenţate de deciziile PSD”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

În context, şeful liberalilor a lăsat să se înţeleagă că va urmări în judecată acest demers.

Actul cinci - Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, anunţă depunerea la DNA a unei plângeri penale împotriva PSD, având ca obiect contractul PSD-Poşta Română, întrucât, prin semnarea acestui document, s-a politizat serviciul poştal de către partidul din Kiseleff, acesta fiind folosit în scopul distribuirii materialelor electorale.

Actul şase (de culoare) – Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a caracterizat demersul liberal ca fiind o aberaţie, căreia nu trebuie să-i răspunzi logic. Şi s-a ţinut de cuvânt: „Este o aberaţie, ceea ce fac ei nici nu merită un răspuns logic. Sunt o gaşcă de delatori, de denunţători, de plângăcioşi, specializaţi în a aplauda tot ce înseamnă abuz, încălcările drepturilor şi libertăţilor şi sunt fanii tovarăşilor Lazăr şi Kovesi. Cu astfel de personaje ce tip de dialog poţi să ai, ce tip de explicaţie pe vreun subiect poţi să le dai? Cum te poţi înţelege cu astfel de oameni? Nu poţi decât să îi ignori şi în acelaşi timp să arăţi cu degetul către ei ca să înţeleagă toată România cam cu ce fel de personaje ne luptăm pentru ţara asta”.

Absolut.

În consecinţă, dintre toate cele enumerate mai sus, nou sub soare este doar contractul încheiat între SLPR şi PSD, care, prin consecinţele aplicării sale (oferirea datelor personale ale cetăţenilor către PSD), devine un act foarte grav, şi poate că exact acesta ar fi meritat o atenţie deosebită.

În rest, protocolul PSD-Poşta Română, care prevede distribuirea de materiale de informare PSD pe baza unui contract comercial plătit, nu este altceva decât, episodul doi al „mizeriei” – după cum a catalogat demersul liderul liberal – înregistrate în 2014 (primul astfel de protocol semnat de cei doi parteneri), despre care liberalii, abia „scăpaţi” din mariajul cu PSD (post USL), au tăcut bine-mersi, focalizându-se, mai ales, pe lingerea rănilor - mulţi dintre ei digerând greu ruptura, unii chiar rămânând, până azi, în siajul social-democraţilor.

Pentru cei interesaţi de spirala istoriilor nebăgate în seamă (care astăzi produc noi consecinţe), redau mai jos un fragment din materialul din toamna lui 2014 – din vremea lui Ponta-premier, care aborda exact, dar exact, acelaşi subiect.

O SCRISOARE VÂNDUTĂ. Poştaşul sună luna aceasta de două ori: o dată pentru pensie, a doua oară pentru Ponta.

Scandal monstru între pensionari, PSD, Poşta Română şi ACL. Seniorii acuză Poşta că-i sperie cu propaganda făcută de PSD, ataşată, printr-un flyer, talonului de pensie. "Klaus Iohannis vrea să îţi taie pensia", scrie în pliantul care a ajuns la o parte dintre români alături de talonul de pensie. Poşta răspunde, printr-un comunicat, că a încheiat un contract cu alianţa electorală PSD-UNPR-PC pentru distribuirea de pliante electorale, prin serviciul de marketing direct – distribuţie neadresată. Precizează, totodată, că nu e interesată de conţinutul „mărfii”. Şeful Poştei Române este, însă, şi vicepreşedintele PSD Diaspora.

De câteva zile, de când poştaşii au început să împartă pensia pe luna în curs, oamenii primesc, oficial, ataşat la talon, un pliant în care PSD îl desfiinţează pe prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, susţinând că liberalul, dacă va fi ales preşedinte, „le va tăia pensiile românilor”. „Ai grijă ce votezi! Cine a tăiat o dată pensiile le va tăia din nou!” se arată în flyerul ataşat.

Câţiva pensionari au sunat la redacţia gândul, sesizând „mizeria pusă la cale de Ponta şi partidul lui”, precizându-ne, totodată, că sunt „clienţii” Oficiului Poştal 35, din Cotroceni. Ne-am dus acolo pentru a vedea ce se întâmplă mai exact.

O discuţie la Oficiul 35

Sâmbătă, pe la 10, când ploaia nu ştie dacă să-nceapă sau să mai stea, Cotroceniul părea adormit. Pe strada Zării nr. 10, deschis într-o casă vopsită în portocaliu cu roz, „Oficiul Poştal 35”. În oficiu, la ghişee, o doamnă operatoare şi doi clienţi. Aştept să-mi vină rândul şi întreb: „Doamna dirigintă?!”. „Nu e!”, „Un factor poştal?!”. „Niciunul”. „Dumneavoastră, singură?”. „Numai eu”, îmi răspunde doamna, aproape mecanic, la fiecare întrebare. „Atunci vă întreb pe dumneavoastră: e adevărat că pensionarii primesc, odată cu talonul, un pliant de campanie al PSD?”. „Adevărat”. „E vorba de un contract?”. „Un contract, sigur că da”. „Între cine şi cine?”. „Între noi şi cineva, dar nu ştiu să vă spun, exact, cine. Nici doamna dirigintă nu ştia sigur, şi a cerut amănunte mai de sus”, spune femeia de la ghişeu, şi îmi arată tavanul cu degetul. „Probabil că luni o să ştie mai multe…”. „Probabil”. „Dar e voie ca Poşta să facă politică?”. „Dar nu e politică! Pe noi nu ne interesează conţinutul. Noi doar ataşăm pliantul şi îl ducem la destinaţie. Asta le-am spus şi celor din cartier care au venit să sesizeze. Noi nu avem vină”. „Deci, nu aveţi…”.

Mi-am luat “la revedere” şi am ieşit. La colţul străzii, pe Carol Davila, o doamnă în vârstă mă întreabă unde-i poşta. Îi arăt clădirea şi o întreb dacă are ceva de sesizat. „N-am!” spune scurt. Dar vreun pliant a primit? „Pliant? Parcă am primit ceva… De la Mega?”. „De la Mega?!”. „Da”, spune doamna în vârstă şi mă priveşte cu speranţă. „Atunci, nu e ăsta”.

Câteva discuţii în cartier

Mai întreb pe stradă, mai întreb pe la porţi, pe la uşi de apartamente. Unii spun c-au primit, dar nu vor să discute, alţi c-au primit şi le-au aruncat la coş, “că nici la baie nu erau bune”, alţii că n-au primit nimic, unul că n-a primit nici măcar pensia.

Alerg după o doamnă care tocmai intra într-o curte strâmtă, dichisită, în faţa unui bloc.

“Sărut mâna, aveţi două secunde?”. Femeia mă priveşte “lamă”, ridicând dintr-o sprânceană. Capăt curaj şi insist. “Sunteţi pensionară?!”. Femeia ridică şi cealaltă sprânceană, tot pe “mute”. O iau ca pe un “da” mimic, şi mai fac un pas. “Aţi primit pensia?”. “Ce vrei dom’le de la mine?” spune doamna, dintr-un şuierat. „Voiam să ştiu dacă aţi primit, ataşat la talon, un pliant al PSD; un flyer”, zic. „Hai că eşti prost, am crezut că eşti om serios”, zice şi intră în bloc.

Un bărbat în salopetă, martor la discuţie, ajuns în dreptul meu îmi spune misterios: „Nu mai întreba, bre, degeaba, că nu-ţi spune nimeni, nimic. Oamenii e fricoşi, nu vezi. Le e frică de ruşi, dă-i Dumnezeului!”.

Discuţia din bloc

Din casă în casă ajung într-un bloc, pe lângă podul Cotroceni. Sun la câteva uşi şi capăt răspunsuri la fel de diverse. Unii mă privesc curios şi îmi spun că nu ştiu nimic; alţi că ştiu, şi îmi închid uşa în nas; o pensionară „de la trei” îmi spune că nu ştie, că a fost plecată, dar că ea, oricum, primeşte talonul la cutia poştală...

În sfârşit, o doamnă foarte amabilă, pe la nu mai ştiu ce etaj – întrucât pierdusem şirul -, e de acord să-mi spună toată tărăşenia, după ce primeşte acceptul soţului: „Da, am primit un pliant. E o campanie josnică, pentru că e adresată oamenilor în vârstă, iar oamenii în vârstă poate că nu sunt suficient de informaţi şi primind acest pliant îşi fac o impresie greşită”, spune pe nerăsuflate.

Ce răspunde Poşta condusă de vicepreşedinte PSD Diaspora

Poşta Română - reprezentată din luna iunie 2014 de Alexandru Petrescu, director general interimar al CNPR, şi vicepreşedinte PSD Diaspora - răspunde acuzaţiilor, printr-un comunicat, potrivit căruia instituţia a încheiat un contract de distribuire de pliante cu alianţa electorală PSD-UNPR-PC.

"Compania Naţională Poşta Română, prin serviciul de marketing direct – distribuţie neadresată (PostMesager), răspunde nevoilor specifice generate de campaniile electorale şi încheie contracte cu toate entităţile care doresc să se folosească de acest serviciu. (…) Astfel de servicii, respectiv distribuirea de flyere de campanie electorală, fac parte din activitatea specifică a unui furnizor de servicii poştale şi se regăsesc în portofoliul oricărui operator internaţional de profil”.

Totodată, în comunicat se precizează că Poşta Română se detaşează de orice polemici de natură politică şi respinge orice interpretare subiectivă a activităţii sale. “Reamintim faptul că Poşta Română este o companie care funcţionează pe criterii comerciale, de profitabilitate, şi nu poate fi considerată sub nicio formă anexa vreunui partid politic sau a unor interese de moment".

Ei, iată! Vi se pare ceva cunoscut din toată tărăşenia?! Dacă, da, atunci vina vă aparţine în exclusivitate. Dacă atunci, în 2014-2015, ar fi existat o poziţie, au adevărat, fermă, împotriva unui atare demers, e posibil ca astăzi să nu se fi repetat.

Da, sigur, înţeleg, erau alte timpuri: unele în care PNL şi PSD s-ar fi iubit la infinit. Doar că n-a fost să fie…

Citește și: