Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1679 vizualizări 21 ian 2018

“Aceste ţinuturi au mireasma Evangheliei”, le-a spus Papa ieri, celor adunaţi la Sfânta Liturghie, pe espalanda Huanchaco din Trujillo (al doilea oraş ca mărime din Peru, capitala regiunii nord-vestice La Libertad).

Într-o zonă greu încercată de calamităţi naturale, Suveranul Pontif i-a încurajat pe oameni să nu-şi piardă credinţa şi să spere, să-şi umple vieţile “cu acel untdelemn care ne îngăduie să aprindem candelele noastre în atâtea momente de întuneric şi să găsim drumurile pentru a merge înainte (…). Există lucruri, cum bine ştiţi, care nu se improvizează şi cu atât mai puţin nu se cumpără. Sufletul unei comunităţi se măsoară după cum reuşeşte să se unească pentru a înfrunta momentele dificile, de adversitate, pentru a ţine vie speranţa. Cu această atitudine daţi cea mai mare mărturie evanghelică. Domnul ne spune: <Prin aceasta vor recunoaşte toţi că sunteţi discipolii mei: dacă aveţi dragoste unii faţă de alţii>.  Deoarece credinţa ne deschide o iubire concretă, nu alcătuită din idei, concretă, făcută din fapte, din mâini întinse, din compasiune, care ştie să construiască şi să reconstruiască nădejdea când totul pare pierdut. Devenim astfel părtaşi ai acţiunii divine pe care ne-o descrie apostolul Ioan când ni-L arată pe Dumnezeu care şterge lacrimile fiilor Săi. Iar Dumnezeu înfăptuieşte opera aceasta cu aceeaşi duioşia unei mame. Cât de frumoasă e întrebarea pe care o poate pune Domnul fiecăruia dintre noi, la sfârşitul zilei: câte lacrimi ai şters astăzi?”.

Apoi, Papa a vorbit despre “celelalte furtuni” care le tulbură vieţile, “furtuni care ne încearcă şi pun în joc valoarea spiritului nostrum - violenţa organizată şi nesiguranţa pe care ea o induce,  lipsa de oportunităţi educative şi locuri de muncă, în special printre cei mai tineri, care îi împiedică să-şi construiască un viitor demn, lipsa unui cămin sigur pentru atâtea familii constrânse să trăiască în zone cu instabilitate ridicată şi fără accese sigure, precum şi atâtea alte situaţii pe care le cunoaşteţi şi le înduraţi, care asemenea celor mai rele inundaţii dărâmă încrederea reciprocă, atât de necesară pentru a construi o reţea de sprijin şi de speranţă. Inundaţii care cuprind sufletul (…)”.

Tot ieri, la Trujillo, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu clericii, maonahii, monahiile şi seminariştii diecezelor din nord, în prezenţa arhiepiscopului de Piura. I-a sfătuit să nu uite de popor, să fie smeriţi şi să respecte pietatea populară în spectaculoasele ei manifestări peruane. (Câteva ore mai devreme, în Plaza de Armas, Sfântul Părinte, privind pe deasupra mulţumii, se închinase tuturor icoanelor cu care veniseră la întâlnire credincişii din provincia La Liberdad: “Împreună cu iubita Fecioară Neprihănită a Porţii de la Otuzco, salut şi adresez bun-venit Preasfintei Cruci de la Chalpón de Chiclayo, Domnului Prizonier de la Ayabaca, Fecioarei Harurilor de la Paita, Pruncului Divin al Minunii de la Eten, Fecioarei Îndurerate de la Cajamarca, Fecioarei Ridicării la Cer de la Cutervo, Neprihănitei Zămisliri de la Chota, Stăpânei Noastre a Înaltului Har de la Huamachuco, Sfântului Toribiu de Mongrovejo de la Tayabamba, Fecioarei Ridicate la Cer de la Chachapoyas, Fecioarei Ridicării la Cer de la Usquil, Fecioarei Ajutorului de la Huanchoco şi relicvelor martirilor conventuali de la Chimbote”).

El Papa Francisco i-a rugat pe slujitorii Bisericii să respecte bătrânii, bunicii care i-au învăţat să se roage: “Faceţi-i pe bătrâni să viseze. Şi, dacă tinerii îi fac pe bătrâni să viseze, vă asigur că bătrânii îi vor face pe tineri să profeţească”.

Citește și: