Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3143 vizualizări 5 mai 2019

Viorica, săraca, odată intrată, fără voie, în epicentrul unei astfel de tornade – de vreme ce natura îşi diversifică exprimarea, nici politică nu se lasă mai prejos – se jură că nu s-a gândit, niciun moment, la o atare variantă. „Nu m-am gândit, niciodată că aş putea candida la preşedinţie din partea PSD. (…) Nici nu se pune problema. Eu deocamdată sunt ocupată cu Guvernul. Vreau să avem o guvernare bună şi să-mi duc mandatul la bun sfârşit”, a declarat Dăncilă pentru Adevărul.

Te cred şi eu că nu s-a gândit, după toate cele întâmplate suratelor sale de la centru – Gabriela Firea şi Olguţa Vasilescu -, care, odată asociate cu atari năzuinţe, au fost decuplate, brusc, de la aparate, de staff-ul PSD/de liderul partidului, care, se ştie, îşi pregăteşte/rezervă candidatura pentru el însuşi.

Întrebată fiind de ziariştii de la publicaţia amintită, dacă există interesul de a fi denigrată, inclusiv de către propriul partid, Dăncilă a lăsat să se-nţeleagă că orice este posibil: „Nu am văzut atacuri numai în publicaţiile Opoziţiei. Am văzut atacuri şi în alte publicaţii, am văzut atacuri din partea unor oameni de la care nu m-am aşteptat. Nu am căutat să văd cine este în spatele atacurilor. Am căutat să merg mai departe, să-mi găsesc forţa şi să rezolv cât mai multe probleme. Pentru că, la sfârşit de mandat, rămân lucrurile pe care le facem”.

Aşa că, vorba doamnei, decât să se aleagă cu soarta predecesorilor Grindeanu şi Tudose, pentru te miri ce ne-nţelegeri cu privire la o candidatură prezidenţială, mai bine ar fi ca, „deocamdată”, să se lase ocupată cu Guvernul.

Şi atunci, „ce caută Viorica, aşa de des, în teritoriu?”, s-au întrebat mulţi, şi pe bună dreptate.  Să fie vorba doar despre campania pentru europarlamentare sau este mult mai mult decât atât?!

Sunt voci care susţin că Viorica Dăncilă are câteva calităţi ce-i fac uitate (sau, cel puţin, atenuează impactul) gafele comise în timp: e calmă, nu se enervează, nu se isterizează, răspunde oamenilor/criticilor cu echilibru, comunică bine, dă mesaje pe înţelesul omului simplu.

„Pentru că aceste legi sunt pentru oameni şi pentru că sunt un bun român, iar un bun român ţine cu România şi vrea stabilitate în ţară. Cred că un Guvern care a făcut pentru români trebuie să continue să meargă mai departe pe aceeaşi linie. Vreau să vă spun un lucru: sper că dumneavoastră, că sunteţi femeie, să daţi dovadă de solidaritate între femei. Eu vă respect opinia şi sper că dacă vă uitaţi la tot ce a făcut acest Guvern să vă răzgândiţi. Mi-a părut bine”, i-a explicat Dăncilă - aflată în campanie, la Hunedoara - unei femei, care tocmai îi ceruse demisia, pentru ce n-o face. Apoi i-a strâns mâna şi a trecut mai departe. Fără s-o jignească, fără să-i spună că e o „nimeni”, şi o mincinoasă.

Ei, şi cu toate astea, Viorica spune că nici nu vrea să audă de candidatură.

Iar eu, ca să fiu sincer, o cred. Dăncilă nu-şi face campanie, în acest context, pentru preşedinţia ţării, ci pentru preşedinţia partidului – în cazul în care, şi ea, va fi aleasă, de asemenea, de-ntreg poporul pesedist, aşa cum a fost uns, şi Liviu Dragnea, preşedinte

Întrucât, orice s-ar spune, lunile lui Daddy la şefia PSD sunt numărate.

În ordine cronologică: fie nu va scăpa de condamnare, fie va scăpa, şi totuşi nu va candida la Cotroceni – ceea ce i-ar slăbi substanţial poziţia la vârful partidului -, fie va candida. Iar dacă va candida, fie va câştiga, fie va pierde, situaţie neplăcută ce-i va atrage după sine apusul politic.

În consecinţă, oricum ar fi, Liviu Dragnea a intrat pe ultima turnantă, iar Viorica Dăncilă este preşedinte executiv al PSD şi şefa doamnelor social-democrate.

Indiferent de toate acestea, însă, cel care va alege, şi care trebuie convins, este poporul pesedist.

Şi, dacă nu acum, atunci când?

Citește și: