Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
7323 vizualizări 9 dec 2017

Convocată ieri în regim de urgenţă, şedinţa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a avut pe agendă decizia-dictat a preşedintelui Trump din 6 decembrie, care decreta unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. 

În afară de a-şi exprima punctele de vedere, deja cunoscute, cei 14 membri (4 plus 10 nepermanenţi) nu l-ar fi putut sancţiona pe al 15-lea, Statele Unite (mecanismul dreptului de veto nu le-ar fi permis). Cu toţii, fără excepţie, şi-au exprimat dezaprobarea alarmată faţă de gestul lui Donald J. Trump - intempestiv, contrar legislaţiei internaţionale şi rezoluţiilor ONU. Cu atât mai mult cu cât Statele Unite s-au erijat de multă vreme în rolul de arbitru al păcii israeliano-palestiniene.

La discuţie au fost invitaţi ambasadorii palestinian şi israelian la ONU. Ultimul a fost, fireşte, singurul care a susţinut-o pe omoloaga sa, doamna Nimrata Haley, în elogiile aduse gândirii “curajoase” a şefului său de la Casa Albă. 

Sentimentul a fost că, pe scena diplomatică a lumii, s-a făcut gol în jurul Statelor Unite. (Până şi foştii ambasadori ai Americii în Israel – sau mai ales ei – îşi exprimaseră consternarea). 

Reprezentantul Boliviei, membră nepermanentă a Consiliului de Securitate, ambasadorul Sacha Sergio Llorenty Solíz, a fost cel mai patetic, declarând  că dacă ONU nu va acţiona – cum?! – instituţia celor 5 plus 10 riscă să devină ”teritoriu ocupat”. 

Spuneam zilele trecute că primul mare câştigător al deciziei-dictat americane va fi  Rusia. Putin a umplut spaţiul creat în Orientul Mijlociu prin retragerea lui Obama. Mai rămăsese să ia din mâna Statelor Unite rolul de arbitru al procesului de pace israeliano-palestinian. I l-a dăruit în urmă cu trei zile însuşi preşedintele Donald J. Trump. 

Cu deplină răceală, reprezentantul Moscovei, încercatul ambasador Vasili Alekseevici Nebenzya, a subliniat că procesul de pace trebuie să continue (toată lumea ştie că de ani de zile nu mai există un astfel de proces, de pe vremea Secretarului de Stat Kerry, iar demersurile cuplului Kushner-Greenblatt au fost o navetă fără proiect). Că soluţia a două state (agreată, de altfel de toată lumea, de la Liga Arabă la Uniunea Europeană) trebuie păstrată. Şi – aici e cheia, lovitura de maestru a diplomaţiei ruse – Quartetul pentru Orientul Mijlociu trebuie să fie unic mediator. 

Ce e Quartetul pentru Orientul Mijlociu? O instituţie internaţională, alcătuită din reprezentanţi ai ONU, Statelor Unite, Uniunii Europene şi Rusiei, înfiinţată în urmă cu 15 ani, care lucrează pentru pacea în regiune cu minimă eficienţă (foarte eficient în ce priveşte propriile afaceri a fost trimisul special al acesteia, Tony Blair). 

Indicând Quartetul, ruşii spun implicit că Statele Unite au eşuat în rolul de mediator şi că singurii în poziţia de a exercita acest rol sunt chiar ei. Doar că aşteaptă – cum s-a întâmplat în Siria – să fie chemaţi. 

Citește și: