Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3330 vizualizări 3 mar 2018

Din te miri ce, peste noapte, a apărut ideea organizării unui Congres Extraordinar al PSD. Prima impresie: Dragnea vrea să scape de incomozii din BPN, care „au prins iar la limbă; ca un strigoi în întunerec...".

Deci, vor fi alegeri, dacă e cazul, pentru funcţiile de la el în jos (preşedinte executiv, vicepreşedinţi, secretar general). „Dacă va fi nevoie voi cere şi eu un vot de reconfirmare” a spus Dragnea.

A doua impresie: „E nevoie să stabilim un candidat pentru Cotroceni”, a anunţat Ecaterina Andronescu.

Şi, o cerinţă la vârf: ar fi nevoie de câteva modificări importante în statutul partidului.

”Eu spun că de frică a convocat Dragnea congresul PSD – a explicat primarul Iaşiului, Mihai Chirica. Se depreciază foarte mult imaginea dumnealui în interiorul partidului şi începe să-i fie frică că îşi pierde sprijinul. (…) Cei care se duc acolo se duc să voteze fiind ştiut dinainte rezultatul. Deci nu cred că va avea probleme, dar nu a dispărut problema. Deci problema deprecierii credibilităţii domniei sale în partid va continua să fie principala sa problemă”.

E drept că, după CEx-ul de "liberare" a lui Tudose din fruntea celui de-al doilea guvern PSD, premierul propriu-zis, Liviu Dragnea, nu mai ştia, exact-exact, pe cine contează şi pe cine nu, din cercul apropiaţilor aflaţi pe funcţie.

Paul Stănescu declarase, deja, că, fie ce-o fi, pe el să nu mai conteze, că nu mai candidează. Niculae Bădălău îşi trăsese glonţul în cap în noaptea sacrificării fostului premier de complezenţă, vorbind în scris despre împuţinarea democraţiei în partid. Codrin Ştefănescu a mizat „all-in” pe şansa Ecaterinei Andronescu, ameninţându-l, sinucigaş, pe Dragnea, întrucât a crezut că, încă, poate. Consecinţă: de atunci, el e tot mai mic, iar Andronescu, mai nimic, după ratarea ministerului, ratând şi şefia Comisiei parlamentare de Învăţământ, în favoare omului cu genunche de oţel. Băniciou e, în principiu, omul lui Ponta, deci dubios; Tudose „e omul statului paralel”, deci periculos.

În consecinţă, în jurul lui Dragnea, multă lume, puţini oameni de încredere. Aşa încât, s-a gândit că, pentru o schimbare în bloc, e perfect un congres.

Pe cine ar fi contat, în schimb? Primul care-i venise-n minte fusese Claudiu Manda, şeful Comisiei SRI – tocmai bun pentru scaunul de preşedinte executiv. Apoi, Mihai Fifor, ministru de toată încrederea, care abia opinase, oarecum deconcertant: „Nu ştiu dacă se va cere sau nu un vot de confirmare. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi vă rog să o luaţi ca o opinie personală, eu nu cred că preşedintele Dragnea are nevoie de reconfirmare. Preşedintele Dragnea a fost ales în modul cel mai statutar cu putinţă, practic de toţi membrii Partidului Social Democrat. Este un lucru evident că după ce am câştigat alegerile în maniera în care am câştigat-o, preşedintele Dragnea a arătat, dacă mai era nevoie, că PSD este foarte bine coordonat, foarte bine condus şi face o guvernare foarte bună, ia măsuri cât se poate de bune şi în Parlament şi arată că în continuare suntem primii în opţiunile românilor”. De ce nu, chiar şi Adrian Ţuţuianu, devenit mult mai ascultător/obedient după ejectarea de la Apărare. „Eu nu m-am decis. (…) Luni va fi Comitet Executiv Naţional şi vom vedea cu ce teme se convoacă congresul şi apoi voi vedea dacă candidez sau nu”.

Ca lucrurile să fie şi mai limpezi, a început să se discute despre câteva schimbări importante în Statut, cea mai importantă vizând schimbarea modalităţii de alegere al preşedinţilor. Aceştia sunt aleşi, în prezent, de toţi membrii partidului, fie la nivel de organizaţii, fie la nivel naţional, în cazul lui Dragnea.

Modificarea are în vedere revenirea la fosta modalitate de vot: prin delegaţi.

După toate cele întâmplate în ultimul timp, şi pe fondul unei scăderi în sondajele de opinie, Dragnea nu-şi mai permite să se dea pe mâna „tălpii” de partid, posibil derutată. Astfel că i-ar conveni să fie votat de delegaţii care vin la Bucureşti cu lecţia-nvăţată.

Deja, la această oră, două organizaţii importante, Braşov şi Constanţa, şi-au exprimat adeziunea faţă de actualul lider al social-democraţilor, evident, urmând să se exprime şi alte mari organizaţii.

Sigur, asta numai şi numai dacă va fi cazul.

Şi dacă în următoarele ore se vor înscrie în cursa adeziunilor fără drept de apel şi alte organizaţii, e posibil ca Liviu Dragnea să-şi încerce, din nou, norocul, lăsându-se "reconfirmat", în ciuda părerii avizate a lui Mihai Fifor.

Cât despre „scoaterea la concurs” a celorlalte funcţii de conducere în PSD – preşedinte executiv, vicepreşedinţi, secretar general şi alţii – eu, personal, dacă aş fi în locul lui Dragnea, m-aş lipsi bucuros, şi aş uita de temă în CEx-ul de luni. Nu văd oportunitatea înlocuirii câtorva umbre rămase atârnând în BPN, rămase, în general, fără vână, cu unii noi, cu sânge în instalaţie şi în imaginaţie.

E mai periculos, astăzi, Bădălău, decât ar putea fi Ecaterina Andronescu – şi, dacă e ea, în spate ei e toată echipa lui Ion Iliescu, inclusiv tânărul Ionuţ Vulpescu – sau Marian Oprişan, şeful tuturor baronilor, susţinătorul lui Tudose?

E mai năbădăios Bănicioiu, decât actualul secretar general adjunct, Codrin Ştefănescu, omul care „vorbeşte mult şi prost”, cu atât mai ofensiv într-un post de vicepreşedinte?

E mai „nevinovată” Firea decât oricare alt vice actual – cu toţi primarii de sector în ariergardă, şi cu Pandele şi armata lui de interese edilice?

Şi, oricum, până la urmă n-ar avea nimic de pierdut: Manda şi-a dat în petic după audierea lui Maior la comisie – când a bătut toba despre Dragnea, Kovesi şi statul paralel -, iar Fifor pare cât se poate de ataşat cauzei, şi fărăa fi mobilizat cu vreo funcţie de conducere în partid.

Aşa că, de ce şi-ar bate Dragnea cuie-n talpă inutil?

E mai pe instinct de conservare să n-o facă, decât s-o facă. Părerea mea.

Citește și: