Gandul.info
Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5081 vizualizări 1 nov 2011

Vorbeşte despre Transilvania cu tandreţe şi evlavie, ca un om care nu doar a străbătut-o, ci a contemplat-o şi a descoperit, în locurile ei de o frumuseţe tulburătoare şi în imperturbabilul ritm al vieţii, înţelesul tainic al lucrurilor: "Îmi dă un sentiment al veşniciei. Este aproape ca în poveştile din copilăria mea. Oamenii de aici îşi doresc acest sentiment de apartenenţă la ţinuturile lor. Trebuie să redescoperim aceste trăiri, să ne reîntoarcem la ele, iar eu vreau să mă asigur că modul lor de viaţă va dăinui".

Pe o hartă a comorilor naturale, plaseză Munţii Carpaţi în centrul vital al Europei şi pare pornit, de unul singur, într-o cruciadă pentru salvarea lor de brutalul atac agro-industrial autohton. Iubeşte stilul de viaţă tradiţional din satele transilvane, militează pentru conservarea lui şi, restaurând vechi case şi conace, speră să-l ţină în viaţă, arătându-le şi altora un mod neinvaziv de dezvoltare rurală.

Este prinţul Charles al Marii Britanii, în campanie pentru Transilvania, aşa cum îl dezvăluie documentarul "Wild Carpathia", difuzat în 119 ţări, începând cu 30 octombrie, pe popularul Travel Channel. România ajunge, astfel, din nou, în atenţa lumii, dar, de această dată, este pusă într-o perspectivă seducătoare şi misterioasă, care-l îmbie pe privitor să-i exploreze codrii neumblaţi, să se extazieze la vederea urşilor hârjonindu-se pe pajişti, să-i cunoască legendele şi să trăiască simplu, în armonie cu natura.

Nu este un film de propagandă turistică, nici măcar unul ecologist, ci o respectuoasă incursiune într-o civilizaţie arhaică şi o natură încă nealterată, aflate într-un fragil echilibru cu timpurile noi, devoratoare de resurse, iar scopul (şi meritul) său este acela de a-l face conştient pe privitor că un asemenea loc există şi nu poate fi lăsat să dispară. Este un film obligatoriu de vizionat pentru români, iar miniştrii Mediului, Dezvoltării şi Turismului, Agriculturii, precum şi şefii direcţiilor silvice, ai ocoalelor, ai agenţiilor de mediu ar trebui să-şi înceapă cu el ziua de muncă. Aspiranţilor care, la ciclica rotire a partidelor şi a cadrelor, se vor repezi să ocupe respectivele funcţii, să nu li se admită candidaturile fără un prealabil stagiu de îndoctrinare, în care filmul să le fie proiectat dimineaţa, la prânz şi seara.

Dacă simţul datoriei, conştiinţa, frica de lege nu opresc asaltul drujbelor, poate că îndoctrinarea (practicată cu oarecare succes de comunişti, dar în alte domenii) reuşeşte. La urma urmei şi patriotismul se dezvoltă direct poporţional cu numărul anilor de mandat, doamna Elena Udrea având, după ce a văzut "Wild Carpathia", o revelaţie: "De când am devenit ministrul Turismului, trăiesc o mulţime de experienţe minunate legate de redescoperirea României! Întotdeauna am manifestat un puternic sentiment patriotic, dar, în ultimii aproape trei ani, patriotismul meu a devenit emoţional. Pur şi simplu, îmi iubesc ţara! Şi, deşi poate suna patriotard şi nefiresc astăzi, nu am nicio reţinere să declar acest lucru, pentru că este o trăire reală şi profundă". Nu mă pot împiedica să nu compar interviul prinţului Charles, vorbind, fără redundante declaraţii de iubire, despre România ca despre o fiinţă vie, cu declamaţia lemnoasă a ministrului Turismului, vorbind despre aceeaşi ţară, ca despre o fiinţă moartă, o abstracţiune birocratică, o colecţie de privelişti drăguţe, acolo, rămasă de pe itinerarul de protocol.

Tocmai fiindcă nu-i simte pulsul o face să nu-şi dea seama nici acum, dincotro bate vântul turismului. I se va încheia mandatul şi, din "patriotismul emoţional", va mai rămâne o imagine de album cu ministrul în telegondola urbană. Căci marele pericol pentru Carpathia constă în faptul că are prea mulţi patrioţi ca doamna Udrea şi prea puţini precum prinţul Charles.

Citește și: