Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1657 vizualizări 17 mai 2017

Cu puţine excepţii, toţi liderii politici şi cei din Justiţie cer – sau sunt de acord – cu desecretizarea arhivei SIPA. Ceea ce mi se pare corect, până la un punct. Întrucât nu există om care să fie controlat la intimităţi – mai ales cu rea voinţă -, şi să se poarte decent, rectiliniu şi uniform - el însuşi considerându-se, eventual, şantajabil, atacabil, tăvălibil în… pestilenţial.

Spun, până la un punct, întrucât nu înţeleg ce înseamnă desecretizare, cine desecretizează, în ce măsură poate fi controlat desecretizatorul, şi ce va urma după.

Aş lua în discuţie/dezbatere un proiect de act normativ care să stabilească, în primul rând, cine are acces la dosarele secretizate, cum vor fi acestea scoase de sub „sigiliu”, şi, mai ales, ce pedepse vor fi aplicate celor care vor lăsa ca informaţia să se scurgă în piaţă şi în presă, cu atât mai mult cu cât aceasta nu are legătură cu încălcarea legii, ci cu viaţa intimă.

Unii susţin că tot ce a fost de luat din arhivă s-a luat, practic, puşculiţa fiind astăzi devalizată, golită de substanţă, cu promisiune zero în materia surprizelor de proporţii.

„Foarte bine, să se desecretizeze! – spune fostul premier, Victor Ponta. De fiecare dată s-a spus că doamna Macovei a avut grijă să ia ce-i trebuie, oricum nu mai e nimic acolo. Eu, cât am fost prim ministru ştiu că Ministerul Justiţiei nu a avut nici activitate SIPA, nici arhivă. Repet, foarte bine, să se afle tot. Nu cred că mai are cineva ceva de ascuns”, a mai adăugat social-democratul, răspunzând, astfel, celor publicate de jurnalistul Dan Andronic.

Potrivit acestuia din urmă, arhiva SIPA a fost deja copiată de judecătorul Cristi Dănileţ şi de procurorul DNA, Paul Dumitriu, membri ai comisiei de inventariere a dosarelor în discuţie desemnată de Monica Macovei.

Sigur, toţi cei acuzaţi au negat informaţiile, Dănileţ sesizând chiar şi Parchetul General, în acest sens.

În plin scandal, cum arătam mai sus, toată lumea cere desecretizare - de la preşedintele CSM, la cel al ICCJ, şi până la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care l-a somat pe ministrului Justiţie să iniţieze demersul de a desecretiza „măcar raportul”, altfel încrederea liderului social-democrat în Tudorel Toader tinzând să ajungă la „zero”.

„Ştiu şi eu, cred că în 2007 a fost făcut un raport de către Ministerul Justiţiei, care se referea la acea spargere sau acea dispariţie a unor dosare din această arhivă. Ministrul Justiţiei actual cred că poate să desecretizeze măcar acel raport într-o primă fază, dar eu am mai spus că poate arhiva asta ar trebui desecretizată. Pe de altă parte, dacă ceea ce se spune este adevărat şi văzând toate informaţiile care au apărut până la ora asta, s-a petrecut, nu ştiu dacă se mai petrece, un lucru îngrozitor. Faptul că cineva ar fi putut să folosească acele informaţii pentru a şantaja, pentru a influenţa decizii ale Justiţiei, mie mi se pare unul dintre cele mai urâte lucruri, care s-au întâmplat în România în ultimii ani. Şi poate, într-adevăr dacă aşa este, şi din păcate se pare că aşa s-ar putea să fie, acesta poate să fie unul din cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom şi aşa mai departe”.

Dar de ce se pot întâmplă toate acestea? De ce intimitatea românilor – magistraţi, avocaţi, politicieni, jurnalişti, oameni simpli – a fost scoasă la mezat de toţi căutătorii în izmene, ai prea multor servicii secrete, plătite din banii noştri, doar pentru a-i face şantajabili pe cetăţenii de decizie?

A, a ieşit vreunul în afara legii, se ocupă organele în drept. Fără manevre, fără şantaj. Dar ca să-i zgârmi rahatul, ca la coprocultură, să vezi dacă are paraziţi, şi să-l chemi la tratament, asta e jegos şi miroase urât.

Nu cumva, statul pe care îl plătim ca să ne apere, îşi bate joc de noi, fără scrupule, lăsându-ne în fundul gol în faţa prea multor servicii de mascaradă şi şantaj?!

Păi, nu are dreptate şi Liviu Dragnea când spune: „Şi poate, într-adevăr dacă aşa este, şi din păcate se pare că aşa s-ar putea să fie, acesta poate să fie unul din cele câteva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom şi aşa mai departe”?!

Ba are! Şi tocmai din acest motiv, simplu, a hotărât şi „premierul” din penumbră să-şi facă serviciul lui secret, potrivit declaraţiilor de cunoscător în domeniu ale lui Traian Băsescu, făcute în Senat,.

Acesta a declarat, după adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea în Camera Superioară, a OUG, privind  înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului de Interne - cu amendamentul Comisiei de apărare, care prevede că şeful acestei structuri este numit şi eliberat  din funcţie de ministrul de Interne -, că „Dragnea vrea un serviciu la propria-i butonieră”.

„Am insistat asupra a două aspecte: şeful serviciului să fie numit şi în baza unui aviz imperativ dat de CSAT; serviciul să nu fie remilitarizat.

Prin intervenţia mea a fost imposibil să clintesc majoritatea PSD-ALDE. Dragnea vrea un serviciu pe care să-l gestioneze singur, prin intermediul actualului, dar vremelnicului ministru al Internelor, pentru că din procesul de desemnare a şefului noului serviciu a fost eliminat şi premierul.

Să scoţi Preşedintele României din circuitul de desemnare a şefului unui serviciu de informaţii militarizat şi extrem de puternic este, pe de o parte, o acţiune ticăloasă şi politicianistă, iar, pe de altă parte, neconstituţională. Preşedintele este comandantul Forţelor Armate, cu sau fără voia lui Dragnea, cu sau fără voia PSD şi ALDE”.

Păi, dacă nici Traian Băsescu nu e bazat în materie de servicii, atunci cine?! Ministrul de Interne, Carmen Dan?

Citește și: