Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
5604 vizualizări 11 dec 2014

Sună sarcastic, dar apelul omului de afaceri, condamnat pentru şantaj şi favorizarea infractorului, este de mare actualitate. La câte persoane cu faimă, avere şi funcţii se duc la DNA ori umblă-n cătuşe, este nevoie de o puşcărie V.I.P. Doamna Monica Macovei a numărat, în campania electorală, 37 de parlamentari urmăriţi penal pentru fapte de corupţie, condamnaţi în prima instanţă sau arestaţi. 38, dacă îl adăugăm pe Dan Voiculescu, 42, dacă îi punem la socoteală pe Dan Nica, Ion Diniţă şi alte două „prospături”. Încă puţin şi aleşii penali ating procentul de 10 la sută, uriaş pentru alte state, dar, pentru posibilităţile noastre, modest. Compensează însă baronii locali - preşedinţii de consilii judeţene -, 21 dintre aceştia, potrivit Mediafax, fiind anchetaţi pentru corupţie, 6 aflându-se în arest preventiv sau la domiciliu. Aşadar 50 la sută din judeţele României au capii urmăriţi penali. Urmează primarii şi mari, şi mărunţi, dar mulţi şi greu de contabilizat. Chiar şi fără evidenţa riguroasă a acestora, rezultă că avem cel mai corupt parlament şi cea mai coruptă administraţie din Europa. Şi lucrurile nu se opresc aici. Odată cu baronii, pică şefi din poliţie, judecători, directori, oameni de afaceri. O parte din deţinătorii celor mai mari averi sunt în detenţie, în arest la domiciliu sau la dispoziţia DNA, iar procurorii lucrează din plin, combaterea corupţiei fiind, ca să folosesc un verb plăcut dlui Tăriceanu, singurul sector care „duduie”. Doamna cu balanţa a devenit implacabilă şi de multe ori mă întreb cine mai rămâne în urma sa.

O închisoare VIP de 150 de locuri, poate mai multe, mă gândesc că ar fi o investiţie binevenită. Statul ar putea închiria celulele dotate şi decorate minimalist, la preţ de penthouse în Bucureşti, zona Floreasca, cu vedere la lac. Dacă vor fi prea mulţi doritori, atunci vor fi ocupate prin licitaţie. În cel mult zece

ani, Administraţia Penitenciarelor îşi amortizează cheltuielile şi trece pe profit. Cât despre întreţinere, mi se pare firesc ca deţinuţii VIP să muncească ori să plătească ei pentru ea şi nu contribuabilii, fiindcă sunt copii, în ţara asta, care tremură de frig şi consideră meniul din puşcărie, un festin. Iar corupţii care nu se mai termină tocmai viitorul acestor copii l-au păpat.

Citește și: