Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2952 vizualizări 14 dec 2017

Ce spunea Palada, în urmă cu câteva zile, pe Facebook, "surprins" de rezultatele propriului sondaj?! Că, în ultima perioadă, partidele politice s-au dus în cap, din punct de vedere preferinţă electorală; că doar 16 la sută dintre electori ştiu pe cine vor vota, 32 de procente fiind, la ora asta, perfect indecişi; că partidele anti-PSD au pierdut, la un loc, cele mai multe procente - şi anume: PNL, de la 20 la sută (în 2015), la numai trei, iar USR de la cinci, la unul singur (în total, aproximativ 20 de procente); că PSD a scăzut, într-o jumătate de an, de la 20 la sută – „nivelul lor obişnuit, concretizat în mod repetat şi la alegeri” - la doar nouă la sută din masa electorală; că, totuşi, cea mai mare scădere în „volume absolute” este a PSD, întrucât 11 procente în minus înseamnă peste 50 la sută din „nivelul obişnuit”, adică, aproximativ două milioane de alegători.

„Toate partidele se duc, pur şi simplu în cap. Dezamăgirea şi scâba se văd din ce în ce mai clar în sondaje. Fiecare din partidele de acum a pierdut cel puţin jumătate din bazinul său electoral”, spune Palada, şi completează: „Presimt că momentul e copt pentru o ieşire din democraţie. După cum vedem deja, Poporul o vrea. (…) Din păcate, dragii mei, îmi cam miroase a dictatură. Vremea e coaptă...”.

Senzaţional! Deci, ce ne spune unul dintre foştii comunicatori ai PSD? Că, dacă social-democraţia a pierdut două milioane de alegători, pe propriile gafe politice, ne aşteaptă, nu-i aşa, dictatura.

De ce?! Deoarece Kiseleff-ul a scăpat hăţurile, iar sistemul şi poporul însuşi rod frâiele, ca să facă ce vor ei, scăpaţi, cu toţii, de sub control parlamentar, prea slab.

Cum s-ar spune, dacă PSD a făcut, într-un an de putere oarece lucruri bune şi un lung şir de prostii, dând la spate promisiunile enumerate în propriul program de guvernare, poporul s-a sastisit, vezi Doamne, de toată clasa politică, şi nu mai vrea, neam, democraţie/stat de drept/pluripartitism, ci, musai „o dictatură, ca în Rusia”, cum ar fi spus, „iar, din nou”, nenea Iancu Caragiale, dacă ar mai fi fost, aici, acum, cu noi.

Şi, ce să vezi, în ultima perioadă, puterea parlamentară a arătat, şi ea, că e pregătită de dictatură.

Majoritatea îşi trece legille justiţiei prin Parlament scotând din joc opoziţia printr-un blitzkrieg regulamentar. A schimbat regulamentul şi l-a publicat într-o oră în Monitorul Oficial ca să nu mai piardă timpul cu dezbaterile legilor sensibile. Consecinţa: După vot, parlamentarii opoziţiei au acuzat PSD de comportament dictatorial. „Azi, PSD, ALDE şi UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infracţional să decidă după bunul plan, pentru a-şi salva pielea de propriile dosare în faţa justiţiei", a spus Raluca Turcan. 

Astăzi, Comisia Iordache are pe masă modificările Codurilor Penale, care sub pretextul transpunerii unei directive europene schimbă total regulile jocului oficializând cenzura prin, nici mai mult, nici mai puţin, incriminarea „comunicării publice”. 

Acestea fiind zise, i-aş mai atrage atenţia sociologului de casă că, dacă anul trecut - când actuala putere a fost aleasă cu un scor neverosimil, pe fondul unui absenteism electoral accentuat -, populaţia „era sătulă” de „întreaga clasă politică”, astăzi, după prestaţia guvernamentală a tandemului PSD&ALDE, electoratului i-a trecut greaţa generală, fiind pregătită să respingă orice formă de dictatură impusă de actuala putere.

Citește și: