Paul CHIOVEANU
Paul CHIOVEANU
645 vizualizări 20 mai 2019

Neavând aşteptări, nici dezamăgirea nu a fost mare, cu toate că, recunosc, am sperat că măcar cu o săptămână - două înainte de europarlamentare să existe câţiva candidaţi la alegeri (pe listele măcar a partidelor din top cinci) care să explice electoratului - poate să-l şi convingă, în două-trei minute: cine sunt şi de ce cred că ar merita votul meu/ al nostru şi ce îşi propun în următorii 5 ani dacă sunt aleşi şi, poate şi câteva idei despre cum văd ei (sau partidul lor) evoluţia Uniunii Europene şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă în prezent - migraţie, şomajul ridicat, birocraţia europeană, populismul, relaţia cu Statele Unite, Rusia şi China, schimbările climatice. Pe scurt, fără a intra neapărat în profunzime şi potrivit, bineînţeles, evenimentului. Sau măcar în pliante, pe panourile electorale sau în filmele de promovare pe social media.

„Sunt nervoşi cei de-afară că medicii de la noi nu mai pleacă... şi mulţi dintre cei plecaţi se gândesc să revină în ţară.”

Din păcate pentru ei, pentru România şi Europa, în lipsa unui discurs pro-european, în mod normal - pe mine unul ca votant, m-ar fi pierdut. Şi vă spun şi de ce:

Pentru că, de ce aş merge la urne, în weekend, pentru un partid care vede în Uniunea Europeană duşmanul, sursa răului, a decadenţei; pentru un partid care îşi propune să facă figuraţie şi să voteze disciplinat doar ce îi dictează familia politică europeană din care face parte; sau pentru un partid interesat doar de corupţia/ hoţia din România şi semnalarea europenilor a cazurilor de derapaj politic intern sperând că salvarea noastră vine doar din exterior; sau a unui partid care vede relaţia cu Uniunea Europeană una de tip unidirecţional - ei ne dau bani, bani europeni, iar noi le dăm … în fine, nu le dăm nimic?! 

„Sunt supăraţi că renovăm şcoli, construim şcoli, modernizăm educaţia şi copiii noştri o să aibă şansa să fie mai educaţi şi o să intre în concurenţă cu copiii lor.”

De ce aş merge la vot dacă, de exemplu: pentru Putere -  alegerile europarlamentare sunt un test intern de verificare a susţinerii programului de guvernare sau a Guvernului şi majorităţii parlamentare iar pentru Opoziţie - un exerciţiu în a-şi testa curajul - a fi sau a nu fi alegeri anticipate / mai are şanse sau nu actualul Preşedinte la un nou mandat cu susţinerea noastră?

„Singurul partid european este PNL care face parte din cea mai importantă familie europeană şi nu numai că face parte, ci vă asigur că d-l Orban vorbeşte săptămânal cu viitorul preşedinte al Comisie Europene - Manfred Weber şi astfel poate influenţa în sens pozitiv destinul acestei ţări.”

Dacă ele, partidele româneşti sunt în plin război intern, neschimbat parcă de 30 de ani, de ce m-ar face pe mine acum, conştient fiind că sunt şi cetăţean european şi nu doar român, cu preferinţe poate pentru un partid cu o agendă care să includă provocările schimbărilor climatice, să votez o listă anostă de partid, cu personaje incapabile de un discurs european şi fără o agendă europeană?

„Sunt supăraţi că am început să investim masiv în administraţia locală, în comunităţile locale şi comunele noastre, în câţiva ani de zile, o să fie mai frumoase decât comunele din vestul Europei.”

Nu mai bine aş lăsa să înclin balanţa, într-un fel sau altul, atunci când şi subiectele impuse de ei poate mă vor interesa?! Sunt trei rânduri de alegeri ce stau să vină deci, ocazii destule de a participa.

„Suntem singurii din politica noastră care ne-am bătut cu adevărat cu PSD în ultimii doi ani. N-am fost parte a farsei politico-interlope din ultimii 30 ani.Ştim foarte clar ce vrem să facem pentru România în Parlamentul European.”

Măcar dacă ar fi atât de dificil, dar nu este! Datoria lor, a celor înscrişi pe listele partidelor, ar fi să lase deoparte - în public, în pieţe sau la TV, pentru câteva zile războiul intern şi să discute, să explice votanţilor de ce vor fi plătiţi cu mii de euro pe lună (plus alte facilităţi) timp de 5 ani la Bruxelles. În ce fel vor reprezenta România, în ce fel vor reprezenta Parlamentul European.  

Datoria partidelor, a Preşedintelui şi a Guvernului, precum cea a mass mediei, ar fi şi de a-şi apropia cetăţenii, a-i implica şi informa cu privire la importanţa exerciţiului electoral din 26 Mai. Dacă presa de la noi mai are încercări în acest sens - mai mult sau mai puţin suficiente (informaţii de exemplu aici), factorii politici sunt absenţi pentru al patrulea rând de alegeri europarlamentare de când România este membră a Uniunii Europene. Şi pare că le convine. Doar bazându-se pe mesaje negative, ratează încă o şansă de a restarta politica românească, de a face o altfel de politică.

O parte din vină pentru dezinteresul major pentru acest tip de alegeri este şi al nostru, al cetăţenilor. Cerem şi ne mulţumim cu prea puţin din partea lor, uităm de datoriile noastre civice şi preferăm de multe ori să stăm doar reci şi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul nostru - în comunitate, în ţară, în Europa - pentru a nu ne lăsa afectaţi, enervaţi, frustraţi sau cine ştie ce alte motive.

26 Mai - este mai mult despre Europa şi mai puţin despre România şi războaiele interne.

Dar poate nu este cazul acum. Poate dimpotrivă, o participare masivă din partea noastră, îi va lumina. Poate ar trebui să mergem la vot şi să le arătăm că suntem interesaţi de binele Europei. Probabil că eu, voi fi unul din mulţi alţii care vor pune stampila pentru Europa şi nu neapărat pentru un partid anume.

Observaţie: citatele de mai sus sunt fără autor tocmai pentru a sublinia lipsa pe linie a partidelor în a-şi prezenta agenda europarlamentara în această perioadă de campanie electorală.

Citește și: