Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1546 vizualizări 9 dec 2017

Într-una din zilele în care, încercând să-i iau câte o declaraţie la cald, vizavi de varii întâmplări politice, în special din interiorul PSD, lui Ion Iliescu, mai vorbeam, la telefon, cu soţia sa, Nina Iliescu – o doamnă deosebită, fără îndoială -, interlocutor plin de şarm şi bună judecată, aceasta, referindu-se la Şerban Nicolae, a făcut, cândva, o apreciere pozitivă la personajul în discuţie.

La vremea aceea – sunt câţiva ani -, eu însumi am avut părerea că Nicolae face parte din grupul tinerilor social-democraţi cu toţi boii acasă.

Zilele din urmă n-am vorbit cu doamna Nina, ca să-i aflu părerea despre ieşirea terifiantă a acestui ales al neamului, dar sunt convins că, măcar dumneaei – la rându-i, membru PSD - ar fi avut curajul şi rectitudinea să-l pună, viguros, la punct.

Ce vreau să spun cu această istorie este că Şerban Nicolae nu a fost, dintotdeauna, un astfel de individ, lipsit de beneficiul celor şapte ani de-acasă.

Dar gata cu acest personaj, căci nu despre el vreau să vorbesc aici, ci despre un partid de sorginte social-democrată, din care au fost alungate doamnele-femei. Absolut toate doamnele-femei.

Întrucât, dacă măcar una ar mai fi existat în Kiseleff, la Alba, Constanţa, Giurgiu, Brăila sau Teleorman, nu se poate să nu fi reacţionat împotriva bădărăniei, ineleganţei şi a misoginismului.  

Nu cred că, dacă ar mai fi existat vreo doamnă în acest partid, dintre acelea, altfel, pline de aplomb politic, gata oricând să se ia de gât cu „urâtul”, cu „mizeria”, cu „nedreptatea”, cu „sărăcia”, cu „mojicia”, cu lipsa de măsură, cu violenţa casnică, cu câte şi mai câte, şi-ar fi permis să tacă mâlc, atunci când un bărbat fără limită şi respect civic şi-ar fi permis să se adreseze astfel unei colege-deputat, din Parlamentul României.

Femei gata să se dea de trei ori peste cap, declarând că se vor transforma, pe loc, în leoaice-paraleoaice când va fi jignită, nedreptăţită, insultată, acuzată pe nedrept, ofensată, o româncă, oricare ar fi ea.

Social-democrate care jură, în întrunirile organizaţiilor de femei ale partidului, că vor menţine în stare de funcţionare, în societatea noastră, respectul faţă de femeie pe stradă, la serviciu şi în familie, sancţionarea oricărei forme de hărţuire, înjosire, manipulare, teroare etc, etc, etc.

Cândva, astfel de femei-bărbate, gata să pună bunul-simţ în dreptul lui, precum: Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Doina Pană, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Lia Olguţa Vasilescu - şi multe altele – bănuiesc că ar fi avut, măcar, o şoaptă, o onomatopee, un oftat, dacă nu un cuvânt, articulat, de spus.

Ei bine, nu!

Niciuneia dintre ele nu i s-a părut prea mult ca un coleg-„bărbat” (în cazul de faţă, senatorul Şerban Nicolae, PSD) de-ai lor să-i spună următoarele, unei doamne-colege-deputat – sigur că şi doamna ar fi fost mult mai corect să nu-şi numească toţi colegii, fără distincţie, hoţi, penali şi mafioţi: „Penală este mama care v-a făcut aşa nesimţită. (…) Nu mai rânjiţi fasolea aia inutilă la mine. Aveţi mâncare de deputat între dinţi. Mâncarea aia de deputat. (…) Dumneavoastră sunteţi atât de proastă, e incredibil ce spuneţi. Ia demonstraţi-mi că eu sunt şofer? (…) (Aveţi) Poze? CV-ul e în poze? Eu am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal. Acuma ce să facem?”.

Nu vi s-a părut prea mult doamnelor social-democrate care apăraţi demnitatea femeii, profesionistei, mamei şi soţiei românce? Nu?!

Ipocrizia v-a afectat liberul-arbitru?

Îmi amintesc că, în urmă cu aproape 20 de ani, atunci când una dintre colegele mele a dat titlul unui material: „Olguţa Vasilescu a fost paraşutată în PSD”, actualul ministru al Muncii a sunat în redacţie şi a ameninţat: „Evident că o să vă dau în judecată!”. „De ce?”. „Pentru că m-aţi făcută paraşută…”. „Doamnă, a fi paraşutată este cu totul şi cu totul altceva decât a fi paraşută!”, i s-a răspuns.

Vedeţi cât de sensibile sunt doamnele social-democrate, atunci când la mijloc este propria persoană?! Din păcate, tot mai puţin, câtă vreme subiectul agresiunii este o doamnă/colegă/femeie de altă culoare politică…

Citește și: