Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6123 vizualizări 14 dec 2017

Nun, Gimel, Hei, Shin. Pe fiecare dintre cele patru laturi ale titirezului (dreidel), e desenată o literă. Nun înseamnă nisht, adică nimic. Gimel înseamnă gantz, adică totul. Hei înseamnă halb, adică jumătate. Iar shin înseamnă shtel, adică plăteşte. Se poate juca în doi sau oricâţi, în cele opt seri când Hanuka mai adaugă câte o lumânare în sfeşnic.

Rabbi Lempel a adus un pumn de bănuţi din ciocolată şi învârte primul.

-I-ai văzut cum dormeau pe ei ramoliţii din Organizaţia pentru Cooperare Islamică, în şedinţa extraordinară din Istanbul? Bietul Erdoğan...
-Râzi tu, Rabbi...
-Nu mai râd. Sultan Erdoğan îşi freacă mâinile de bucurie, în timp ce noi învârtim titirezul.  Pe cei din Organizaţia pentru Cooperare Islamică i-a convocat să vadă dacă mai trăiesc, să ştie toată lumea că îi poate chema la ordine când vrea iataganul lui. America şi-a pierdut rolul de mediator, Arabia Saudită nu mai are obraz în faţa sunniţilor.
-Dacă prinţul moştenitor Muhammad bin Salman, MBS, n-ar fi vrut să facă paradă, înţelegerile secrete cu Israelul, negate cu obstinaţie de ambele părţi - cum altfel? – ar fi rămas simple speculaţii conspiraţioniste.
-Nebunia pe mediile de socializare a apărut doar când s-a aflat că ordinul dat presei din Regat a fost să facă ciocul mic cu Ierusalimul.
-Ce crezi că au discutat cei doi băieţi, Jared Kushner şi MBS, ore întregi, la Riyadh, în spatele uşilor închise?
-Afaceri.
-Vrei să spui: Marea Afacere a Secolului.
-Marea Afacere a Secolului, cum îi spune Trump, nu e rezolvarea problemei israeliano-palestiniene. Marea Afacere a Secolului e cum l-a îmbrobodit Bibi pe el.
-Şi cei doi băieţii? N-au conspirat ei să răstoarne lumea?
-O răstoarnă Bibi, din greşeală. Cu Lahav 433 în coaste şi cu trei dosare de corupţie pe masă, s-a grăbit. In februarie, la Casa Albă, i-a povestit proaspătului preşedinte şi mâncător de musulmani, cu farmecul lui geopolitic irezistibil, că e momentul, ca după nici două luni de la instalare, să se gândească la cum va rămâne în cartea de istorie. Ştia deviza lui Trump: ”Think Big!”.  Şi i-a propus să rezolve ceea ce n-au reuşit predecesorii săi: să aducă pacea în Orientul Mijlociu. Repede, fiindcă pentru Bibi ticăia ceasul. Cum the fuck să fac? l-o fi întrebat Trump. Păi, uite cum faci: tai nodul gordian – ne dai Ierusalimul etern şi indivizibil. Şi ce-o să zică lumea islamică? a bâiguit Trump. Nu există lume islamică, există nişte state, iar Israelul e, mai nou, prieten cu ăla care trebuie.
-”We have to look for new ways, new ideas on how to move peace forward.  And I believe that the great opportunity for peace comes from a regional approach from involving our newfound Arab partners in the pursuit of a broader peace and peace with the Palestinians”.
-Exact. Conferinţa de presă comună din 15 februarie, engleza americană impecabilă a lui Netanyahu. Cu alte cuvinte: nu sunt doar zvonuri, suntem pe mână cu saudiţii, ”our newfound Arab partners”. Aşa că, măi dragă prietene Trump, n-ar fi rău, ba ar fi chiar foarte necesar să faci o vizită grandioasă în Orientul Mijlociu şi începi cu Arabia Saudită, din două motive. Unu: Casa Saud trebuie să le arate duşmanilor că au cel mai puternic prieten din lume. Doi: tu ai ocazia să arăţi că nu-i urăşti pe musulmani, mă rog, nu chiar pe toţi. Joci dansul săbiilor, pe urmă treci pe la noi să-ţi mai povestesc. În sinea lui, Bibi se hotărâse: îl duc la Ierusalim şi-i explic de ce trebuie să să-l declare al nostru din veac în veac şi pentru toţi veci. Devin erou naţional – un erou naţional nu poate fi târât în Justiţie pentru găinării. De furia palestinienilor ne ocupăm noi, de vecinii noştri stresaţi se ocupă saudiţii. Alor mei le-am dat Ierusalimul, nu pot sărbători 70 de ani de statalitate cu mine-n puşcărie!
- Să nu se fi gândit nici o clipă că vor profita ruşii? Că se va aripa Erdoğan? Greu de crezut, Rabbi.
- S-a gândit că, după ce îi aruncă pe palestinieni în Iordania...
- Peste cadavrul regelui Abdullah al II-lea.
- Peste, dacă trebuie. S-a gândit că, după ce îi azvârle pe palestinieni în Iordania, o rezolvă cu turcii şi ruşii, mai uşor decât cu poliţia anti-corupţie. Pe 6 noiembrie, prinţul moştenitor l-a chemat pe bătrânul Abbas la Riyadh (asta nu cred că era în plan, a vrut băiatul să se dea mare): Accepţi proiectul de pace american sau demisionezi! Care proiect? Te sună Trump pe 5 decembrie.
- Dacă Abbas - sărmanul, blajinul urmaş al lui Arafat - pleacă, în secunda doi, în locul lui, vine un extremist turbat.
- Apoi, a explodat bomba: Yisrael Katz, un greu în zona de intelligence a guvernului Netanyahu, a recunoscut, la Canal 10, la nici 24 de ore după anunţul lui Trump, că preşedintele a avut lumină verde din partea “ţărilor arabe”. În zilele următoare, ziarul online Elaph a confirmat, din surse israeliene, că ţările arabe erau… Arabia Saudită. Cam asta-i povestea. E rândul tău.
- Nun!
- Shin!

Citește și: