Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1991 vizualizări 26 ian 2018
Mutarea cu 30 de secunde a Ceasului Zilei de Apoi (în care miezul nopţii simbolizează sfârşitul planetei noastre printr-o catastrofă globală) anunţată de “Buletinului Oamenilor de Ştiinţă Atomişti”, chiar în timpul Forumului Economic Mondial de la Davos e o doar o sinistră coincidenţă.
 
De ieri, ne mai despart numai două minute de acel miez al nopţii simbolic.
 
Ceasul a fost pornit în urmă cu 71 de ani şi de atunci pericolului nuclear i s-au mai adăugat şi altele – armele biologice şi schimbările climatice.
 
Anul trecut pe vremea asta, ceasul a fost dat înainte cu două minute şi treizeci de secunde, la ora 23:57:30. Motivele invocate atunci, scurtă vreme după instalarea lui Donald J. Trump la Casa Albă – resuscitarea naţionalismelor,  a retoricii nucleare, îngrijorarea legată de lipsa de consens în privinţa încălzirii globale.  
 
Motivele invocate ieri la schimbarea limbilor Ceasului Apocalipsei: provocările nucleare ale Coreei de Nord (inclusiv  schimbul de ameninţări dintre Kim Jong-un şi preşedintele Statelor Unite), angajamentele sporite în domeniul armamentului nuclear ale Rusiei, Chinei, Indiei şi Pakistanului, decizia  Administraţiei Trump de a se retrage din Acordul de la Paris, dar şi lipsa de predictibilitate a politicii externe a Americii, aşa cum apare în postările pe Twitter ale liderului american.
 
Apropo de Donald J. Trump. Discursul său rostit astăzi la Davos a fost chiar mai penibil decât se aştepta auditoriul. Dacă în deplasările sale în străinătate s-a purtat aidoma unui comis voiajor, reuşind să strângă bani frumoşi mai ales din comerţul cu arme, în atmosfera ozonată a Alpilor elveţieni a încercat să le vândă celor prezenţi succesul economic american al cărui merit şi-l arogă în totalitate, îmbrăcând în staniolul superlativelor absolute cele câteva idei pe care le vehiculează de un an de zile. N-a uitat, desigur, să injure presa şi, în general, cum observa CNN (unul dintre destinatarii înjurăturilor), Trump s-a comportat ca reprezentantul unei camere de comerţ locale. 
 
”Nu există un moment mai bun să faceţi afaceri în America” i-a îmbiat pe cei prezenţi la Davos. Şi, ascultându-l pe liderul celei mai mari puteri a lumii, mi-am amintit brusc de cele două minute până la Apocalipsă.

Citește și: