Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
36825 vizualizări 20 apr 2018

Are dreptate Preşedintele, dar era de aşteptat - de când a desemnat-o premier pe Vasilica Viorica Dăncilă - că, mai devreme sau mai târziu, răspunzând ordinelor lui Dragnea, femeia va gafa mondial. Klaus Iohannis ar fi putut cere atunci o altă nominalizare, dar a evaluat-o (după spusele sale) şi i-a convenit. Multă lume nu crede nici astăzi că desemnarea nu s-a făcut la pachet cu un târg politic, altfel n-ar fi avut nici un chichirez.

Iat-o astăzi pe Vasilica accesorizându-se cu politica externă a României şi privind în ochii celor care îi ţin de urât ca să vadă cum îi stă.

Prim ministrul crede că, dacă a avut iscusinţa de a creşte salariile scăzându-le, poate muta şi ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, nu doar fără ştiinţa titularului deciziilor de politică externă, ci şi fără consultări cu partenerii din Uniunea Europeană, căreia îi mai aparţinem până se va răzgândi domnul Dragnea. Ziarul Haaretz a prins ideea şi a titrat: ”Sfidând politica UE, România propune mutarea ambasadei la Ierusalim”, fiind prima ţară din UE care ar face-o şi a treia din lume după Statele Unite şi Guatemala.  

Ierusalimul e nodul gordian al multor probleme cronice ale Orientului Mijlociu, iar doamna Vasilica nu va putea să-l taie cu forfecuţa de unghii, oricât ar vrea să-i facă pe plac şefului de partid.

În decembrie, în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, ţara noastră s-a abţinut la votul rezoluţiei care condamna decizia-dictat a preşedintelui Donald J. Trump. În timp ce 22 de state membre ale  Uniunii Europene votaseră pentru, noi am făcut opinie separată alături de Ungaria, Polonia, Cehia şi Letonia. Mai mult n-am fi putut întinde coarda.

O rupem însă acum, fiindcă aşa vrea şeful PSD, închipuindu-şi că, gudurându-ne pe lângă Israel, vom obţine ”nişte beneficii pe termen şi scurt, şi mediu şi lung”. Dacă se te faci de râsul lumii e vreo sfârâială, înseamnă că deja, pe termen scurt, am obţinut primul beneficiu.

La Ierusalim, decizia Guvernului României, anunţată aseară de Dragnea, n-a stârnit nici pe departe entuziasmul pe care l-a stârnit Guatemala comunicând că îşi mută ambasada. Pentru că, oricâte promisiuni le-ar fi fost făcute, oficialii israelieni cunosc poziţia exprimată de preşedintele Iohannis şi ştiu că nici un ”memorandum” croit pe şest de Executiv n-o poate schimba.

Săptămâna trecută, la Bucureşti, adjunctul diplomaţiei israeliene (ministru de Externe e Netanyahu), doamna Tzipi Hotovely, a fost împachetată în promisiuni. Nici ministrul Meleşcanu (care acum construieşte comunicate din rumeguş) n-a scăpat prilejul s-o îmbrobodească.

Dacă n-aş cunoaşte conceptul ştiinţific de prostie fudulă, ar trebui să mă gândesc că viziunile de politică externă care îl zgâlţâie pe Liviu Dragnea (de la Congresul PSD încoace) îi sunt sugerate de consilierul politic de la Tel Aviv. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă-şi fi luat un consilier din...

... Până completaţi linia punctată, eu voi privi mai atent spre Palatul Victoria Vasilicii.

Citește și: